Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

D vitaminin sağlığımız için önemini neredeyse herkes biliyor. Ciltte güneş ışığı sayesinde üretildiği için ona bazen ‘güneş ışığı vitamini’ de denir. D vitamini, D-1, D-2 ve D-3 içeren bir bileşik ailesinden olup, yağda çözünür bir vitamindir. Vücutta 2 bin kadar geni etkileyebilir.

D vitamininin en önemli görevlerinden birisi, kalsiyum ve fosfor emilimini düzenlemesi ve bağışıklık sistemini desteklemesidir. Yeterli miktarda alınması, normal büyüme ve kemik-diş gelişimi için olduğu kadar, bazı hastalıklara karşı direnç geliştirilmesi için de önemlidir.

Haberin Devamı

Araştırmalar, D vitamini eksikliğinin; kalp hastalıkları, kanser, diyabet, raşitizm ve demans (bunama) gibi hastalıklara da yol açabileceğini söylüyor. O nedenle daha kısa ve serin günleri nedeniyle kış mevsimi, D vitamini eksikliği olan kişilerde ciddi bir sorun yaratabilir.

Kış aylarında D vitamini neden daha önemli?

Havaların iyice soğumaya başlaması kışın geldiğini gösteriyor. Her ne kadar kendine göre bir keyfi olsa bile, kış ayları ele alınması gereken bazı sağlık durumlarıyla gelebiliyor. A, C, E ve D vitaminleriyle demir ve selenyum’un önemini herkes biliyor.

D vitamini aslında tüm sene boyunca gerekli olsa da, güneşin bize çok nazik davranmadığı kış ayları bu vitaminin alımını daha da önemli kılıyor.

Yazın rahatlıkla alabildiğimiz güneş ışınları D vitamininin oluşumuna yardım ederken, kışın bu o kadar mümkün olmayabiliyor.

Kısa günler

Günler kış aylarında kısa olduğu için, güneş ışınlarından faydalanma fırsatımız da daha azdır. Kısa günün diğer bir anlamı da, aslında dışarıda daha az kalmanızdır.

Bulut örtüsü

Kış mevsimi geldiğinde, dünya genelinde birçok yerde hava koşullarına bağlı olarak gökyüzünü bulutların kaplaması sık görülen bir olaydır.
Hava bulutluysa, D vitamini üreten ışınları parlak bir günden çok daha az oranda alacaksınız.

Kötü hava

Kış aylarının kötü hava şartları, birçok insanın kapalı mekanlarda olmasına neden olur.
Eğer siz de buralarda bulunuyorsanız, güneş aralıktan baksa ve göz kırpsa bile, ışınlarından faydalanma şansınız yok denecek kadar az olur.

Haberin Devamı

Kimler risk altında?

Koyu tenli insanlar bu sorundan daha fazla etkilenir. Yaşı daha ileri olanlar ve hamileler de aynı şekilde daha duyarlı olurlar. Güneşten sürekli olarak uzak duran herhangi birinin D vitamini eksikliği grubunda olma riski çok yüksektir.
Mutlaka

D vitamini seviyenizi ölçtürün ve besinsel olarak karşılanamayacak kadar düşükse hekim kontrolünde takviye alın.

Güneş banyosu

Kış mevsiminin aksine, birçok insan yazın D vitamini yönünden zengin güneş banyosu yapar. Burada önemli bir faktör, o sürede güneş koruyucusu kullanmaktır. Eğer doğru saatleri seçmezseniz, güneş cildinize fayda sağladığından çok daha hızlı şekilde zarar verebilir. Yine de iyi bir güneş banyosu, sizin D vitamini rezerviniz için harikalar yaratabilir.

Güneş ışınlarının zararlı olmadığı saatlerde ve keyif alacağınızı düşündüğünüzde dışarıya çıkmanız, bu sorunun üstünden gelmenizin en güzel yoludur.

GUNEŞ IŞIĞI VİTAMINİ: D

Kış mevsiminde D vitamininizi yükseltmenin diğer yolları:

Haberin Devamı

Güneş banyosu yapacak kadar vakit bulamasınız da fırsat bulduğunuz güneşli
günleri değerlendirin. Dışarı çıkma imkanınız olduğu halde içeride oturmak, yapacağınız en son şey olmalı.

D vitamini bakımından zenginleştirilmiş süt, vitamin ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olabilir.

Uskumru, somon gibi yağlı balıklar çok zengin D vitamini kaynaklarıdır. Haftada en az iki kez bunları yemeyi ihmal etmeyin.

Yumurta ve yoğurt da zengin D vitamini kaynaklarıdır, beslenmeniz-den eksik etmeyin.

Mantar çeşitleri size bir miktar D vitamini sağlayan besin gruplarındandır. O nedenle bu besine sofranızda yer verin.