Ramazan ayının ilk günlerindeyiz ve bu dönemde beslenmemiz özen gerektiriyor. Yaz Ramazan’ında uzun açlık süresince bedenimize yardımcı olmak ibadetimizin bir gereği. Bu dönemde asıl amacın beden ve ruhu terbiye etmek, nefsimize sahip çıkmak olduğunu hep hatırlamak gerekiyor. Eğer bunu başarabiliyorsanız iftarda zaten aşırıya kaçmazsınız ve bedeninizin ihtiyacı olan sahurun gereklerini de yerine getirme şansınız olur. Ramazan’la birlikte öğün düzeni ve saatiyle tüketilen yiyeceklerin miktarlarındaki artış beslenmedeki en önemli değişikliklerdir.
Ancak yaşamın her döneminde olduğu gibi bu dönemde de amaç ‘yeterli ve dengeli beslenme’ olmalıdır.
Sahurda özen, yardım eder
Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece atıştırmasıyla yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı. Gün boyunca alamadığımız besin öğesi ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Bunun için öğün sayısı arttırılmalı ve mutlaka sahur yapılmalıdır.
Sahurda protein içeren süt içmeli, yumurta, yoğurt, peynir yemeli, kan şekeri dengesi için tam tahıl içeren ekmek tüketmeli ve bol su içip yeterli sıvı alımını sağlanmalıyız. Ramazan’da dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde; kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, dehidratasyon dediğimiz vücudun susuz kalması ve su - tuz dengesinin bozulması olabilir. Öğün sayısının az olması gün içinde yorgunluk, konsantrasyon azalması ve uyku hali gibi durumlara yol açmaktadır.
Ramazan pidesi: Ramazan deyince akla ilk gelen ve sadece bu ay sofralarımızda gördüğümüz, vazgeçilmez bir besin. Yediğiniz pide miktarını menüde bulunan diğer besinlere göre ayarlamaya çalışmalısınız. Avuç içi büyüklüğünde bir parça pide, 1 dilim ekmeğe eşit.
Sahur seçimleri nasıl olmalı?
Yeniden uykuya geçişe uygun,
Gün boyu tok kalmanıza yardımcı,
Tuz oranı düşük,
Yeterli sıvı içeren,
Bağırsak hareketleri için yeterli lifi sağlayan,
Protein, karbonhidrat ve yağ içeren besinlerden oluşan,
Vitamin ve mineral alımını destekleyen,
Kolay hazırlanabilir ve pratik yenebilir olmalı.
Beslenme gruplarını dengelemek
Karbonhidrat: Tam tahıllı ekmek veya makarna veya börek veya pilav.
Protein: Peynir veya yumurta veya yoğurt veya kıyma / tavuk. (sebzede veya börekte olabilir)
Yağ grubu: Zeytinyağı veya ceviz veya badem. (zeytin tuzlu olduğu için tercih edilmemeli)
Sebze: Domates, salatalık veya pişmiş sebze.
Meyve: Taze meyve veya komposto.
Sıvı desteği: Bol su, süt, ayran, maden suyu, az şekerli komposto, bitki çayı ve hafif çorbalar.
Bir dilim ekmek eşittir: 1 avuç içi pide * 2 - 3 yemek kaşığı pilav veya makarna * 1 patates * 1 kepçe çorba * Çeyrek yufka
Serinleten seçim dondurma
İftar ve sahur arasında besinleri zamana yayarak tüketmek ve ara öğünler yapmak en sağlıklı olanıdır. Güllaç, Ramazan klasiği olarak hafif bir sütlü tatlı ancak yaz Ramazan’ı için dondurma serinletici özelliğiyle iyi bir seçimdir.
1 porsiyon yani 2 top dondurma, (60 gr.) Ramazan döneminde yeterli ve dengeli beslenmenizde rahatlıkla yer verebileceğiniz bir tatlı.
Dondurma, hafif bir iftar yemeği sonrası dostlarımızla, ailemizle geçireceğimiz yaz akşamlarına eşlik edecek serinletici bir tatlıdır. Kalorisi de diğer geleneksel şerbetli tatlılara göre çok daha düşüktür.
Yaz Ramazan’ının en hafif ve serinletici tatlısı olan dondurmanın değişik çeşitleriyle (artık cheesecakeli, brownieli gibi opsiyonlar da mevcut) ve yapabileceğimiz bazı eklemelerle (taze meyveler, kuruyemişler olabilir) ikramlarınızı renklendirebilir, misafirlerinize pratik, lezzetli ve hafif dondurmalı tatlılar hazırlayabilirsiniz.
Yaz ayları için hijyene dikkat. Dondurma ürünleri derin dondurucuda - 18°C ve daha soğuk ortamda muhafaza edilmeli. Paketi açıldıktan sonra yeniden dolaba kaldırılması halinde, çok zaman geçmeden tüketilmesi gerekiyor. Hijyenik şartlarda üretilen ve uygun koşullarda, soğuk zinciri kırılmadan saklanan iyi ve güvenilir markaların paketli dondurmaları bu anlamda çok daha sağlıklı ve güvenlidir.