4 kg.’ın üzerinde doğan bebeklerin ileride obez olma riski, yaşıtlarına oranla iki kat daha fazla. Bu yüzden hamilelikte beslenme çok önemli
Doğum ağırlığı 4 kg.’ın üzerinde olan bireyler, ileri yaşlarda kalp-damar ve diyabet gibi hastalıklara daha yatkın oluyor.
Bu yüzden ‘hamilelik dönemindeki anne beslenmesi’ ile ilgili pek çok araştırma yapılıyor. Bebeklerin 4 kg. üzerinde doğma riskini azaltabilmek, toplum sağlığı açısından önemli.
İngiliz Tıp Dergisi’nde yayımlanan LIMIT adlı araştırmada 2008-2011arasında 2 bin 200 hamile kadın incelenmiş.
Araştırmanın ilk sonuçlarına göre; hamilelik boyunca sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak, bebeğin 4 kg.’ın üzerinde doğma ihtimalini yüzde 18 oranında azaltıyor.
Araştırmaya katılan kadınların yarısına düzenli beslenme ve egzersiz programı gibi yaşam tarzına olumlu katkı yapan öneriler sunulmuş. Diğer kadınlar ise rutin bir yol izlemiş.
Araştırmada; diyete değil, sağlıklı beslenmeye odaklanılmış ve fiziksel aktiviteleri artırmak amaçlanmış.
BALKABAĞI SEZONU AÇILDI
Cadılar Bayramı denilince ilk akla gelen, balkabağı oluyor. Kutlamayla ilgim yok ama en sevdiğim tatlılardan biri olduğu için, bu turuncu ve eğlenceli sebzeyi görmek beni hep mutlu etmiştir. En çok da sevgili kardeşim Nilay’ın yaptığı bal kabaklı pastaya bayılırım... Bir de canım annemin kireç kaymağında yaptığı çıtır kabak tatlısı var... Balkabağını pek çok farklı içecekte kullanabilir veya yulaf ezmesi ve meyve pürelerine ekleyebilirsiniz. Bu sebze; bağışıklık sistemini canlandırıcı etkisi olan
A vitamini içeriyor. Ayrıca lif kaynağı.
İşte balkabağını tüketmenin doyurucu ve aynı zamanda da sağlıklı bir yolu...
SMOOTHIE
n 4 yemek kaşığı bal kabağı püresi (karanfille haşlayıp rendeleyebilirsiniz) n 2 fincan badem
sütü n 1 yemek kaşığı pekmez (veya bal)
n 1/2 çay kaşığı tarçın n 1/2 çay kaşığı toz zencefil n 1/2 çay hindistan cevizi
Yapılışı: Bal kabağı püresi ve badem
sütünü mikserde karıştırın. Üzerine
pekmez, tarçın, zencefil ve Hindistan
cevizini ekleyin. Afiyet olsun.
4 SORUDA ELMA
1) Meyve Apple’ın başarısına katkıda bulundu mu?
Steve Jobs, meyvelerin fikirlerini geliştirmesine yardımcı olduğunu düşünürdü. Frutaryen beslenme şeklini benimsemişti. Bilişsel psikoloji uzmanı Lorenza Colzato bu konuda bir araştırma yapmış.
2) Yaratıcılığını buna mı borçlu?
Colzato, araştırmaya katılan 32 kişiye iki kez portakal suyu vermiş. İlk seferde portakal suyuna ‘tirozin’ eklemiş. Araştırmacılar, tirozin ilave edilmiş portakal suyu içenlerin bulmaca çözme konusunda daha yetenekli olduğunu bildirmiş.
3) Engeli aşmaya yardımcı mı?
Araştırmanın sonuçları, belirli besinlerin zihinsel engelleri aşma konusunda yardımcı olduğunu savunanları doğrular nitelikte.
4) Peki tirozin nedir?
Tirozin, beyindeki dopamin epinefrin ve norepinefrin üretiminde etkili bir aminoasit. Yaratıcı düşünmeyi olumlu etkiliyor.