Plastik yiyoruz! Evet, yanlış duymadınız. Plastikler hayatımızda o kadar yaygın hale geldi ki, artık onu bile fark edemiyoruz. Avustralya’da Newcastle Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, insanlar her hafta yaklaşık olarak 2 bin küçük plastik tüketiyor. Bu da ayda yaklaşık 21 gram, yıldaysa 250 gramdan fazla demek. Gözünüzde canlanması için söylüyorum; haftada yaklaşık bir kredi kartı büyüklüğünde plastik tükettiğimizi düşünün. Bunlar sadece sağlığımızı bozmakla kalmıyor, gezegenimizi yaşam alanımızı da tahrip ediyor. O yüzden bugün sizlere plastiği azaltmanın yollarından bahsetmek istedim.
Mikroplastik nedir?
Denizlere atılan plastikler güneş ışınlarına, rüzgara veya dalgalara maruz kalarak mikroplastik denen gözle görülmeyecek kadar küçük parçalara ayrılıyor. Bu mikroplastikler sıklıkla karşımıza içme suyumuzda, soframızdaki tuzda ve tabağımızdaki balıklarda çıkıyor. Yani mikroplastikler çevreyi ve soluduğumuz havayı kirletmekle kalmıyor, besin zincirimizin içine girip sağlığımızı da tehdit ediyor.
Denizler tehlikede!
WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) verilerine göre, dünyada her yıl 12 milyon ton plastik atık denizlere karışıyor ve Türkiye ne yazık ki Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında başarılı atık yönetimi konusunda son sıralarda... Denizlere karışan plastikse dünyadaki en büyük altıncı kaynak niteliğinde. Haziran 2018’de yayımlanan WWF Akdeniz Plastik Raporu’na göre Akdeniz’deki atıkların yüzde 95’ini plastik maddeler oluşturmakta, o bölgede yaşayan 134 tür deniz canlısı maalesef bunları tüketiyor. Akdeniz’de bir kilometrekarede beş milimetreden küçük 1.25 milyon plastik parça bulunuyor. Her yıl yaklaşık 0.57 milyon ton plastik bu denize gidiyor.
Bu her dakika suya 33 bin 800 plastik şişe atılmasıyla eş değer nitelikte...
Cam şişenin önemi
Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, tek kullanımlık su ve soda şişeleri, plastik atıkların en büyük sebeplerinden... Hatta 2016 yılında dünya genelinde 480 milyardan fazla plastik şişe satıldığı ifade ediliyor. Bunları uç uca dizdiğinizde, güneşin yarısından fazlasını dönebiliyor. Bu şekilde düşününce, eminim karşı karşıya kaldığımız sorun daha önemli görünmüştür. Aslında çözümü bizim elimizde, tek kullanımlık plastikleri azaltmak, onların yerine tekrar kullanılabilir şişelerden satın almak çevreye verdiğimiz zararı minimuma indirmeye yardımcı olacak. Buna “Dur!” demekse bizim elimizde!
Beş adımda plastiği azalt!
1 - Organik pamuktan ve geri dönüştürülmüş sürdürülebilir liflerden hazırlanan giysileri tercih edebilirsiniz.
2 - Yüzde 100 geri dönüşümlü plastikten üretilen bir yıkama torbasıyla çamaşırlarınızı yıkayabilir, alışverişe çıkarken plastik poşet yerine bez çanta kullanabilirsiniz.
3 - Restoranlarda içeceklerinizin pipetle gelmesini engelleyebilir ve böylelikle tek kullanımlık plastiklerden vazgeçebilirsiniz.
4 - Diş macunu ve kozmetik ürünlerde, mikro boncuksuzları tercih edebilirsiniz.
5 - Daha çok doğa dostu ürünler kullanabiliriz. Bu noktada bizlere çok iş düşüyor. Gizli plastiklerin farkına varmalıyız ve bunu bilincinde olarak hareket etmeliyiz. Çünkü eğer farkında varmazsak, dünyamız elden gidecek ve üzülerek söylemeliyim ki gidecek başka bir gezegen yok. Gezegen B yok !