Ramazan’da kilo vermenin ya da verdiğiniz kiloları korumanın en zor yanı iftar davetleri. Bu davetlerde ev sahibine “Hayır” demek zor oluyor. İtiraf edeyim ki, ben de aynı duyguları yaşıyorum. Böyle zamanlarda karşı taraftakini kırmadan her şeyden azar azar yemeyi tercih ediyorum. Yani iftar davetlerinde kontrolü kaçırmamak aslında elimizde.
Acele etmeyin, lokmalarınızı iyi çiğneyin.
Tüm yemekleri bir anda tabağınıza almak yerine, aralıklarla yemeye devam edin ve her lokmadan sonra çatalı bırakın.
İftar sofralarında çeşit çok ama siz seçimlerinizi daha az yağlı olanlardan yana kullanın.
İftariyeliklerden tadımlık miktarlarda tüketmeyi deneyin.
Yediğiniz pide miktarını menüde bulunan diğer besinlere göre ayarlamaya çalışın.
Tatlı için 1 saat ara
Ana yemek olarak ızgara, fırınlanmış veya haşlanmış besinleri tercih edin.
Yağlı yemeklerin sos ve suyunu yemeyerek aldığınız yağ miktarını azaltabilirsiniz.
Tatlı olarak hamur işi ve şerbetliler yerine yağ içeriği daha düşük olan sütlü tatlıları tüketebilirsiniz.
Yemek sırasında ve sonrasında da bol su tüketmeye özen gösterin.
Çok sıcak ve çok soğuk besinler boş olan midenizde rahatsızlık yaratabilir, bu nedenle yediklerinizin ılık olmasına dikkat edin.
Yemekten hemen sonra tatlıya geçmeyin, 1-2 saat ara verin. Hatta mümkünse o araya küçük bir yürüyüş sıkıştırın.
En güzel diyet tencere diyeti
Her zaman söylüyorum, en güzel diyet tencere diyeti, yani evde pişen yemekler. Çünkü içimiz rahat, neyi ne kadar koyduğumuzu gayet iyi biliyoruz. Üstelik evde birlikte yenen yemekler sadece midemizi değil, ruhumuzu da doyuruyor. Ramazan’da da hem kendiniz hem de sevdikleriniz için evde güzel ve sağlıklı yemekler pişirebilirsiniz. Ben de sizlerle sağlıklı yemekler pişirmenin birkaç püf noktasını paylaşmak istiyorum.
Kızartma veya kavurma gibi yöntemler yerine fırında pişirme, ızgara, haşlama veya buğulama yapın.
Hayvansal yağlar yerine doymamış yağ asitlerinden bitkisel yağları kullanmanız daha sağlıklı. Ayrıca badem, fındık, ceviz gibi farklı yağ çeşitlerine de mutfağınızda yer verebilirsiniz.
Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlara yönelmekte fayda var. Yemeklerinizde pirinç yerine bulgur, beyaz un yerine tam buğday unu kullanabilirsiniz.
Ramazan’da en çok ihmal edilen grup sebze ve meyveler. Çorbalarınızın içine sebze ekleyip, mikserden geçirip prüzsüz bir çorba elde edebilirsiniz. Böylece fark etmeden sebze tüketmiş olursunuz.
Sebzeleri haşladıktan sonra suyunu dökmek vitamin ve minerallerin kaybına yol açar. Makarnayı da haşladıktan sonra suyunu döktüğünüzde suda eriyen vitaminler olarak sınıflandırılan B vitaminlerinden kayıp olur. Bu nedenlerle sebzelerin ve makarnanın haşlandıktan sonra suyu dökülmemeli, az suyla çektirme yöntemi uygulanarak pişirilmeli. Sebzeleri dilerseniz buharda da pişirebilirsiniz.
Sebze yemeklerine 1 kilo için 2 yemek kaşığı yağ yeterlidir. Kolesterol hastaları ve kilosunu korumak isteyenler, etli veya kıymalı sebze yemeklerine dışarıdan yağ ilave etmeden pişirmeyi deneyebilir.
Yemeğe çorbayla başlayın
Yapılan araştırmalar, yemeğe çorbayla başlamanın toplam kalori alımını etkilediğini gösteriyor. Cornell araştırmacıları, bir çalışmada yaklaşık 100 kalorilik bir başlangıçla yemeğe başlayanların diğerlerine oranla ana yemekte yüzde 21 daha az kalori aldıklarını gözlemledi. İftara çorbayla başlamak hem midenizi rahatlatacak hem de daha az kalori almanıza yardımcı olacak.