Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Gözlerimiz günlük aktivitelerimizde en çok ihtiyaç duyduğumuz organımız. Peki gözünüzde işlev bozukluğunun diğer dokularınızda sorunlara yol açabileceğini biliyor musunuz? Göz sağlığı ve beslenme ilişkisini pek çok kez duymuşsunuzdur. Her hastalıkla olduğu gibi gözleriniz üzerinde de beslenme alışkanlıklarının rolü var. Sağlıklı ve iyi gören gözler için sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını benimsemek, yeterli ve dengeli beslenme önemli. Konu ile ilgili yapılan güncel bir araştırmayı da sizlerle paylaşmak istedim.

Haberin Devamı

Sirkadiyen ritim

Nature Communications dergisinde bu ay yayınlanan çalışmada ilk kez diyet, sirkadiyen ritim, göz sağlığı ve yaşam süresi arasında bir ilişki olduğu gösterilmiş. Araştırmacılar, bu bağlantının aslında yaşlanma süreci üzerinde de rolü olduğunu belirtiyor. Buck Enstitüsü’nde sinekler üzerinde yapılan deneyde, yaşlanma sürecinin gözdeki bazı mekanizmalar tarafından yönlendirilebildiği bulunmuş.

Araştırmacılar aynı zamanda aralıklı oruç yönteminin hem göz sağlığı ve sirkadiyen ritim, hem de yaşam süresi üzerinde rol oynadığını belirtiyor. Sirkadiyen ritmi vücudumuzun fabrika gibi 24 saat boyunca, yaşamsal fonksiyonlarını sürdürürken geçen zaman olarak da tanımlayabilirim. Vücudumuzun birçok işlevini düzenlemeye katkı sağlıyor; uyku düzeni, iştah kontrolü, hormon seviyeleri, kan basıncı, vücut ısısının ayarlanması ve günlük aktivitelerimizi buna örnek verebilirim. Hormonlarımızın yanı sıra çevresel faktörlerin de biyolojik saatin düzenlenmesinde rolü var. Örneğin, yoğun yaşam tarzı, gerek uykusuzluk, gerek sık seyahatler, gerekse çalışma şartları…

Uyku düzeni önemli

Bilgisayar ve telefon ekranlarına bakmak ve gece geç saatlere kadar ışık kirliliğine maruz kalmak sirkadiyen ritmi olumsuz yönde etkileyen faktörler arasında. Bu cihazlardan salınan mavi ışığın göz sağlığınızı etkileyebileceğini unutmayın. Bu nedenle uyku düzeninize önem verin ve uyku kalitenizi önemseyin. Gün içinde en az altı saat uyumak ve özellikle 23.00-05.00 saatleri arasında uyuyor olmak, sirkadiyen ritim için önemli.  Bulunduğunuz odadaki elektronik aletleri, verimli bir uyku için fişten çekin ve ortamın karanlık olmasına özen gösterin.

Haberin Devamı

Sağlıklı gözler için

Beta karoten: Havuç, tatlı patates, koyu yeşil yapraklı sebzeler.

C vitamini: Turunçgiller (portakal, mandalina gibi), kivi, yeşil-kırmızı biber, kuşburnu, maydanoz.

A vitamini: Havuç, tatlı patates, brokoli, ıspanak, marul, yumurta, süt.

E vitamin: Fındık, badem, ceviz gibi sert kabuklular, yağlı tohumlar, avokado, yeşil yapraklı sebzeler (marul, ıspanak, maydanoz).

Çinko: Deniz ürünleri, kırmızı et, buğday, kuru baklagiller, ceviz, badem.

Lutein ve zeaksantinin: Bezelye, ıspanak, semizotu, brokoli, mısır ve biber.

Kalbinize de iyi bakın

Geçtiğimiz aylarda American Journal of Medicine’da yayınlanan çalışma da kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yönelik müdahalelerin, göz sağlığı için umut vaat edebileceğini öne sürüyor. Sağlıklı kalbe sahip bireyler, kalp hastalığı olan bireylere göre göz hastalıkları açısından %97 daha düşük riske sahip olarak bulunmuş. Çalışma, kalp sağlığı ile görme kaybı arasında bir bağlantı olduğunu destekliyor. Kalbinizi ve gözlerinizi sağlıklı tutmak için beslenme ve bazı yaşam tarzı alışkanlıklarınızı gözden geçirin derim. Akdeniz diyetinin sağlığınız olan faydalarını pek çok kez duymuşsunuzdur. Aslında Akdeniz diyetini benimsemek birçok hastalıkta olduğu gibi hem kalp hem de göz sağlığınız için fayda sağlıyor.