Hayatınızda ne zaman iki kişilik düşünmeye başlarsınız? Ben size söyleyeyim; bir evlendiğinizde, bir de bebeğinizin olacağı haberini aldığınız ilk andan itibaren... Çünkü hem çok kutsal hem de bir o kadar zor olan anneliğe adım atarken, kendinizden çok bebeğinizin sağlığı için endişelenmeniz normal. Bu dönemde yediğiniz-içtiğiniz her şeyin daha bir önem kazandığını ve ağzınıza atacağınız her lokmayı iki kez düşündüğünüzü biliyorum. Oysa ki bu dönem yeterli ve dengeli beslenmek, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için değer taşıyor.
Gebelik döneminde vitamin ve mineral alımı için yeterli sebze-meyve, daha çok lif ve vitamin mineral için tam tahıllar, protein desteği için yeteri kadar et, kurubaklagil ve yumurta gibi besinler, kalsiyum ve protein desteği için de süt grubunun tüketimi önemli. Bunların yanı sıra bir de gebelik döneminde ihmal etmemeniz gereken yağlı tohumlar var;
Beyin sağlığına destekYağlı tohumların sağlığa faydalarını eminim hepiniz çok defa duymuşsunuzdur. Ben de bugün yeni okuduğum bir araştırmayı paylaşmak istedim.
Geçtiğimiz mart ayında yapılan bir çalışma, yağlı tohumların bebeğin sağlıklı gelişim sürecinde etkili olabileceğini göstermiş. Avrupa Epidemiyoloji Dergisi’nde yayımlanan incelemede, gebeliğin ilk üç ayında fındık, ceviz, badem, yer fıstığı ve çam fıstığı açısından zengin bir beslenmeyle çocuğun beyin gelişimi üzerine olumlu etkilerinin olabileceği sonucuna ulaşılmış. Gebeliğin ilk üç ayında anneleri daha fazla yağlı tohum tüketen çocuklarda, bilişsel işlev, dikkat kapasitesi ve çalışma hafızasını ölçen tüm testlerde en iyi sonuçlar elde edilmiş. Bu etkiler, özellikle içeriğindeki omega 3 ve omega 6 gibi esansiyel yağ asitleri sebebiyle olabilir.
Bu etkinin yanı sıra yağlı tohumlar, protein, posa, E vitamini, magnezyum, potasyum, çinko ve bakır da içerirler. İçeriğindeki yağ asitleriyle sağlığınızı korurken, bebeğin büyüme ve gelişimine de katkı sağlarlar.
Alerji riskini azaltıyorGebe ve emziren kadınlar, bebeklerinde alerjik hastalık gelişir düşüncesiyle yağlı tohumları sınırlandırma yoluna gidebiliyor. Halbuki araştırmalar bu konuda aynı şeyi düşünmüyor.
Örneğin 60 binden fazla kadının dahil edildiği bir kohort çalışmasında, hamilelik döneminde tüketilen yağlı tohumların bebekte oluşabilecek alerjik hastalık potansiyeline bakılmış. Sonuçlara göre, haftada bir veya daha fazla yer fıstığı tüketimi olan annelerin çocuklarında, hiç tüketmeyenlere kıyasla, astım görülme riski yüzde 21 oranında az bulunmuş.
Fındık tüketimi içinse durum şöyle; haftada bir veya daha fazla fındık tüketimi olan annelerin çocuklarında, hiç tüketmeyenlere kıyasla, astım görülme riski yüzde 25 oranında az. Çalışmanın genel bir sonucu diyor ki; anneler, bebeklerinde alerjik hastalık görülebileceği düşüncesiyle hamilelik döneminde yağlı tohumların tüketimini sınırlandırmasın.
Çünkü elde edilen bulgular göre, hamilelik döneminde
yer fıstığı ve fındık tüketiminin, çocuklarda alerjik hastalık gelişim riskini azaltabileceğini gösteriyor.
Kalori hesabıYağlı tohumlar faydalı olsalar da, her besinin bir kalori içerdiğini ve fazlasının vücudumuzda yağ olarak depolanacağını unutmadan tüketmekte fayda var. Yağlı tohum tüketirken, 2 tam ceviz/8-10 adet fıstık veya 8-10 adet fındık ya da bademin ortalama 1 tatlı kaşığı zeytinyağına eşit kalori içerdiğini hatırlayın.