Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sağlıklı olmak, zayıf olmak anlamına gelmiyor... Yaptığınız beslenme seçimleriyle; kendinizi daha iyi hissetmeyi ve enerjik kalmayı hedeflemelisiniz.
İşte birkaç öneri...

YETERLi MiKTARDA UYUYUN

Yetersiz uyku, kendinizi güçsüz hissetmenize ve kalorisi yüksek yiyecekler seçmenize yol açabilir. Yeterli uyumak ve dinlenmek, aynı zamanda daha fazla egzersiz yapabilmeniz için gerekli olan enerjiyi garantiler. Fazladan uyumaya fırsat bulamasanız da, her gün kendinize zaman ayırmaya, derin nefes alıp vermeye veya sizi sakinleştiren bir müzik türü dinlemeye çalışın.

Haberin Devamı

HER ZAMAN KAHVALTI EDİN

Her sabah kahvaltı etmek,
gün içinde size pahalıya patlayacak birçok hatayı yapmanızı önler. Bu çok önemli öğünü atlamak, öğleden sonra kontrol edilemez bir iştahın
oluşmasına, kötü yiyecek seçimlerine, hatta gece yarısı atıştırmalarına yol açabilir. Ayrıca, çok uzun süre bir şey yemeden durmak, metaboliz-
manın yavaşlamasının da
nedenlerinden biri.

ŞEKERLi GIDALARDAN KURTULUN

Günlük şeker tüketiminizi azaltmanız, kilonuzu kontrol etmenizde etkili. Böylece bir diyet listesine bağımlı olmadan kilo kontrolüne ufak bir adım atmış olursunuz.

PORSİYONLARINIZI PAYLAŞIN

Bir süre yüksek yağlı veya kalorili besinleri hayatınızdan tamamen çıkartmayı başarabilirsiniz. Ancak daha sonra mahrumiyet duygusu ve yasağı delme arzusu yoldan çıkmanıza sebep olabilir. O nedenle, bu tür besinlerin yeme sıklığını azaltmak daha doğru. Büyük porsiyonları bir arkadaşınızla paylaşmak da iyi bir tercih.

DAHA FAZLA SU TÜKETİN...

Vücudumuzun 75’i su...
Su, sağlıklı beslenmede hayati önem taşır; sistemimizin temizlenmesine ve toksinlerin atılmasına destek verir. Üstelik tok tutar.
Eğer su içmekte zorlanıyorsanız, sıcak suyun içine limon ve 1-2 dilim taze zencefil koyarak farklı bir içecekmiş gibi tüketmeyi deneyebilirsiniz.

YEMEĞE SALATAYLA BAŞLAYIN

Öğünden önce bir porsiyon salata seçmek, yemekte aşırıya kaçmanızı engeller.
Salatanıza istediğiniz kadar çok sebze doldurun, ama soslarınızı seçerken dikkatli olun.
Zeytinyağı, limon ve sirkeyle daha az kalori alırsınız.

Haberin Devamı

YEMEĞiNiZLE BAŞ BAŞA KALIN

Bütün gün koşturuyorsanız ve zihniniz meşgulse... Sadece yemek yerken zihninizin düğmesini kapatmayı deneyebilir ve yemeğe odaklanabilirsiniz. Yani bilgisayarınıza arkanızı dönmek, yemeğinizi sakince çiğnemek, sizi rahatlatacağı gibi doyma sinyali ve yemek tatmini de sağlar.

YAĞI DENGELi TÜKETiN

Birçok kadın, diyette yağın sağlıksız olduğuna inanıyor. Ancak yağlar, sağlıklı diyetin önemli bir parçası. Burada dikkat edilmesi gereken, ne çeşit yağ tüketildiği. Zeytin ve zeytinyağı, fındık, ceviz, badem, balık, deniz ürünleriyle avokadoda bulunan bitkisel yağlar sağlıklı.

PAZAR TATLISI

Kuru meyveli ballı puding

Malzemeler:
n 1 litre light süt
n 3 yemek kaşığı
yulaf ezmesi
n 2 yemek kaşığı kinoa
n 4-5 adet kuru kayısı
n 30 adet kuru yaban mersini
n 30 adet kuru üzüm
n 15 adet kuru erik
n 1-2 yemek kaşığı bal

Balın, bağışıklık sistemimiz üzerindeki etkisi yüksek. Bal; niasin, riboflavin ve pantotenik asit gibi vitaminler, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko gibi mineraller içeriyor. Özellikle kış aylarında yaşanan grip, boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklarda balın kullanılması, vücudun daha çabuk toparlanmasını sağlar.
Hazırlanışı: Kuru kayısıları ufak ufak dilimleyin ve tüm malzemelerle bir tencereye koyup, koyu kıvama gelinceye kadar pişirin. Servis kaplarına döküp, üzerine 1-2 yemek kaşığı balı paylaştırın. Ilık ya da soğuk servis edin. İsteğe bağlı olarak tarçın ekleyebilirsiniz.