Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Hipoglisemi sorunu olan diyabet hastaları, tedavi görmezse; titreme nöbeti, koma, geri döndürülemez sinir sistemi harabiyeti yaşayabilir, hatta yaşamını yitirebilir

Kandaki şeker seviyesinin normalin altına düşmesine hipoglisemi, yükselmesineyse hiperglisemi adı verilir. Diyabetli bireylerde sadece yüksek kan şekeri tehlikeli olarak düşünülse de düşük kan şekeri semptomlarını da dikkate almak gerekir. Kan glikoz değeri 70-110 mg/dl arasında olması normal, 50 mg/dl veya altında olmasıysa düşük olarak kabul edilir.
Aşağıdaki basamakları uygulayarak kan şekerinizi kendiniz de yönetebilirsiniz.
1- Hipoglisemi belirtilerini anlamaya çalışın: Belirtiler, genelde tansiyon düşüklüğüyle karıştırılır. Hipoglisemi belirtileri kişiden kişiye değişebilir ancak özellikle diyabetliler şunlara dikkat etmeli:
* Halsizlik veya yorgunluk
* Terleme
* Bilinçte karışıklık
* Baş dönmesi
* Bulanık görme
* Açlık
* Sinirlilik, huzursuzluk
* Baş ağrısı
* Taşikardi
* Hissizlik
* Konuşma güçlüğü
* Titreme
2-Hastalıkla ilgili bilinçlenin: Ailenizde diyabet öyküsü varsa siz de genetik olarak yatkın olabilirsiniz. Bu nedenle önlemler almanız gerekir. Hastalık hakkında önceden bilgilenerek kendinizi güvence altına almanızı öneririz. Öğün atlamak, aşırı stres, uzun süreli açlık, tek yönlü beslenmek ve hızlı kilo kaybı, hipoglisemi riskini tetikler.
3-Kan glikoz seviyenizi test edin: En doğru sonucu kan şekerinizi ölçerek anlayabilirsiniz. Kan glikoz değeri normalde 70-110 mg/dl arasındayken şeker düzeyinin 50 mg/dl veya altına düşmesi hipoglisemi olarak tanımlanır. Eğer kan şekerinizi ölçebilecek durumda değilseniz ve birinci basamaktaki belirtileri hissediyorsanız vakit kaybetmeden dördüncü basamağa geçmelisiniz.
4-Doğru karbonhidratları tüketin: Hipoglisemide kan şekerini hızla yükseltecek şeker gibi basit karbonhidratlar verilir. Eğer diyabet kontrolü için insülin kullanıyorsanız elinizin altında aşağıdaki örnekler gibi 15-20 gr. karbonhidrat içeren besinler mutlaka bulunmalı:
* 4-5 adet tuzlu kraker
* 5-6 parça şeker
* 2 yemek kaşığı kuru üzüm
* 4 çay kaşığı toz şeker
* 3-4 adet glikoz tableti
* 1/2 bardak meyve suyu
* 1 bardak süt
* 1 yemek kaşığı bal
5-Kan şekerinizin dengelenmesini bekleyin: Bu besinleri tükettikten 15 dakika sonra kan şekerinizdeki etkiyi hissedeceksiniz. Eğer hâlâ düşükse 15-20 gr. karbonhidrat daha alabilirsiniz. Kan şekeri seviyeniz 70 mg/dl ve üzerine çıkana kadar devam edebilirsiniz. Glikoz metabolizma bozukluğundan kaynaklanan reaktif hipoglisemilerde beslenme tedavisi ve egzersiz temel yöntemler. Cevap alınamayan durumlarda hekim kontrolünde ilaca başlanabilir.

Haberin Devamı

BUNLARI TÜKETiN

Haberin Devamı

* 2-3 saat arayla dengeli bir beslenme tipi, kan şekerinin düşmesini engeller.
* Ana ve ara öğünlerin hepsinde mutlaka karbonhidrati protein beraber alın.
* Meyve ara öğünde tüketilecekse tek başına yenmemeli mutlaka protein içeren (süt, yoğurt, peynir, fındık gibi) ve kompleks karbonhidrat dediğimiz besinlerle (tam buğday, çavdar, kepekli tahıllar) beraber tüketilmeli.
* Haftada 1-2 kez sütlü tatlı yenebilir ancak şeker yerine tatlandırıcıyla hazırlanması daha doğru olur.
* Egzersiz, kan şekeri yönetiminde faydalı ancak aç karnına yapılmamalı. Egzersize gitmeden 45-60 dakika önce mutlaka kepek ekmek, peynir, meyve veya 1 bardak süt, diyet bisküvi, 10-15 fındık gibi dengeli bir ara öğün yapılmalı.
* Beyaz un içeren besinlerden kaçınılmalı, rafine edilmemiş tahıllar tercih edilmeli. Beyaz pirinç yerine kabuklu pirinç veya bulgur, beyaz makarna yerine kepekli makarna daha iyi seçimler.
* Alkol, kan şekerini önce yükseltip daha sonra düşüreceğinden tüketiminden kaçınılmalı, içilmesi gereken durumdaysa aç karnına değil dengeli bir öğünle tercih edilmeli.
* Meyvelerin suyunu içmek yerine kesinlikle kendisi yenmeli. Hatta posa açısından kabuklu olanlar tercih edilmeli. Ama yanına mutlaka protein eklenmeli.