Geçtiğimiz hafta 28 Temmuz Perşembe günü Dünya Limit Aşım Günü idi. Peki Limit aşım Günü size ne anlatıyor hiç düşündünüz mü? Bu gün aslında; dünyanın bize sunduğu bir yıllık doğal kaynakları tükettiğimiz gün olarak da tanımlanabilir. Yani limitleri öyle aştık ki, Dünya artan talebimize kaynak yetiştiremiyor, doğaya borcumuz giderek artıyor… Ekosistemlerimizin yenileyebileceğinden yüzde 75 daha fazla kaynak kullanıyoruz. Eğer bu tarih her yıl altı gün öne gelirse 2050’den önce kaynaklarımız maalesef tükenecek. Küresel Ayak İzi’ne göre 1.75 Dünyamız varmış gibi tüketiyoruz oysa ki tek bir Dünyamız var ve ona iyi bakmak artık sorumluluktan ziyade bir zorunluluk. Geçtiğimiz haftalarda bu kapsamda çok kıymetli bir seyahatin detaylarını sizlerle de paylaşmak istedim.
Üreten kadınlar
Geçtiğimiz hafta Kale Grubu’nun 65’inci kuruluş yıl dönümünün kutlandığı geleneksel Seramik Bayramı için Çanakkale’deydim. Çanakkale Seramik Bayramı’na ilk kez katıldım, sadece 24 saate öyle çok şey sığdı ki, benim için son derece verimli ve unutulmaz bir deneyim oldu. Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Nevruz Köyü Kadınları kooperatifini ziyaret ettik ve kadınlarımızın çıkarttığı harika işleri yakından görme fırsatımız oldu. Nevruz Köyü Kadınları bir #İyiBakDünyana hareketi oluşumu. Tekstil ürünleri ile yola çıkmışlar ama daha sonraki süreçte Kazdağları’nın eteklerinde olan köye ve yöreye ait unsurları da öne çıkartmak hedefleri olmuş. Yaptıkları üretimde doğal ve yöre kumaşlarını kullanıyorlar. Nerdeyse sıfır atık ile üretim yapıyorlar ve üretimden artan parçaları da tekrar kullanıyorlar. Onlardan da kolye, anahtarlık, toka gibi çeşitli aksesuarlar tasarlayıp üretiyorlar.
Aslında tüm kadın kooperatiflerinin arkasında emek dolu bir büyük bir hikaye var ve hepsi ortak amaca hizmet ediyor. Kadın kooperatiflerinin artması kadınlarımızın daha iyi çalışma koşullarına sahip olmasına, ev dışında da emeklerini gösterebileceği bir ortam oluşmasına ve kadınları sosyal açıdan güçlendirmeye katkı sağlıyor. Dileğim her zaman üreten ve dönüştüren bu tarz kadın kooperatiflerinin artması.
Sevgili Zeynep Bodur Okyay, 65’inci yıl etkinlikleri kapsamında eşsiz Çanakkale tarihini anlatan yeni kitabın haberini verdi. Troya Kazıları Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın Troya üzerine 30 yıllık çalışmalarının derlemesi sonucu ortaya çıkan ‘Troya’ (A Journey To The Homeric Landscape: Troy) adlı kitap hakkında bilgi almak çok kıymetliydi.
AĞUSTOS MEYVELERİ
Yerel üretimi, üreticiyi desteklemenin öneminden bahsetmişken ağustos ayı sebze ve meyvelerini de bir kez daha hatırlatmak istiyorum:
Meyveler: İncir, mürdüm eriği, üzüm, kırmızı erik, vişne, kayısı, şeftali, kavun, karpuz, dut, böğürtlen.
Sebzeler: Kabak, domates, patlıcan, bamya, mısır, taze fasulye, barbunya, börülce, dolmalık biber, yeşil biber, kırmız biber, fesleğen, nane, biberiye, tere, maydanoz, dereotu, reyhan.