Sıvı ihtiyacının arttığı sıcak yaz günlerinde suyun yanı sıra soğuk bitki çayları, kompostolar, limonata, ayran, kefir ve maden suyu da iyi birer seçenek. Sizin için birkaç serin tarif hazırladım
Yaz aylarında daha fazla sıvıya ihtiyacımız olur çünkü solunum ve terle sıvı kaybımız artar. Sıcak havada nefes alıp vermek bile sıvı kaybına sebep, yani terlediğinizi görmeniz şart değil! Vücudumuza aldığımız her bir kalorinin metabolize olması için 1 ml. suya ihtiyaç var. Erkeklerin ortalama 2 bin 500 kalori ihtiyacı olduğunu düşünürsek günlük sıvı ihtiyacın 2-2.5 litre olarak önermek doğrudur. Eğer spor yaptıysanız veya hareketli bir gün geçirdiyseniz sıvı alımınızı artırmalısınız.
Su tüketmek zor geliyorsa içine 1-2 damla meyve suyu veya taze meyve parçaları, nane, limon ekleyin. Yeterli su alıp almadığınızı, idrar rengini kontrol ederek anlayabilirsiniz. İdrarınız renksizse sıvı alımı yeterli, koyu sarı ise yetersizdir.
RAMAZAN'DA SIVI TÜKETiMi
Yaz aylarında artan su ve mineral ihtiyacı, tüm gün aç kalınan Ramazan boyunca daha da artıyor.
Bu ayı, sağlıklı ve düzenli geçirmek için günde 2-2.5 litre su tüketilmeli. İftar sonrası içilen bir şişe maden suyu vücudun mineral dengesini sağlamada yardımcı olur. Komposto da iyi bir seçenek.
iFTAR SONRASI
Elma çayını içine tarçın ekle-yerek demleyin, 2-3 karanfil de ilave edebilirsiniz. Her gün yemek sonrası tüketilen tatlılar, kilo almayı kaçınılmaz hale getirir. Bitki çayları ve kuru meyveyle tatlı ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Elma çayını demleyip içine buz ekleyerek soğuk da tüketebilirsiniz. Elmanın hafifliği midenize de iyi gelecek.
REZENE ÇAYININ FAYDALARI
Rezene çayıyla gaz şikayetlerinizi hafifletebilirsiniz. Uzun süren açlık sonrası iftarda hızlı yemek yenmesi veya sindirim sisteminin yorulması bazı bireylerde şişkinlik, hazımsızlık ve gaz şikayetlerine yol açabilir. Rezene çayının sindirim sistemi üzerinde spazm giderici etkisi var. Böylece midedeki gerginlik ve ekşime gibi şikayetler de azalıyor. Uzun süre aç kalan mideniz için iyi bir çözüm olabilen rezene çayını, içine limon ya da taze nane ekleyerek tüketebilirsiniz.
KÖPÜKLÜ YEŞiL AYRAN
Malzemeler
Yarım su bardağı maden suyu
1-2 su bardağı az yağlı yoğurt
Bir tutam dereotu, birkaç yaprak taze nane, tuz
Hazırlanışı: İnce ince kıydığınız taze otları, yoğurdu ve suyu mikserden geçirin. Maden suyu ilave ederek asitli bir içecek haline dönüştürün. Soğuk tüketin.
ŞEFTALiLi BUZLU ÇAY
Malzemeler:
Demleme çay
Şeftali (isteğe bağlı diğer meyveler)
Çubuk tarçın
Nane yaprakları
1 çay kaşığı bal
Hazırlanışı: Demlediğiniz ve süzdüğünüz çayın içine tarçın çubuğu, nane yaprakları, şeftali suyu ve şeftali rendesini katıp süzün. Buzdolabında soğutun. Şeftali yerine limon kabuğu rendesi ve suyu da kullanabilirsiniz.
NANELi LiGHT LiMONATA
Malzemeler
5 adet limon
10-15 adet yapay tatlandırıcı
1 orta boy zencefil
9 bardak su
1 su bardağı sıcak su
5 dal taze nane
1 çorba kaşığı kuru nane
Hazırlanışı: Rendelenmiş limonların kabuklarını, kuru ve taze nane, rendelenmiş zencefillerle birlikte ovun. Kabukları alınan limonların suyunu sıkıp karışımın üzerine dökün. 10-15 dakika bekletip 1 bardak sıcak su ilave edin. Şeker ya da tatlandırıcıyı tamamen erittikten sonra kalan suya ekleyin. Temiz bir tülbent ya da süzgeçten geçirip soğutun. Bu tariften 10 bardak limonata elde edebilirsiniz. Bol buzla içmeye hazır, afiyet olsun!
MEYVELi KEFiR SHAKE
1 su bardağı yağsız kefir
Yarım kabuksuz ve tatlı şeftali
1 avuç taze veya dondurulmuş böğütlen (ahududu ya da çilek)
1 çay kaşığı toz tarçın
Yarım çay kaşığı keçi boynuzu unu
Hazırlanışı: Bütün malzemeleri el mikserinden geçirin. Bol buzla servis edin.