Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Depresyona girdiğimiz dönemlerde aldığımız psikolojik ve tıbbi desteklerin yanına beslenmeyi de eklemeliyiz. Çünkü beslenme sadece fiziksel değil zihinsel sağlığımızı da etkiliyor

Çeşitli çalışmalar, 65 yaş üzeri bireylerin yüzde 10-25’inde depresyon olduğunu gösteriyor. Depresyon, yaşlı nüfusta en sık görülen psikiyatrik bozukluklardan biri. Araştırmacılar, yaşlılardaki depresyonun ortaya çıkışında; normal yaşlanma süreci, hastalıklar, ilaçlar, beslenme bozuklukları, psiko-sosyal ve kalıtımsal etkenlerin rol oynadığını belirtiyor.
Yine çalışmalar, meyve, sebze ve anti-oksidan yönünden iyi beslenen yaşlıların depresyondan daha az etkilendiğini gösteriyor. Dünya genelinde hastalık sıralamalarına bakıldığında üçüncü sırada yer alan depresyonun yine bu yaşlarda görülen sakatlanma ve düşmelerle de ilgili olduğu biliniyor. Depresyonun 2030’da ilk sıraya yerleşeceği tahmin ediliyor. Geç yaştaki depresyonda, demans ve kalp krizi riski daha yüksek oluyor, sağlık maliyetleri de artıyor.

Folik asidi ihmal etmeyin
Depresyon meyve, sebze ve anti-oksidanlar bakımından yetersiz beslenmeyle ilişkili. Örneğin iyi bir ruh hali için mutluluk hormonları dopamin, serotonin ve norepinefrin salgılanmalı. Bu nörotransmitterlerin salgılanması için folik asit, B6 ve D vitamini gibi bazı vitaminlere ihtiyacımız var. Araştırmalar, depresyonlu kişilerin folik asit düzeylerinin düşük olduğuna işaret ediyor. B12 eksikliği olanlarda da depresyona eğilim var.

Ne yediğinize dikkat edin
Anti-oksidanlarsa yaşlanmaya ve kronik rahatsızlıklara karşı vücudu koruyor. Oksidatif stres, depresyonlu kişilerde daha yüksek çıkıyor. Anti-depresan tedavi, oksidatif stresi azaltıp serum anti-oksidan kapasiteyi artırabiliyor. Bununla birlikte verilecek beslenme desteği, iyileşmeye yardımcı oluyor. Meyve ve sebzelerin yüksek tüketimiyle daha iyi bilişsel test puanları, daha az depresif belirtiler ve düşük depresyon gelişmesi riskinin arasında ilişki var. Tam tersi beta karoten, C vitamini, lif ve folat alımıysa depresyona sürüklüyor.
Meyve ve sebzelerdeki faydalı bileşenlerin doğal yollarla alınmasıyla dışarıdan desteklenmesi arasında önemli bir fark var. Yani bitkisel gıdaların ve gıda kaynaklı fitokimyasalların sağlığa faydası daha fazla.
Bu nedenle öğünlerimizde yeterli meyve, sebze ve anti-oksidan içeren besinlerin bulunmasına özen göstermeliyiz. Hekiminize danışmadan fazladan vitamin, mineral ve anti-oksidan tableti almayın.

Haberin Devamı

DEPRESYONDAN KORUNMAK iÇiN

Haberin Devamı

* Deniz ürünleri,
* Tam tahıllılar,
* Fındık-badem-ceviz,
* Yeşil yapraklı sebzeler,
* Kırmızı renkli meyveler tüketin.