Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Laktoz intoleransı bulunan kişilerde karın ağrısı, kramplar, şişkinlik, ishal, kolik ağrılar, hazımsızlık ve mide bulantısı gibi belirtiler laktoz içeren besin alımından sonraki iki saat içinde kendini gösterir. Bu rahatsızlığı olan kişiler hazır gıdaları satın almadan önce besin etiketlerini dikkatli okumalıdır

Laktoz intoleransım olduğu için bir gün içinde yediğim gıdaları bazen seçmekte zorlanıyorum. Çok hareketli değilim sporu sevmiyorum ama üç-dört kilo vermek de istiyorum. Eşim bu konuda çok dikkatli evde her türlü yemeği pişiriyor. Laktoz sınırlaması olan örnek bir program yayınlamanızı rica ederim. T.Z- Manisa
Laktoz intoleransı; bireylerde en sık görülen karbonhidrat emilim bozukluğudur. İnce bağırsaklarda bulunan bir enzim olan laktaz , süt şekeri olarak da bilinen laktozun sindirimi için gereklidir. Enzim eksikliğinde laktoz birikir ve ince bağırsaklarda gaz oluşumuna neden olur. Yani bireylerde, süt şekeri içeren besinler tüketilince oluşan rahatsızlıktır. Ülkemizdeki sıklığı kesin olarak bilinmemekle beraber yüzde 50’nin üstünde olduğu tahmin edilmektedir.


LAKTOZ KAYNAKLARI
- Süt
- Tereyağı
- Süt tozu
- Süt kreması
- Sütlü tatlılar
- Yoğurt (kontrollü olarak bazı bireylerde kullanılabilir)
- Peynir (kontrollü olarak bazı bireylerde kullanılabilir)
- Dondurma

GİZLİ LAKTOZ KAYNAKLARI
Laktoz, hazır gıdalara sıklıkla eklenir bu nedenle bireyler besin etiketlerini dikkatli okumalıdırlar.
- Ekmek, bisküvi, kurabiye, poğaça gibi fırın ürünleri n Kahvaltılık tahıllar n Hazır çorbalar
- Margarin n Salata sosları n Şekerlemeler ve cipsler
Laktoz intoleransı bulunan bireylerin, tolere edebilecekleri süt ürünleri ve miktarları birbirlerinden farklıdır. Bu nedenle besinler, azar azar diyete eklenerek belirtiler gözlenmeli, problem yaratmıyorsa tolere edilir dozlarda beslenme programına eklenmelidir.

Haberin Devamı



HAZIR GIDADA LAKTOZ TEHLiKESi

HAZIR GIDADA LAKTOZ TEHLiKESi

HAZIR GIDADA LAKTOZ TEHLiKESi