Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kendinizi iyi hissediyor olabilirsiniz. Hiçbir belirti vermeden bedeninizde sürekli çalışan sistem canı isterse belirti veriyor, canı istemezse kendi başına buyruk çalışmaya devam ediyor. Bu sebeple her yaş grubu için özel planlanmış rutin sağlık muayeneleri çok önemli.
Hormonlarımız pek çok şeyi yönetiyor, sakin sessiz durmaları veya fazla çalışmaları hiç tahmin etmediğiniz sorunların sebebi olabilir.
Ben, kilo almakta veya vermekte zorlanan danışanlarımı, cilt şikayetlerini besinler yoluyla nasıl çözebileceklerini soran takipçilerimi ve sağlığından şüphe duyduğum tüm dostlarımı hemen bir endokrinoloji uzmanına yönlendiriyorum.
Bakın bazı basit ipuçlarıyla siz de kendi ihtiyacınızı belki görebilirsiniz.
Kadında koyu renk kıllar
Testosteron, ‘erkek hormonu’ olarak adlandırılsa da, kadınların vücudu da bu hormonu yapar. Ancak, kadınlar bu hormondan erkeklere nazaran daha az yararlanır. Bu hormon erkeklerde yüz ve vücut kılı, daha derin bir ses ve sperm oluşturur. Görülüyor ki kadınlarda seks dürtüsü konusunda anahtar rol oynuyor ancak normal seviyenin üzerine çıkması dengeleri bozabilir.

Hormonlar sizi acıktırabiliyor
Üç değişik hormon sizin iştahınızda büyük rol oynar. Birisi ‘ghrelin’, size yemek vaktinizin geldiğinin haberini verir. Diğer hormon ‘leptin’ de, sizin doyduğunuzu söyler. Bilim adamları bu her iki hormonun obezite ve kilo kaybetmekteki rolünü öğrenmek için araştırmalar yapıyor. Diğer tarafta ise insülin var. Sürekli tatlı arzunuz ve zor kilo vermeniz, yemekten sonra yeniden acıkmanızın suçlusu o olabilir.

Tiroid bezinizi kontrol ettirin
Basit bir kan testi, sizdeki kilo değişiminden, boynunuzdaki bu bezin mi sorumlu olduğunu açıklayacaktır. Tiroidleriniz vücudunuzun besinleri ne kadar hızlı gıdaya ve enerjiye döndürdüğünü kontrol ederek, sizin metabolizmanıza yardım eder. Tirodiniz bu iki hormonu yeteri kadar salgılamadığı zaman, ‘hipotiroidism’ (tiroid bezinin az çalışması) denir. Çok çalıştığı zaman da bu iki hormonu fazla salgılar. Buna da hiperthyroidism denir. Bu her iki durumda tedavi gerektirir. Aşırı uyku hali yorgunluk kabızlık veya tam tersi gergin ve agresif olmanızın temelinde bu tür bir sorun olabilir.

Hormonlar akne yapabilir
13 - 19 yaş arasında birçok genç ergenlik çağında hormonların yükselmesiyle birlikte sivilcelenir. Hormon seviyesi yükseldikçe, cilt daha fazla yağlanır. Ve yağ yüz gözeneklerinin arasını tıkarsa, akneye neden olabilir. Hormonlar aynı zamanda ciltte daha fazla bakteri üreterek de akneye neden olabilir. Kadınlarda regl sırasındaki hormon seviyesindeki değişiklikler de akneyle sonuçlanabilir.

Her işi uzmanına teslim edin
İşte yukarıda kısaca değindiğim bu durumlar varken maalesef bir beslenme ve diyet uzmanının eli kolu bağlı olur. Bu yüzden kilo vermek veya sağlıklı yaş almak tek bir uzmanla değil ekip çalışmasının sonucudur. Multidisipliner yaklaşımla her uzman kendi fayda yaratacağı alanları takip eder. Lütfen sadece kilo kaybetmek uğruna genel bir sağlık kontrolünden geçmeden ve gerçek bir diyetisyen takibinde olmadan bu işte ehil olmayan ama ortada çok konuşanlara itibar etmeyiniz. Benden söylemesi…

Haberin Devamı

Yanlış diyet sonucu...

Haberin Devamı

- Metabolizma yavaşlar.
- Kas ve yağ dengesi bozulur.
- Tüm organlar zarar görür.
- Psikolojik olarak birey güçlük yaşar.
- Gençlerde boy kısalığı ve büyüme gelişme durması olur.
- Üreme sağlığı etkilenir.
- Adet düzensizlikleri oluşur.
- Cilt, saç ve tırnak sağlığı bozulur.
- Birey zayıf ama asosyal bir yaşam riski altında olabilir.
- Yeme bozuklukları başlayabilir.