Fiziksel aktivite ve egzersizin sağlıklı ve iyi yaşamın en temel parçalarından biri olduğunu hepimiz biliyoruz. Fiziksel olarak istikrarlı bir şekilde aktif olmak, kendiniz için yapabileceğiniz en iyi güzel yatırım. Çünkü orta derecede egzersiz ve fiziksel aktivite bile, sağlığınıza çok ciddi faydalar sağlayabilir.
Bilim insanları fiziksel olarak aktif olmanın ve istikrarlı olarak egzersiz yapmanın birçok engeli ve hastalığı önleyebileceğini ya da geciktirebileceğini söylüyor. Bazı durumlarda, egzersiz birçok kronik hastalık için etkili bir tedavi oluyor. Örneğin, çalışmalar aynı zamanda artiriti, kalp hastalığı, diyabeti olan insanların da egzersizden faydalanabileceğini gösteriyor. Egzersiz ayrıca yüksek tansiyonu, denge sorunu ya da yürüme zorluğu olan insanlara da yardım etmekte.
Ruh halini düzenler
İstikrarlı, ılımlı bir fiziksel aktivite stres yönetimine ve ruh halini düzeltmeye yardım edebilir ve depresyon duygularını azaltabilir. Çalışmalar aynı zamanda egzersiz yapmanın görevler arasında hızla geçiş yapmak, bir etkinlik planlamak ve gereksiz bilgiyi görmezden gelmek gibi bazı bilişsel fonksiyonları geliştirdiğini göstermektedir.
Zihin gücünü artırıyor
Yapılan çalışmalara göre egzersiz daha zeki ve uyanık olmanızı etkiliyor. Egzersiz sırasında beyinde kan akışı artması fiziksel olarak aktif olan kişilerde önemli bir fark yaratıyor. Egzersiz ve beyin aktivitesi ile ilgili bir çalışmada yaş ortalaması 49 olan ve aktif egzersiz yapmayan kilolu bireylere haftada bir kez ağırlık çalışması ve haftada iki kez bisiklete binme egzersizleri başlatılmış. Dört hafta sonunda vücut yağları, beden kitle indeksleri, ağırlıkları ve bel çevrelerinde önemli derecede azalma görülmüş ve aynı zamanda bireylerin egzersiz yetenekleri de yaklaşık yüzde 15 artmış. Ayrıca sonuçlar egzersiz sırasında artan oksijen alımı ve beyine giden oksijenlenmenin artmasıyla zihinsel fonksiyonunda artış gösterdiğini söylüyor.
Hayattan daha fazla zevk alın
Fiziksel aktiviteler bahçede çalışmak, köpeği gezdirmek, asansör yerine merdivenlerden çıkmak, arabadan ya da otobüsten gideceğiniz yerden biraz uzakta inmek gibi günlük yaşam aktiviteleridir. Egzersiz ise, özel olarak planlanmış, yapılandırılmış, koşu, cardio gibi bir fiziksel aktivitedir. Gün içinde özel olarak zaman ayırıp egzersiz yapamasanız bile fiziksel olarak aktif olmanız mümkün. Otobüsten veya metrodan bir durak önce inerek, yürüyen merdiven yerine normal merdiven tercih ederek, markete araba yerine yürüyerek giderek aktif olabilirsiniz. Bu aktiviteler hayatınızda kendinizi daha iyi hissetmenizi ve hayattan daha fazla zevk almanıza yardımcı olabilecek faydaları sağlayacaktır.
Saat başı iki dakika ömrü uzatıyor
Utah Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre her saat başı sadece 2 dakikalık düşük yoğunluklu egzersiz yapanların erken ölüm riski yüzde 33 oranında azalıyor. Masanızdan veya evdeki koltuğunuzdan kalkıp her saat başı 2 dakika yürümek, bahçe işleriyle uğraşmak, temizlik yapmak gibi aktiviteler aslında küçük ve etkisiz gibi görünüyor. Ama gün içinde ortalama 16 saat uyanık kaldığınızı ve her saat başı 2 dakika bunlara zaman ayırdığınızı düşünürseniz haftada ortalama 400 kalori daha fazla yakabilirsiniz.
Tabii ki sadece her saat başı 2 dakika yürüyüş sağlıklı olabilmek için yeterli değil. Bunun yanı sıra hedefiniz günde en az 10 bin adım atmak olmalı. Adım atmak için bahaneler yaratın; ben de kendime iş yerimde bahane yaratıyorum ve danışanlarıma da hep bu örneği veriyorum; benim odam ile bekleme salonu arası 25 adım. Günde en az 8 kez oraya gidiyorum. Böylece sadece ofiste en az 400 adım atmış oluyorum.
Ramazan’da egzersiz yapılır mı?
Özellikle yaz aylarına denk gelen oruçlarda iftar saati geç saatlere kalabiliyor ama yine de ben egzersiz yapmak isteyenler için genelde hafif bir iftardan 1.5 saat sonrasını öneriyorum. Çünkü sıcak havalarda gün içinde ter ile birlikte sıvı ve elektrolit kaybediliyor. Oruç tutan bireyler gün içinde egzersiz yaparken, bu sıvı dengesini yerine getiremeyecekleri için halsizlik, yorgunluk başta olmak üzere başka sağlık problemleriyle de karşılaşabilirler. Bu sebeple eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, iftardan 1.5 saat sonra hafif yoğunluklu egzersizler yapabilirsiniz, çok yoğun egzersizlerden kaçınmanızda fayda var. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz varsa lütfen önce hekiminize danışmayı unutmayın.