Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bugün, iki okurumdan gelen sorulara yanıt vereceğim. Biri başarısız diyetler, diğeri de mensturasyon döneminin yan etkileriyle ilgili. Eminim her iki hikaye de size çok tanıdık gelecek

iKi SORU iKi CEVAP

SORU-1: Daha önce çok fazla diyet yaptım ve tüm kilolarımı geri aldım. Artık kendime güvenim kalmadı. Bunu çevremde-kilere bile söylemeye utanıyorum çünkü artık kimse beni anlamıyor ve bana inanamıyor diye düşünüyorum. Lütfen bana yol gösterin.

CEVAP: Daha önceden yapmış olduğunuz yanlış davranışları ya da başarısızlıkları, sonsuza kadar beraberinizde taşımaya mahkum değilsiniz. Biz bir şey yapmaya karar verirsek zihnimiz de bizi takip eder. Ancak, ne zaman ki umutsuzluk ya da şüphe peşimizi bırakmaz, o zaman başarısızlık beraberinde gelir.
Yapmış olduğumuz başarılarınızı bir liste haline getirip, güzel hatıralarınızı keşfederek, olumlu beklentilerinizi oluşturabilirsiniz. Başarılarınızın hangi konuda olduğu önemli değil çünkü başaran sizsiniz. Vazgeçmek en büyük başarısızlıktır. O zaman başarıya ve olumluya odaklanmak lazım. Küçük hedeflerle ilerlemeye çalışın. Ancak, küçük bireysel zaferler her ne kadar çok fazla önemli olsa da, çabucak unutulabiliyor ya da sonradan önemsiz görülebiliyor.

Haberin Devamı

Liste, öz yeterliliğinizi gösteriyor
Kilo hedefiniz acaba gerçekçi mi? Son beş yılda hiç görmediğiniz bir kiloyu hedeflemek genelde gerçekçi olmuyor veya sadece çok aç kalarak koruyabildiğiniz bir kilo da gerçekçi değil. Hedefi doğru belirledikten sonra nereye gideceğinizi, nasıl bir yol çizeceğinizi ve nasıl başarılı olacağınıza odaklanın.
Zihniniz tamamen hazır ve karar vermenizi bekliyor. Ne zamanı tercih ederseniz, o zaman kararınızı vermiş olacaksınız çünkü artık kendinizi kontrol edebilirsiniz.
Öncelikle işin gerekli olduğu yerler tanımlandığında, arzu edilen değişimlerin etkilenmesi için gerekli yapı ve organizasyonu sağlamaya başlamak gerekir. Bunun için de, zihnimizi çalıştırmak ve gerekli olan, ölçülemez gücümüzü bulmamız gerekir. Zihnimiz bizi sadece nereye gitmek istiyorsak, oraya götürür, eğer ki başarılı sonuca ulaşacağımıza dair inancımız bizi destekliyorsa... Başarısız beklentileri bir kenara bırakın üstelik bu amacınızı kimseye ilan etmek zorunda değilsiniz.
Bu yaptığınızın ismi diyet olmak zorunda değil. Zaten olmasın siz kendiniz için iyi bir şey yapmayı seçin.

Haberin Devamı

SORU-2: Mensturasyon döneminden bir hafta öncesinde başlayan gergin ve sinirli halim beni çok üzüyor. Tabii iştahım da çok açılıyor. Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

CEVAP: Sizi çok iyi anlıyorum. Bu dönem, her kadını farklı etkiler, sakin olun. Geçici olduğunu ve buna hormonların yol açtığını unutmayın. Menstrüel döngünün ikinci yarısında (adet görmeye yaklaşırken) östrojen progesterona oranla en düşük halindedir ve bu zaman dilimi ruh halindeki oynamaların, aşermelerin, yeme krizlerinin en yoğun yaşandığı dönemdir. Mücadele etmek ve sorunsuzca bu dönemi atlatmak için kesin bir tedavi şekli yok.
Çünkü her belirti her kadında farklı etki yaratabiliyor. Östrojen için doğal antidepresan diyebiliriz çünkü mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin üretimini etkiliyor. Düşük östrojen düşük seratonin diye düşünülebilir. Düşük seratoninse genellikle karbonhidrat ve şeker açısından zengin yiyecekler için aşermek demektir. Ama sakın buna kanmayın. Bu dönemdeki sıkıntıları hafifletmek için; kuru kayısı, üzüm ve erik içerdikleri doğal şeker, lifler sayesinde insülün hormonunu çok fazla uyarmaz.
Balık yağındaki omega-3 yağ asidinin en depresif durumlarda bile insana yardımcı olduğuna dair gittikçe çoğalan kanıtlar var. Daha güçlü ve beyin sağlığı için daha fazla omega-3 tüketin, ceviz bunun için çok iyi bir kaynak. Magnezyum desteği de iyi gelebilir, bunun için günlük 400 mg. alınabilir. Doğal yollarla almak için yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, fıstık, et, nişasta, süt, fındık ve badem tüketiminizi artırabilirsiniz. Şekersiz bitki çaylarıyla bir avuç kuru üzüm de iyi hissetmenizi sağlar, çayın içine tarçın ekleyebilir-siniz.