Gençlerin yüzde 43’ü yaşıtları tarafından kabul görmek için diyete başlıyor. Dikkat bu tehlikeli!
Çocukluktan yetişkinliğe geçilen dönem, pek de kolay değil. Gençlik, hızlı büyüme, gelişme ve olgunlaşma evreleri; fiziksel, biyokimyasal, ruhsal ve sosyal yönden bireyi değiştiriyor.
Bu dönemlerde gencin dikkati, vücut gelişimi ve estetiği üzerinde yoğunlaşıyor. Bu estetik kaygılar nedeniyle kendileri için önemli olan besin ihtiyaçlarını karşılayamadıklarında; ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir.
Kişiyi açlığa ve dengesiz beslenmeye mahkum edecek diyetler; büyüme ve gelişmeyi, okul başarısını, hatta üreme sağlığını olumsuz etkileyip, tedavisi güç hastalıklara yol açabiliyor.
Üstelik bu diyetlerle hayal edilen görüntüye kavuşulamadığında birey, psikolojik yükle sosyal açıdan da kendini geriyor. Bu çelişki gençleri fazlasıyla mutsuz ediyor. Yapılan bir çalışmaya göre; gençlerin yüzde 43’ü yaşıtlarına kendini beğendirmek ve kabul görmek için diyete başlıyor.
Kendinizi kimseyle kıyaslamayın!
Bireylerdeki beden algısı bozuldukça ve memnuniyetsizlik derecesi arttıkça; kullanılan yöntemler de daha sağlıksız ve tehlikeli bir hâl alıyor... Zayıflamak için besin kısıtlaması öneren diyetlerle ekmek ve yağ tüketmeyerek, öğün atlayarak, süt, yoğurt gibi temel besin gruplarını tüketmeyerek kilo kaybetmeye çalışmayın.
Gençler, kendinizi diğer arkadaşlarınız veya medyada örnek gösterilen kişilerle kıyaslamayın!
Daha güzel görünmek, daha çekici kıyafetler giymek istiyor olabilirsiniz ama bunun bedelini sağlığınızı kaybederek ödemeyin.
Hızlı kilo kaybettirecek şok diyetlerden uzak durun. Yeterli ve dengeli beslenerek aynı zamanda hayatınıza hareketlilik ilave ederek, fazla kilolarınızı verebilirsiniz. Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirip, bunu yaşam tarzı kabul etmeye bu yaşta başlayabilirsiniz.
YAPILMASI GEREKENLER
* Günlük alınacak besinler, 3 ana öğüne ve 1-2 ara öğüne dengeli dağıtılmalı. Sıklıkla atlanan öğün, annelerin korkulu rüyası kahvaltı. Oysa ki bütün gece aç kaldıktan sonra güne, zihin ve fiziksel güçle başlamak ve verimliliği artırmak yeterli ve dengeli kahvaltıyla mümkün. Gençler kahvaltısız sokağa çıkmayın.
* Hücrelerimizin doğru beslenmesi için vücudumuz her gün 50’ye yakın besin öğesine ihtiyaç duyar. Günlük almamız gereken besin öğelerini karşılayabilmemiz için de besin çeşitliliği çok önemli. Biz bu besinleri beş ana grupta topluyoruz: Süt grubu, et grubu, ekmek(tahıl) grubu, sebze ve meyve grubu, yağ grubu. Gün içerisinde bu beş besin grubundan almamız gerek. Sakın tek besin diyeti yapmayın.
* Gençler için en iyi içecek; su, maden suyu ve ayran. Süt ve sütlü yiyecek ve içecekler, kemik kütlesinin artmasında esas olan kalsiyumun en iyi kaynağı. Bu dönemde yeterince süt ve türevlerini tüketmenin yaşlılıktaki kemik hastalıklarını önlediği de unutulmamalı. Kafeinli, şekerli içeceklere yüklenmeyin.
İyi örnek olun
Çocuk Obezitesi dergisinde yer alan rapora göre; liseden üniversiteye geçiş, en önemli dönemlerden; bir nevi kendini yeniden yaratma fırsatı.
Gençlerin bu dönemde hayatlarında birçok değişiklik oluyor. Bu yüzden bazı gençler daha sağlıklı olmaya karar vererek, doğru danışmanlığı alırsa ömür boyu sürecek iyi alışkanlıkları başlatabiliyor. Gençlere göre; sağlıklı davranışlar gösteren, yemek ve atıştırmalıklarda sağlıklı seçenekler sunan ebeveynleri onlara örnek olarak en büyük yardımı sağlıyor. Bu durumda anne-babalara bir kez daha seslenmek gerekiyor ki, “İyi örnek olun!”
Fiziksel aktivite şart
Kendini enerjik hissetme, özgüven, güzel bir vücut, okul başarısına katkı, sağlıklı kas ve kemik yapısı için hareket şart. Bunların yanında aktif olmak; kalp hastalıkları, şişmanlık ve osteoporoz (kemik erimesi) gibi bazı kronik sağlık sorunları riskini azaltmaya
da yardımcı oluyor.
Formda kalmak için 16 yaşa kadar adölesanların haftada
3 veya daha fazla, 20 - 25 dakika süren aralıksız bir aktivitede bulunmaları tavsiye ediliyor. 16 yaş üzerindekilereyse, yetişkinler gibi her gün 30 - 40 dakikalık normal egzersiz veya haftada 3 - 5 defa
45 - 50 dakikalık aktivite öneriliyor.