Ramazan’ın ardından bayramda genellikle ölçü hep kaçar. Ev baklavası, çikolata ve şeker gibi ikramları geri çevirmek çok zordur. Şerbetli tatlılarla bozulan dengeyi sütlü, sebzeli ve meyveli seçimlerle korumak en sağlıklısı
Bayrama sayılı günler kaldı... Küçükken Ramazan’ın en sevdiğim dönemi bu zamandı: Şeker Bayramı’na hazırlık. Çünkü evde bayrama için bir telaş başlardı. Küçüklere bayramlık alınırdı. Her bayram sabahı mutlaka yeni ve temiz kıyafetler giyerdik. Her yer köşe bucak temizlenirdi ve temizlikten kaçma ihtimalimiz dahi yoktu. Temizlik bittikten sonra yemek ve tatlı işine girilirdi.
Misafir gelsin, ailece bir arada olalım diye heyecanlanırdık. Bayram öncesinde annemle mutlaka alışverişe çıkar, pazara giderdik.
Renkli renkli sebze ve meyveleri görünce hazırlanacak bayram sofrasını düşünür ve daha da fazla heyecanlanırdım. Annemle yaptığımız alışverişimizde her şeyi mahalle bakkalı, manavı, kasabından alırdık, mutlaka pazara giderdik. İlk durağımız kahvaltılıklar için bakkaldı, günlük yumurta sorulurdu. Reçelleri tabii ki annem yapardı. “Anne kokan reçellerin” tadı hiçbir şeye değiştirilmez. Beklediğimiz bayram harçlıklarının yeri tabii ki ayrı...
“Eski bayramların tadı bir başkaydı” cümlesi klişe oldu ama ben eski bayramları yine de özlüyorum. Artık bu heyecanı yaşayanlar o kadar azaldı ki... Aslında ben de onlara dahilim, canım ailemi geçen hafta ziyarete gidip bayramda tatil yapmak için iznimi aldım bile...
Yemeklerde salata ve sebzeye ağırlık verin
Ramazan süresince sınırlı saatlerde yemek, psikolojik olarak bayramda daha fazla tüketme ihtiyacı hissettirebilir. Bu davranıştan kendi sağlığınız ve çevrenizdekilerin sağlığı için uzaklaşmaya çalışın. Alışveriş listenizi de buna göre hazırlayın.
Bu bayramın en önemli özelliği, adından da belli olduğu gibi ikram edilen tatlılar, şekerler ve çikolata. Ev baklavası hayali kuruyorsanız haksız da sayılmazsınız ancak her gün baklava yerine sütlü tatlı ve meyveli seçimlerle denge yaratmak en doğrusu olur. Bayram tatlılarını dengelemek için kahvaltıda hafif seçimlerle öğle ve akşam yemeklerinde salata ve sebzeye ağırlık vermeye çalışın.
Mesela sütlü irmik tatlısıyla dondurma farklı bir seçim olabilir. Meyveli tavuk göğsü tatlısı de hafif ve dengelidir. Yaz mevsiminin en sıcak aylarında olduğumuz için sıvı alımınız tabii ki yine çok önemli.
Ev yapımı az şekerli limonata, süt veya yoğurtla hazırlayacağınız buzlu ve meyveli içecekleri de misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
HAFiF iKRAMLAR
Bayram sofralarınız için sütlü irmik tatlısını bir de benim tarifimle deneyin
MEYVELİ TAVUK GÖĞSÜ
HAZIRLANIŞI:
Sütle şekeri, sonra unu yavaşça ekleyerek pişirin ve sürekli karıştırın. Daha sonra mikserle yüksek devirde çırpın. Meyveleri minik küpler halinde doğrayın. Kase-lerin dibine meyve salatanızı koyduktan sonra üzerine muhallebinizi dökün. Buzdolabında bir saat bekletin daha sonra tarçın ilave ederek servis edebilirsiniz.
MALZEMELER:
n 1 lt. light süt
n 3 kahve fincanı un
n 3 kahve fincanı şeker
n 1 tatlı kaşığı tarçın
n 2 küçük armut
n 4 kayısı n 1 şeftali
SÜTLÜ İRMİK TATLISI
HAZIRLANIŞI:
MALZEMELER:
n 1 lt. light süt
n 1/2 su bardağı su
n 1 su bardağı irmik
n Tarçın, limon
kabuğu rendesi
n 1 paket vanilya
n 10 yemek kaşığı
dolusu toz
tatlandırıcı
İrmik, vanilya ve limon rendesini bir tencereye koyup, üzerine süt ve su ilave edilerek iyice karıştırın. Kısık ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Hafif soğuyunca tatlandırıcı eklenerek iyice karıştırın. Daha önceden ısıtılmış cam tepsiye tatlıyı yayın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabında bir gün bekletip üzerine tarçın ekerek servis edin. Hem leziz, hem de hafif tatlımız hazır, dilerseniz bir top dondurmayla deneyebilirsiniz.