Toplantının tam ortasındasınız, trafikte sıkıştınız veya çocuğunuzu okuldan almaya gidiyorsunuz ve açlığınız giderek artıyor. Bu açlığı gidermek için dayanılmaz istek duyuyorsanız önce davranışlarınızı gözden geçirin, sonra da insülin hormonunuzu kontrol ettirin
Bakalım bu tür açlıklarla baş etmek için neler yapabilirsiniz?
Doğru yemekleri, yanlış zamanlarda yemek
Her gün farklı zamanlarda yemek yemek, bedeninizin sinyallerine odaklanmayı zorlaştırabilir ve metabolizmanıza zarar verebilir. Bir çalışmada, İngiliz araştırmacılar kadınlara her gün yemeklerini aynı saatlerde mi yoksa farklı zamanlarda mı yediklerini sordu. Ortalama bir düzeni takip edenlerin, her gün farklı zaman dilimlerinde beslenenlere göre daha az yedikleri ve daha fazla kalori yaktıkları görüldü. Kararsız zamanlarda yemek yeme hatasına düşüyorsanız, kendinizi kontrol edebilirsiniz. Bir hafta boyunca uyandıktan itibaren yediğiniz her şeyi saatleriyle yazın, hatalarınızı görün ve düzeltilebilir olanları listeleyerek planlamanızı yapın. Örneğin öğle yemeğini atladığınızda akşam üzeri aşırı karbonhidrat tüketiyorsanız bunun çözümü öğle yemeğinde dengeli seçimler yapıp iki saat arayla beslenmektir.
Kahvaltı edin
Kahvaltı edenler gün boyu daha düzenli öğün tüketiyorlar. Üç saat arayla beslenmeye özen gösterin. Kahvaltıda sadece şekerli besinler yemek gün boyu açlığı tetikleyebilir. Meyve, yulaf ekmek gibi karbonhidratlı seçimlerin yanına mutlaka süt, peynir yoğurt gibi bir hayvansal protein ekleyin. Tam tahıllı ekmeğin üzerine ince bir dilim peynir, yumurta, az yağlı sütle yulaf ezmesi ve hatta hindili sandviç seçimler arasında olabilir. Ara öğünde de badem veya fındık tercih edebilirsiniz.
Diyetinizi tatlandırın
Izgara tavuk ve haşlanmış sebzelerle yaşamak, hepimiz için bir süre sonra sıkıcı hale geliyor. Yediğiniz yemek sizi tam tatmin etmediyse bir süre sonra iştahınız açılabilir ve hiç yemek yememiş gibi hissedebilirsiniz. Bu yüzden kontrollü olarak sofranızda sevdiğiniz besinlere de yer verin. Mutfakta yaratıcı olmak, hayatınızda yeni tariflere de yer vermenizi sağlar ve sizi uzun vadede sizi tatmin eder. Taze fesleğen, zencefil kökü, kekik, nane gibi lezzetli otlarla yeni deneyimler kazanabilirsiniz. Salatada hep aynı sostan sıkıldıysanız balzamik sirke, bir çay kaşığı bal ya da esmer şekeri karıştırın. Yoğurtla hardalı da karıştırıp salatanıza farklı bir lezzet katabilirsiniz.
Kalorileri dağıtamıyor olabilirsiniz
“Sabah aç hissetmiyorum bu yüzden kahvaltı etmiyorum, böylece saat 14.00-15.00’e kadar kalori almadan kendimi tutuyorum ama gece yarısı inanılmaz bir iştah canavarım var” diyebilirsiniz. Yaptığınız hata da çözüm de şikayet cümlenizin içinde saklı. Sabah kahvaltısında iştahlı olup gece iştahı köreltmek için öncelikle akşam yemeklerinizin boyutlarını sınırlandırın, birkaç gece atıştırmalıklara direnin göreceksiniz ki sabah çok aç uyanacaksınız ve gün içinde dengeli seçimler yaptığınızda gece acıkmayacaksınız. Aç olmasanız bile, sabahları küçük de olsa bir şeyler yemeye özen gösterin. Kendinize, çocuklarınıza davrandığınız gibi davranın, onların nasıl öğün atlamalarına izin vermiyorsanız, kendiniz için de aynısını uygulayın.
Kalorileri yemek yerine içenler daha çabuk acıkıyor
Sabah kahvaltıları için sadece meyve suyu veya süt içmek ve öğle yemeğinde sebze suyu ya da çorba tercih etmek yani kalorileri çiğnemeden tüketmek yine tatminsiz bir şekilde aç hissetmeye sebep oluyor. Bilimadamları bir araştırmada katılımcılara sıvı veya katı yemeklerden oluşan fazladan 450 kalorilik gıda verdi. Katı besinleri tüketenlerin, günün ilerleyen saatlerinde daha az yemek yedikleri, fazladan sıvı tüketenlerinse tok ve tatminkâr olmadıkları görüldü.