Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kış geldi ve sebze-meyveler tamamıyla tezgahlarda yerini aldı. Her gün taze sebze-meyve tüketiminin sağlığa faydalarını, daha önce de defalarca paylaştım. Eğer herhangi bir hastalığınız ya da özel bir hassasiyetiniz yoksa, hiçbir sebze-meyveden korkmamak gerekiyor. Hepsini porsiyonuna dikkat ederek tüketebilirsiniz.

Geçtiğimiz günlerde karşıma, meyve tüketimi ve hafızayla ilgili yapılan, Amerikan Nöroloji Akedemisi (American Academy of Neurology) tarafından yayınlanan yeni bir çalışma çıktı. Sizlerle de paylaşmak istedim...

Haberin Devamı

HAFIZA VE MEYVELER

Araştırma, tamamı sağlık profesyoneli ve ortalama yaşları 51 olan
27 bin 842 erkekle yapılıyor. İncelemenin başında, kişiler her gün kaç porsiyon sebze-meyve ve diğer besinlerden tükettiklerine dair bir anket dolduruyor.
Bu anketi, sonraki
20 yıl boyunca her dört yılda bir tekrarlıyorlar. Katılımcılara ayrıca, ortalama 73 yaşındayken, çalışmanın bitiminden en az dört yıl önce, düşünme ve hafıza becerilerini test etmek için bir anket uygulanıyor. Testin amacı, insanların daha önce hatırladıkları şeyleri ne kadar iyi hatırladıklarını fark etmeleri.

Katılımcıların yüzde 55’i iyi düşünme ve hafıza becerilerine sahipken, yüzde 38’i orta düzeyde becerilere sahip. Çalışmaya katılan bireylerin yüzde 7’siyse zayıf düşünme ve hafıza becerilerine sahip. Katılımcılar, meyve-sebze tüketimine göre de beş gruba ayrılmış: En fazla sebze yiyen grup, günde altı porsiyon, en az alan grupsa iki porsiyon tüketiyordu. Meyvedeyse, en çok meyve alan grup günde üç, en az tüketen grupsa günde yarım porsiyon yiyordu.

HAFIZA VE MEYVELER

Etkileri şöyle:

- En fazla sebze yiyen erkekler, en az tüketenlerle karşılaştırıldığında, zayıf düşünme becerilerini geliştirme olasılıkları yüzde 34 daha az.

- Yüksek oranda sebze tüketen erkeklerin yüzde 6.6’sı, zayıf bilişsel işleve sahip. Oysa az sebze tüketenlerde bu oran
daha yüksek.

- Her gün portakal suyu içen erkeklerle ayda bir kereden daha az içenler karşılaştırıldığında, ilk grubun zayıf düşünme becerileri yüzde 47 daha az.

- Gün içinde daha çok meyve tüketen erkeklerin, zayıf düşünme becerilerini geliştirme olasılığı daha az. Fakat tek başına meyve tüketimini ve hafıza ilişkisini değerlendirmek zor ve diyetteki diğer besinleri de düşünmek gerekiyor. Tam tahıllar, baklagiller ve sebzeler-meyveler de sonucu etkileyecek diğer faktörler. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda, hafıza ve meyve tüketimi arasındaki ilişki, çalışmadaki kadar yüksek olmasa da, yine de meyve tüketiminin hafızaya ve beyin sağlığına olan faydaları göz ardı edilemez.

Haberin Devamı

HAFIZA VE MEYVELER

Her derde deva NAR!

Nar, kış ayının en sevilen meyvelerinden biridir. Vitamin ve mineral deposu olduğu gibi antioksidan özelliktedir.

Önemli miktarda da potasyum, lif, C ve A vitaminiyle niasin içerir. Kış aylarında bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için gribe karşı koruyucu olabilir. Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır ve kalp sağlığına faydalıdır. Antioksidan içeriğinin gücüyle de kansere karşı koruyucu etki gösterir. Narla ilgili yapılan araştırmalar, cilt ve prostat kanserine karşı koruyucu olabileceğini söylüyor. Yarım narı, bir porsiyon meyve olarak tüketebilirsiniz.