Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yazın habercisi, en sevdiğim meyve kirazın zamanı geldi. Peki diyette olanlar nasıl tüketebilir? Faydası nedir? Ne kadar yemeli, hemen bakalım

* Karaciğer dostu olan kiraz; yüksek alkol tüketimi, fazla ilaç alımı ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yükünü hafifleterek yenilenmesine yardımcı olur.
* Kirazda yaz ayları için ihtiyacımız olan potasyum, A ve C vitamini bulunur.
* Laksatif etki gösterip bağırsakların temizlenmesine ve kabızlık sorununun giderilmesine destek verir.
* Kirazdaki flavonoidler, gut ve romatoid artrit gibi eklemlerle ilgili hastalığı olan bireylerde inflamatuvar rahatsızlıklarının şiddetini hafifletmeye yardımcı eder.
* Kirazda bulunan kinik asit, böbrekleri temizleyici ve toksinleri vücuttan atıcı etkisiyle böbreklerde taş ve kum oluşumunu önleyebildiği gibi, bunların zamanla dökülmesine olanak sağlar.
* Kirazda da önemli miktarda bulunan melatonin hormonunun, yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarını önleyebildiği ve azaltabildiği bilinir.
* Kiraz sapı vücutta diüretik etki gösterir. Kiraz saplarını kaynatarak yapacağınız bir karışım, vücutta kan ve idrar yolunun temizlenmesine, böbreklerin çalışmasına ve özellikle mensturasyon döneminde oluşan ödem şikayetlerinin azalmasına yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

DiYET YAPARKEN KiRAZ

(1 öğün yerine)

n 500 gr. kiraz
n 50 gr. lor peyniri
n 25 gr. tuzsuz kraker yiyebilirsiniz. Doya doya kiraz yerken, sabah daha hafif uyanmış olacaksınız.
n Ara öğün olarak 12-15 adet kiraz, 1 porsiyon meyve yerine tüketilebilir.

DİYETTEYSENİZ DENEYİN

Semizotu salatası:
l 250 gr. semizotu l 5 tam ceviz
l 1 tatlı kaşığı zeytinyağı l 100 gr. lor peyniri
l 3 yemek kaşığı haşlanmış mercimek
l 1 tatlı kaşığı nar ekşisi

ÇOCUĞUNUZ iÇiN ÖNERi

Akıl topları:
l 1 kase yulaf ezmesi l 7-8 dövülmüş ceviz
l 1 çay bardağı süt l 10-15 yaban mersini
l 3-4 kuru kayısı l 1 tatlı kaşığı keçi boynuzu unu
l 1 rendelenmiş elma l Tarçın
l 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi

KADINLARA ÖNERiLER

* Diyette yağı sıfırlamayın, östrojen hormonuna sahip çıkın: Birçok kadın, diyette yağın sağlıksız olduğuna inanıyor. Ancak yağlar, sağlıklı diyetin çok önemli bir parçasını oluşturur. Asıl önemli olan, ne çeşit yağ tüketildiği. Zeytin ve zeytinyağı, fındık, ceviz, badem, balık, deniz ürünleriyle avokadoda bulunan bitkisel yağlar sağlıklı.
* Kadınlar daha iyi görünmek ve hissetmek için sağlıklı yağlara ihtiyaç duyar. Kadınlık hormonu östrojenin yağ yapısında olduğu da unutulmamalı. Vücut yağı 10 kg. ve altında olan kadınlarda üreme sağlığı ve anne olma ihtimali riske giriyor. Üstelik çok düşük yağlı beslenerek cilt, saç ve tırnak dokularını da zayıflatmış oluyorsunuz. Önemli vitaminler A, D, E ve K’nın da yağda eridiğini unutmayın. Diyette denge ve çeşitliliğin esas olduğunu hatırlayın, kilo kaybederken sağlığınızdan olmayın.
* Yeterli demir aldığınızdan emin olun: Birçok kadın beslenmesinde yeterli düzeyde demir almıyor. Üstelik mensturasyon dönemlerinde önemli düzeyde mineral kaybı yaşayınca da kansızlık ortaya çıkıyor. Yağsız kırmızı et, siyah tavuk eti, yeşil ve kırmızı mercimek, kuru üzüm, badem gibi demir bakımından zengin gıdaları tüketmek önemli.
Sabah aç karnına 1 yemek kaşığı pekmez ve 1 kivi size iyi gelecektir.