Alerji nedir?
Alerji, vücudun özel bir maddeye karşı gösterdiği aşırı tepkidir. Alerjik reaksiyona yol açan antijense, alerjik madde (alerjen) olarak adlandırılır. Alerji birçok maddeye karşı olabilir. Bunlardan birkaçı; çiçek ve ağaç poleni, evcil hayvanların deri veya tüyleri, çeşitli gıdalar, (süt, yumurta, soya, deniz ürünleri, meyve ve kuruyemişler gibi) ev-toz akarları, mantar-küf sporları, arı sokmaları, bazı ilaçlar, lastikle kauçuk tarzı maddelerdir.
Omega 3 desteği
Gebelik döneminde annenin beslenme düzeni de bebeklerinde alerjik hastalık görülme riskiyle ilişkili olabiliyor. Bazı epidemiyolojik çalışmalar, gebelikte balık tüketiminin bebekte oluşabilecek alerjik hastalıklar üzerinde koruyucu etkisi olabileceğini gösteriyor. Gebelik döneminde deniz ürünleri tüketimi, içeriğindeki yüksek kalitedeki protein ve diğer besin öğeleri bakımından iyi bir kaynak olması sebebiyle, bebeğin genel sağlığı ve beyin gelişimi için son derece önemlidir.
2017 yılında Nutrients Dergisi’nde yayımlanan çalışma, gebelik sırasında balık yağı tüketiminin, genel gıda alerjenlerine karşı duyarlılığı ve yaşamın ilk yılında atopik egzamanın görülme sıklığı ve şiddetini azaltabileceğini söylüyor. Aynı zamanda gebelikte yağlı balık tüketimi veya balık yağı desteğinin, bebek ve çocukluk çağı alerjisini önleyebileceğini gösteren incelemeler de var. Geçtiğimiz nisan ayında Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Dergisi’nde yayımlanan rapor ilgimi çekti ve paylaşmak istedim. Buna göre, gebelikte balık tüketiminin solunum yolu alerjileri üzerine koruyucu etkisi olabilir. Raporda bir balık türü belirtilmiyor fakat derin sularda yüzmeyen ve civa içeriği düşük olanların tercih edilmesi gerektiğini vurgulamakta fayda var.
Hangisi güvenilir?
Araştırmalar, gebelikte yüksek civa içeriği olan balıkların sık tüketiminin, bebeğinizin beyin ve sinir sistemi gelişimi üzerine olumsuz etkileri olabileceğini ortaya koymuştur. Somon, ton, sardalya, alabalık ve uskumru gibi balıklar, gebelikte tüketilebilecekler arasındadır. Bu balıklar, omega 3 içeriğinin yanında protein, vitamin ve mineral açısından da besleyici türlerdendir.