Uyku düzeni ve sindirim sistemi farklı çalışıyorken bayramla sofralarıyla aşırı beslenmeye doğru ilerliyoruz. Lütfen kontrollü olun ve midenizi yormayın.
Bayram tabii ki, özel sofralar ve güzel tatlılarla karşılanacak ama amaç sevdiklerimizle, ailemizle ve dostlarımızla olmak. Benim çocukluğumda ailemizin büyüğü anneannemin evinde toplanırdık ve kendisi tek tek tabakları kontrol ederdi. Tabak bitmeden içi rahat etmezdi. Biz de yerdik, o zamanlarda obezite korkusu yoktu çünkü yemek sonrası sokağa çıkar oynardık. Ertesi gün diğer bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilirdi. Özetle aldığımız kaloriyi çok rahat yakabiliyorduk. Oysa durum şimdi farklı, maalesef bu konuda tembellik giderek artıyor. Buna karşılık yemek alternatifleri de hızla artıyor.
Çocuklara dikkat
Şeker bayramında yetişkinlerden çok çocukların beslenmesi ön plana çıkıyor. Özellikle büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların ağız-diş sağlığı beslenmeleriyle doğrudan ilişkili. Aşırı şeker tüketilmesi, mide ve bağırsak hassasiyetine neden olabilir. Bu yüzden çocuklarınıza fazla şekerli gıda tüketiminin zararlı olduğunu anlatın. Yasaklamayın, bu sadece sizden gizli yemelerine yol açar. Sınırlı miktarlarda tüketebileceklerini, kendileri için en sağlıklısının bu olduğunu söyleyin.
Bayram senaryoları
Muhtemelen ikram edilenlere “Hayır” demeniz zor olacak çünkü ilk gün büyüklere ziyarete gidilecek. Kalabalık sofralarda veya tatilde kendinizi ödüllendirmek isteyeceksiniz. Bu durumda bayramın ikinci ve üçüncü günü biraz daha kontrollü olun.
Bayramın ikinci günü, misafirleri evde karşılarken daha kontrollü olabilirsiniz çünkü kendi evinizde kendi seçimlerinizden sorumlusunuz. İlk gün hamurlu ve şerbetli tatlı yediyseniz bugün sadece sütlü tatlı veya 1-2 parça çikolatayla yetinmenizi öneririm. Fırsat bulursanız biraz hareket etmek, yürüyüş yapmak da iyi olabilir.Bayramın üçüncü gününde, eğer ilk iki gün kontrollüyseniz aynı kontrole devam edin. Ama ipin ucu kaçtıysa düzeltmek için hala fırsatınız var çünkü iki gün daha tatil devam ediyor.
ARİFE GÜNÜ
Orucun son günü olduğu için midemizi yeniden yemek düzenine geçmeye hazırlamak gerekiyor. Gün boyu açlık sonrası bayram kahvaltısında biraz kontrollü olmakta fayda var. Bayram tatlılarını da unutmamalı, o yüzden bugün şekerli gıdalardan uzak durmaya çalışın.
Sahur
- 1-2 dilim ekmek ya da pide
- 1-2 dilim az yağlı peynir
- 1 yumurta
- 1 meyve
- 1 bardak süt
- Domates-salatalık
İftar
- 1 kase yayla çorbası
- 3-4 YK kıymalı ıspanak
- Yarım su bardağı domatesli makarna
- Izgara tavuk
- Salata (1 TK zeytinyağı)
Ara öğün
- 1 dilim karpuz
- 1 şeftali
- 10-15 badem
Bayram sabahı büyüklere el öpmeye gidip daha sonraki günler misafir kabul etmek adettir. Yakın yerlere yürüyerek gitmeye çalışın. İkram edilenleri eşinizle paylaşın ya da yarım porsiyon alın. Sütlü ya da meyveli tatlılar tercih edin. Çikolatayı kontrollü, hamur tatlılarınıysa seçici ve yarım tüketin.
Sabah
- 1-2 dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği
- 1-2 dilim az yağlı peynir
- 3-4 zeytin
- Domates-salatalık-maydanoz
Ara öğün
- 2 kare çikolata ya da 1 adet baklava
Öğle
- 1 tabak etsiz sebze
- 1 kase yoğurt
- Salata (1 TK zeytinyağı)
- 1-2 dilim ekmek
Ara öğün
- 1 kase sütlü tatlı veya 1 dilim baklava ya da 2-3 parça çikolatayla süt (kahve eklenebilir)
Akşam
- 3-4 YK zeytinyağlı sebze Izgara köfte, et veya tavuk
-Bol salata (1 TK zeytinyağı)
-1 kase yoğurt
Ara öğün
- Meyve ya da meyveli tatlı
BAYRAMIN 2.’NCİ GÜNÜ
İlk gün aşırı ikram ve tatlıya karşı koyamadıysanız yavaş yavaş kontrolü ele alın. Midenizi çok zorlamayın, aşırı şeker ve sıcak hava mideyle bağırsak sisteminde sorunlar yaratabilir. Az ve sık yemeye dikkat edin, su içmeyi unutmayın. Özellikle tatlı ve çikolatayla süt içerek kan şekerinizi dengelemeye çalışın.
Sabah
- 3-4 YK yulaf
- 1 YK kuru üzüm
- Yarım armut, yarım şeftali
- Az yağlı süt ya da yoğurt
- 2-3 ceviz
Ara öğün
- 1-2 meyve
Öğle
- 1 kase mercimekli çorba
- Salata (1 TK zeytinyağı)
- 1 dilim beyaz peynir
- 1 dilim tam buğdak ekmeği
Ara öğün
- 1 kase sütlü tatlı veya 2-3 parça çikolatayla süt (kahve eklenebilir)
Akşam
- Izgara tavuk veya balık
- Salata (1 TK zeytinyağı)
- 1 dilim tam buğday ekmeği
- 2-3 YK pilav (tercihen bulgur)
- 1 bardak ayran
Ara öğün
- Meyve ya da meyveli tatlı
BAYRAMIN 3.’ÜNCÜ GÜNÜ
Eğer Ramazan ve bayram kilo almanıza yol açtıysa panik yapmadan dengeli beslenme ve egzersizle sağlıklı kilo vermeyi hedefleyin. Pazar günü yine örnek liste ve öneriler vereceğim. Siz, bugünden itibaren sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye, bol su içmeye başlayın.
Sabah
- 1 dilim tam buğday ekmeği
- 1 dilim az yağlı peynir
- 2-3 zeytin
- 1 yumurta
- Domates-salatalık
Ara öğün
- 2-3 kuru kayısı
- 3 ceviz
Öğle
- 1 tabak sebze yemeği
- Salata (TK zeytinyağı)
- 1-2 dilim tam buğday ekmeği
- 1 kase cacık
Ara öğün
- Yarım porsiyon tatlı ya da 4 2 porsiyon meyve
Akşam
- 50 gr. lor peyniri
- Salata (TK zeytinyağı)
- 1 dilim tam buğday ekmeği