Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Aldığınız kalorileri kontrol ediyor ve yeteri kadar egzersiz yapıyor olabilirsiniz. Peki yediğiniz besinlerin içine gizlenmiş yağlardan ne kadar haberdarsınız?

Vücuda alınan yağın genellikle yarısı, yiyeceklerin bileşimindedir ve görünmez. Mayonez, patates kızartması, pizza veya sigara böreğinin fazla miktarda yağ içerdiğini hepimiz biliriz. Ancak tahmin etmediğiniz birçok besin, fazla miktarda yağ içerebilir. Günlük beslenmede vücudumuzun yağa ihtiyacı var ancak fazlası obezite, kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi pek çok sorun için davetiye çıkarır. Vücudumuza besinler yoluyla aldığımız her bir gr. protein ve karbonhidrat dört, her bir gr. yağsa 9 kalori enerji verir.

Ne kadar yağ almalı?
Yediklerinizin ne kadarının yağdan geldiği önemli. Eğer paketli bir ürün tüketiyorsanız üzerinde bulunan etiketleri okuyarak bu oranı kolaylıkla bulabilirsiniz. Günlük kalori alımının yüzde 30’undan fazlasının yağ olması, hastalıkları beraberinde getirir. Örneğin ortalama iki bin kalori alan bir birey, 65 gr.’dan daha az yağ tüketmeli.
Yağları iyi ve kötü olarak iki sınıfta gruplayacak olursak; kalp-damar, diyabet ve obezite gibi hastalıkların tetikleyicisi doymuş ve trans yağları, kötü olarak kabul edebiliriz. Doymamış yağ asitleri olan iyi yağlarsa vücudu koruyucu etki gösterir. Tabii bu, sınırsız doymuş yağ alabileceğiniz anlamına gelmez.

Vücudumuzun ihtiyacı var
Deri altı yağ tabakası, vücut ısısının kaybını önler. Yağ, organları çevreleyerek dış etkenlerden korur, midenin boşalmasını geciktirir. Bu sebeple yağsız bir diyet uygulamak, sağlık açısından doğru değil.

Haberin Devamı

HANGi YAĞ, HANGi BESiNDE BULUNUR?

Doymuş yağlar
* Sütte,
* Kakaoda,
* Hindistan cevizinde,
* Kuyrukta,
* Palmiyede,
* Et ve et ürünlerinde,
* Yer fıstığında bulunur.
Doymamış yağlar
* Balıkta,
* Zeytinde,
* Bitkilerde,
* Keten tohumunda bulunur.

BAZI GIDALARIN YAĞ iÇERiKLERi

* Ortalama soslu bir hamburger: 36 gr.
* Ortalama bir balıklı sandviç: 24 gr.
* 10-15 adet kızarmış patates: 8 gr.
* Bir dilim peynirli pizza: 8 gr.
* Bir sosisli sandviç: 14 gr.
* 30 gr. cheddar peyniri: 9 gr.
* Bir bardak tam yağlı süt: 7 gr.
* İki yemek kaşığı fıstık ezmesi: 14 gr.
* Bir çay kaşığı tereyağı veya margarin: 4 gr.
Şimdi yukarıda okuduğunuz her bir gr. yağın 9 kalori verdiğini hatırlayın ve ne kadar kalori aldığınızı bulmak için bunu 9’la çarpın.

Haberin Devamı

SÜRPRİZ SONUÇLAR

Özellikle atıştırmalık olarak nitelendirilen paketli yiyecekler ve yemekler, yüksek oranda trans yağ içerir çünkü bu yağlar, ürünün raf ömrünü uzatmaya yardımcı olur. Trans yağ asitleri, özellikle kalp sağlığını olumsuz yönde etkiler ve kolesterol seviyelerinin yükselmesine sebep olur. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, zeytin, avokado, somon ve orkinos gibi yağlı yiyecekler, doymamış yağ içerdikleri için dikkatli tüketilmeli. Yağlı yiyecekler kalbinizin, sağlığınızın ve bel çevrenizin gizli düşmanı olabilir...

* Pratik olduğu için tercih ettiğiniz paketlenmiş yemekler
* Kırmızı etlerin içine yerleşmiş beyaz yağlı kısımlar
* Tavuk derisi
*Mayonezli salata sosları
* Tam yağlı süt ve süt ürünleri
*Yağlı peynirler

Haberin Devamı

DENGEYİ SAĞLAMAK İÇİN

Sıcak sebze yemeklerinde fındık yağıyla ayçiçeği yağını karıştırarak kullanın. Salata ve sebzeye zeytinyağı ekleyin. Pilav ve makarna yaparken sıcak sebze yemeği gibi karışım yapın. Eğer çok seviyorsanız, biraz da bitkisel margarin veya tereyağı kullanabilirsiniz.