Yeni yıl yaklaşıyor ve birçok şehirde kar yağmaya başladı bile... Karın keyfi bir başka oluyor ama bu havalarda özellikle hastalıklar da artıyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve hastalıklara karşı daha temkinli olmak için de yeterli ve dengeli beslenmek çok önemli. En güçlü bağışıklık sistemi için bütün besinleri, vitamin ve mineralleri yeterli miktarda içeren bir beslenme programı, düzenli egzersiz, yeterli uyku ve hijyen koşullarına dikkat etmek çok önemlidir. Elbette hiçbir besin tek başına bağışıklık sisteminizi güçlendiremez, ama bazı besinlerin içerdiği faydalı bileşenler, bağışıklık sistemine katkıda bulunabilir. İşte kış aylarında hastalık savaşçısı sekiz besin;
İçerdiği antioksidan özellikteki C vitamini sayesinde serbest radikallere savaşır ve enfeksiyonla mücadele etmeye yardımcı olur. Yeterli C vitamini vücudunuzun soğuk algınlığıyla mücadelesinde hastalığın süresini azaltabilir.
C vitamini açısından zengin diğer besinler; portakal, mandalina, kivi, biber ve brokoli gibi yeşil sebzelerdir. Değiştirerek beslenmenizde yer verebilirsiniz.
2. Zencefil
Zencefil soğuk algınlığı ve grip sırasında da yararlı olan sağlıklı terlemeyle virüsün ve toksinlerin doğal bir yolla vücuttan atılmasına yardım eder. Soğuk algınlığına eşlik eden baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve soğuk terleme gibi tüm semptomları azaltmaya yardımcı olur. Vücudumuz aslında hastalıklarla doğal yollardan savaşır. Örneğin ter bezlerimiz hastalıklara karşı savaşan, antimikrobiyal bir madde olan dermicidin üreticisidirler. Dermicidin vücudun ter bezlerinde üretilir, ter içine salınır ve cildin yüzeyine taşınır. Burada cilt enfeksiyonlarının ortak bir nedeni gibi bakteriler ve mantarların bulunduğu istilacı mikroorganizmalara karşı koruma sağlar. Zencefil, vücudu ısıtarak ve bu üretimin artmasını sağlar ve bağışıklık sistemini destekler. YouTube kanalımdaki zencefilli bal kabağı çorba tarifimi denemenizi de çok isterim.
Selenyum minerali açısından zengin bir kaynaktır ve güçlü bir antioksidan olan
E vitaminiyle çalışarak sinerji gösterir. Bu ikilinin birlikteliğiyle hücrelerde sizi hastalıklara duyarlı hale getirebilecek hasarlardan ve streslerden korur. Diğer deniz ürünlerinden, etlerden ve tahıllardan aynı faydaları sağlayabilirsiniz.
4. Yoğurt ve kefir
Sindirim sistemine dost besinlerden olan yoğurt ve kefir, bağışıklık sistemini de destekler. Bağırsaklarınız vücudunuzdaki bağışıklık hücrelerinin bir kısmına ev sahipliği yapar ve bağışıklık cevabına destek olur. Bu gibi besinlerde bulunan probiyotik bakteriler, soğuk algınlığı ve griple mücadele eden hücreleri harekete geçirerek hastalanma sürelerini azaltabilen bir destek sağlar.
5. Sarımsak
Sarımsak eski yıllardan beri doğal antibiyotik olarak bilinir. Yalnızca yemeklere inanılmaz bir lezzet katmakla kalmaz, aynı zamanda soğuk algınlığı ve gribe neden olan belirtileri önlemeye yardımcı olur. İçerdiği allicin isimli antioksidan enfeksiyona karşı savaşır. Sarımsağın etkilerinden faydalanabilmek için ezmeniz veya onu doğramanız gerekir. Soğan, pırasa gibi besinler de allium ailesinin üyesidir ve az miktarda allisin içerirler.
6. Brokoli
Yeni vücut hücrelerinin yapımında, özellikle de vücudu saran zararlı mikropları yok eden lenfositlerin oluşmasında önemli bir rol oynayan folatın mükemmel bir kaynağıdır. Ispanak, brüksel lahanası, fasulye gibi besinlerde folat içeren diğer kaynaklardır.
7. Nar
Anti-oksidan kapasitesi oldukça zengin olan nar, önemli miktarda potasyum, lif, A ve C vitamini, niasin içerir. Zengin vitamin ve mineral içeriğiyle kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasından yer alır. Ayrıca nar, bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için gribe karşı koruyucu olarak tüketilir. İçeriğindeki besin öğeleriyle kolesterolü düşürür, kalp sağlığına ve kansere yakalanma riskini azaltır, kansere karşı koruyucu etki gösterir.
8. Yulaf
Yulaf, diğer tahıllara göre daha yüksek oranda çözünür posa içerir. Ayrıca demir, manganez, çinko ve E vitamini, tiamin, niasin, riboflavin, folat ve diğer
B grubu vitaminlerinin iyi kaynaklarındandır. Betaglukan ise yulaf kepeğinin yapısında bulunana çözünebilir lifin adıdır ve bütün bu faydalı bileşenleriyle yulaf bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.