Bugün diyete başlayalı bir hafta olacak. Merak ediyorum bu bir hafta içinde çok acıktığınız oldu mu? Çünkü yalnızlık, sıkıntı, ödüllendirilme, sevgi boşluğu, üzüntü ve kızgınlık gibi birçok duygu açlıkla karışır. Stresli geçen bir günün ardından “Yoruldum, çalıştım ve iyi bir yemeği hak ettim duygunuz” varsa bunu gözden geçirmekte fayda var çünkü kendinizi ödüllendirmenin tek yolu yemek olmamalı. Bunun en güzel yolu bir yeme günlüğü oluşturmak. Her gün duygularınızı ve yediklerinizi yazın. Bunun sorunu bulmada ve çözmede çok faydalı olduğunu göreceksiniz.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çoğu insanın normalin üzerinde yemek yemesinin sebebi, yüzde 75 duygusal duruma bağlı. Yani başka bir deyişle duygularla başa çıkmak için yemeği kullanma. Yemeğin yarattığı iyi duygular genellikle kısa sürelidir ve sonuçta kilo aldırdığı için üzüntü, mutsuzluk, stres, kaygı ve pişmanlık gibi daha fazla olumsuz duyguların hissedilmesine sebep olur.
‘Teselli yemekleri’
Önemli olan fizyolojik açlıkla psikolojik açlığı ayırt edebilmektir. Fizyolojik açlık mide tarafından beyine yemek yeme zamanı olduğuna dair sinyal gönderdiği zaman hissedilir. Fiziksel açlık semptomlarından bazıları midede kazınma hissi, gurultu ve hafif baş dönmesidir. Psikolojik açlıkta ise bu işaretlerden hiçbirisi yoktur.
Duyguları beslemek için yemek yenildiği zaman, yemek bir teselli olarak kullanılmaktadır. Dolayısıyla böyle durumlarda kişi ‘teselli yemekleri’ne yönelir. Bu yemeklerin genelde şeker ve yağ oranı yüksektir. Bunun yerine size verdiğim tarifleri mutlaka denemenizi öneririm.
Sabah:
- 1 dilim peynir
- 2 yumurta ile omlet veya Menemen
- 2 dilim ekmek
- 3 - 4 adet zeytin
- Domates, biber
Ara öğün:
- Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)
Öğle:
- Cevizli pırasa mücveri
- Bol salata (1 TK zyağı, limon)
Ara öğün:
- 1 kase sütlü tatlı
Akşam:
- Izgara balık (200-250 gram)
- Bol salata (1TK zeytinyağı)
- 3-4 YK sebze
Ara öğün:
- Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)
- 1 meyve
- 10 badem
Cevizli pırasa mücveri
Malzemeler
- 3 pırasa,
- 100 gr. lor peyniri,
- 3 yumurta,
- 2 yemek kaşığı tam buğday unu,
- 1 yemek kaşığı yulaf kepeği,
- 5 yemek kaşığı iri çekilmiş ceviz,
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber.
Hazırlanışı
Pırasaları ince halkalar halinde doğrayın ve sıcak suda 25 dakika haşlayın. Soğuyunca suyunu iyice sıkın, peyniri çatalla ezin. Ceviz, un, çırpılmış yumurtalar, karabiber ve peyniri ilave edip iyice karıştırın ve ardından pırasaları ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Küçük bir fırın tepsisi veya borcamda fırınlayabilirsiniz.
Afiyet olsun
Bu diyet programı sağlıklı yetişkinler için örnek olarak planlanmıştır. En doğrusu beslenme uzmanı ve hekim kontrolünde size özel planlanmış tedavidir. Herhangi bir sağlık probleminiz varsa hekiminize danışmadan lütfen uygulamayınız.