Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

GEBELİK DÖNEMİNDE BALIK TÜKETİMİ ÖNEMİ
Son yıllarda değişen çevresel etkiler ve yaşam tarzı değişiklikleriyle ilişkili olarak alerjik hastalıklarda ciddi bir artış gözlemleniyor. Öyle ki, Türkiye
Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, alerjik rahatsızlıkların toplumun yüzde 25-40’ını etkilediğinin ve 0-4 yaş arası yaklaşık 6 milyon 459 bin çocuğun 350 bininde besin alerjisi olduğunun altını çiziyor. Rakamlar çok şaşırtıcı değil mi? Aslında bakıldığında sadece Türkiye’de değil; tüm dünyada, alerjik hastalıklar önemli bir sağlık sorunudur.
Peki annenin gebelik dönemindeki beslenme düzeninin bebeklerinde görülebilecek alerjik hastalıkları da çok yakından ilgilendirdiğini biliyor musunuz?

Haberin Devamı

Alerji nedir?
Alerji, vücudun özel bir maddeye karşı gösterdiği aşırı tepkidir. Alerjik reaksiyona yol açan antijense, alerjik madde (alerjen) olarak adlandırılır. Alerji birçok maddeye karşı olabilir. Bunlardan birkaçı; çiçek ve ağaç poleni, evcil hayvanların deri veya tüyleri, çeşitli gıdalar, (süt, yumurta, soya, deniz ürünleri, meyve ve kuruyemişler gibi) ev-toz akarları, mantar-küf sporları, arı sokmaları, bazı ilaçlar, lastikle kauçuk tarzı maddelerdir.

Omega 3 desteği
Gebelik döneminde annenin beslenme düzeni de bebeklerinde alerjik hastalık görülme riskiyle ilişkili olabiliyor. Bazı epidemiyolojik çalışmalar, gebelikte balık tüketiminin bebekte oluşabilecek alerjik hastalıklar üzerinde koruyucu etkisi olabileceğini gösteriyor. Gebelik döneminde deniz ürünleri tüketimi, içeriğindeki yüksek kalitedeki protein ve diğer besin öğeleri bakımından iyi bir kaynak olması sebebiyle, bebeğin genel sağlığı ve beyin gelişimi için son derece önemlidir.
2017 yılında Nutrients Dergisi’nde yayımlanan çalışma, gebelik sırasında balık yağı tüketiminin, genel gıda alerjenlerine karşı duyarlılığı ve yaşamın ilk yılında atopik egzamanın görülme sıklığı ve şiddetini azaltabileceğini söylüyor. Aynı zamanda gebelikte yağlı balık tüketimi veya balık yağı desteğinin, bebek ve çocukluk çağı alerjisini önleyebileceğini gösteren incelemeler de var. Geçtiğimiz nisan ayında Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Dergisi’nde yayımlanan rapor ilgimi çekti ve paylaşmak istedim. Buna göre, gebelikte balık tüketiminin solunum yolu alerjileri üzerine koruyucu etkisi olabilir. Raporda bir balık türü belirtilmiyor fakat derin sularda yüzmeyen ve civa içeriği düşük olanların tercih edilmesi gerektiğini vurgulamakta fayda var.

Haberin Devamı

Hangisi güvenilir?
Araştırmalar, gebelikte yüksek civa içeriği olan balıkların sık tüketiminin, bebeğinizin beyin ve sinir sistemi gelişimi üzerine olumsuz etkileri olabileceğini ortaya koymuştur. Somon, ton, sardalya, alabalık ve uskumru gibi balıklar, gebelikte tüketilebilecekler arasındadır. Bu balıklar, omega 3 içeriğinin yanında protein, vitamin ve mineral açısından da besleyici türlerdendir.