Son günlerde büyüme çağındaki gençlerden çok fazla soru almaya başladık. Her ne kadar sosyal medya üzerinden bu sorulara cevap veriyorsak da merak edilenlerin CADDE okurları için de faydalı olacağını düşündüm
Ergenlik dönemi, çocukluktan gençliğe geçiş olduğu için pek çok yenilik barındırır. Genç kızlar için beğenilme arzusu ve dış görünüş daha önemli olmaya başlar. Gelen sorulara baktığımızda da bunu anlıyoruz.
Ergenlik, fazla kilo konusunda tedbir almak için hem önemli hem de riskli bir dönem. Yani hızlı büyümeye paralel olarak yağ hücrelerinin sayısında artış yaşanırsa kilolu ve obez haline gelme riski yükselir. Oysa doğru beslenme ve egzersizle tedbir alınırsa ileriki yaşlar için önemli yatırım yapılır.
Her diyete itibar etmeyin
Gelelim riskli diğer konuya... Bu dönemde yapılan yanlış diyetler, hızlı kilo verme çabaları büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkileyebilir. Kısa sürede hızlı kilo verme çabası, beslenme yetersizliği veya aşırı zayıflık; cilt ve saç sağlığı, boy uzaması, adet düzensizliği gibi pek çok durumda etkili olabilir. Yanlış diyet yapıp kilo verdikten sonra yeniden kilo alan gençlerin bu konuda kendilerini suçlamaları, agresif çözümler aramaları da bazen duygu durum bozukluğu veya yeme sorunlarına yol açabilir.
Gençlere tavsiyem, iyi beslenmeyi anlamak için kendinize zaman verin. Doğru kaynaklardan edindiğiniz bilgileri, büyüklerinizle veya imkanınız varsa bir beslenme uzmanıyla tartışın. Bu süreçte kazanılan doğru ve yanlış alışkanlıklar, yaşam boyu sağlığınızı etkileyebilir. Önerim, sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeniz. Tabii ki, egzersizle beraber sevdiğiniz ve ömür boyu yapabileceğiniz bir aktivite seçerseniz bunu görev olarak değil keyif alarak yaparsınız.
Süt ürünlerine önem verin
Egzersiz ve hızlı büyüme, besin gereksinimlerini artırır. Boy uzaması, kemik gelişimi, sağlıklı bir cilt beslenmeyle yakından ilgili. Kemiklerin gelişiminde başta kalsiyum olmak üzere protein, vitamin ve diğer minerallerin yeteri kadar alınması önem taşır.
Yetersiz ve dengesiz beslenenler arasında kısa boyluların daha çok olduğunu biliyor muydunuz? Sütün önemi burada ortaya çıkıyor. Süt, sütlü yiyecek ve içecekler kemik kütlesinin artmasında esas olan kalsiyumun en iyi kaynağı. Bu dönemde yeterince süt ve türevlerini tüketmenin yaşlılıktaki kemik hastalıklarını önleyici olduğunu da unutmayın.
Günlük almanız gereken besin öğelerini karşılayabilmeniz için besin çeşitliliği çok önemli. Biz bu besinleri 5 ana grupta topluyoruz: Süt, et, ekmek (tahıl), sebze ve meyve, yağ grubu. Bunun için tek besin diyetleri veya moda diyetlerden uzak durmaya özen gösterin. Dışarıda yediğiniz yemeklerde soslu ve yağlı seçimlerle şekerli gıdalardan uzak durmanız, boş kalori almamanız için önemli.
GENÇLERDEN BİR SORU
Probiyotik kullanmak yararlı mı?
Günlük beslenmemde tüketebilir miyim?
Probiyotik kullanımı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün artıyor. Ancak hâlâ probiyotik kelimesi tam dilimize yerleşmedi. Önce tam bir tanımını yapalım sonra da akılda kalması kolay diğer isminden bahsedelim. DSÖ, probiyotikleri, yeterli miktarda alındığında kişiye yarar sağlayan, çeşitli kültürlerce uzun yıllar boyunca geleneksel olarak tüketilen, bireyleri özellikle sindirim sistemi enfeksiyonlarına karşı koruyan canlı organizmalar olarak tanımlar. Yani probiyotikler, vücudumuzu zararlı bakterilere karşı koruyan, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan, bağışıklığı güçlendiren, daha kolay ismiyle “dost bakteriler”. Bu yüzden tüketmenizde hiçbir sakınca yok.
Peki bu probiyotiklerin yararları neler?
* Enfeksiyon, besin zehirlenmesi veya antibiyotik kullanımı nedeniyle oluşan ishal tedavisinde kullanılır.
* İdrar yolu enfeksiyonlarını geçirmede yararlı.
* Huzursuz bağırsak sendromunda ve iltihabi bağırsak hastalıklarında önerilir.
* Sindirim sıkıntılarının iyileşmesine yardımcı.
* Mesane kanseri riskini azaltır.
* Kolon kanserine karşı korur. Araştırmalar, probiyotik kullanımının tümör büyümesini yüzde
50 azalttığını ortaya koydu.
* Bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Karaciğer hastalıklarından korumaya ve bunları tedavi etmeye destek olur.
Probiyotik etki gösteren fermente süt ürünlerinin, hem beslenmek hem de sağlıklı kalmak adına kullanılmasını öneririm. Yoğurt ve kefir bu ürünler arasında.