Kilolu olmanızın ya da düzenli aralıklarla almanızın altında birçok sebep yatabilir. Diyete başlamadan önce, size kilo aldıran ya da vermenizi engelleyen gerçek nedeni bulmanız gerekir. Sonrasında uygun bir hedef belirleyerek, emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.
İşte fazla kiloya yol açabilecek 10 faktör:
1. Hormonlar
Bazı hormonal problemler, diyet de yapsanız, egzersizden destek de alsanız, kilo vermenizi engelleyebilir. Uzun süredir kilo problemi yaşıyorsanız, mutlaka bir hekimle görüşüp, ayrıntılı kan tahlili yaptırın. Bu durumun altında yatan hormonal bir problem varsa, çözmeden kilo vermeniz çok zor olacaktır. Özellikle insülin direnci veya hipotiroidi gibi rahatsızlıklar, en sık karşılaştıklarımız arasında...
2. Hızlı yemek yemek
Araştırmalar, yemeklerini hızlı yiyen kişilerin, kilolu veya obez olma eğiliminde bulunduğunu gösteriyor. Bunun nedeni, vücudunuzun beyninize ‘doydum’ sinyalini verememesi ve ihtiyaç duyduğundan fazla yemesidir.
3. Su içmemek
Su, kalorisi olmayan tek besindir. Susuzluk, vücut tarafından açlık ya da besin isteğinin bir işareti gibi algılanabiliyor. Bir çalışmada, bilim insanları, kahvaltıdan önce iki bardak su içenlerin, o öğünde su içmeyenlere kıyasla, yüzde 22 daha az kalori aldığını buldu.
4. Obezojenik çevre
Araştırmalar, sosyal çevrenizdeki insanlar gibi yemek yeme eğiliminde olduğunuzu gösteriyor. Dolayısıyla, arkadaşlarınız büyük porsiyon yemek veya sağlıksız gıdaları tercih ediyorsa, sizin de öyle yeme ihtimaliniz yüksek. Kontrolü biraz daha ele almayı deneyebilirsiniz.
5. Düzensiz uyku
Yetersiz ve kalitesiz uyku, gün içinde enerjinizin düşmesine ve konsantrasyon bozukluğuna yol açar. Ağırlık kazanımı ve daha kalın bel çevresiyle de kuvvetli bir şekilde ilişkilidir. Bu, hormonal değişikliklerle, egzersiz ve motivasyon eksikliği de dahil olmak üzere, birçok faktöre bağlıdır. Yetersiz uyuyan bireyler, daha kalorili besinler tüketme eğilimindedir.
6. Büyük tabak
Bir araştırmaya göre, daha büyük yemek takımlarıyla yiyen insanlar, öğün başına yüzde 16 fazla kalori alıyor. Büyük tabaklar, bir porsiyon yemeği daha az gibi görmenize neden olur ve bu da, beyninizin yeterli gıda tüketmediğinizi düşünmesine yol açar. Kilo vermek istiyorsanız, kendinize daha küçük boyutlarda tabak ve bardak almayı deneyin. Bu durum daha kolay doymanıza yardımcı olacaktır.
Televizyon izlerken, internette gezinirken, telefona bakarken veya gazete okurken yemek yiyenlerdenseniz, fazla kilolarınızın sebebi bu olabilir.
Bilim insanlarının son dönemde yaptığı çalışmalara göre, yemek sırasında dikkati dağılan insanlar daha fazla yiyor. Ayrıca sofradayken başka şeye odaklananlar da o sırada ne kadar yediklerinin farkında olmadıkları
için, ilerleyen saatlerde daha fazla tüketim yapabiliyor.
8. Lif tüketmemek
Diyetinizdeki lif eksikliği, sizi şişmanlatabilir. Bunun nedeni, lifin iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olmasıdır.
Bir çalışma, günde ekstra 14 gram lif tüketmenin, kalori alımınızı yüzde 10’a kadar azaltabileceğini gösteriyor. Ayrıca liften zengin beslenmek, bel çevrenizi de yağlanmadan koruyabilir.
9. Hislere yenilmek
Fazla kilolarınızın bir sebebi de duygularınız olabilir. Çünkü açlıkla karışan 20’ye yakın duygu var. Eğer aç olmadığınız halde, yemek yediğinizin farkındaysanız, duygusal açlık yaşıyor olabilirsiniz. Bir danışman size yardım edebilir ve duygusal açlığı açıklayabilir. Bunun yanı sıra, beslenme günlüğü tutmak da faydalıdır.
Yemeklerin yanına, yerken neler hissettiğinizi yazmak, duygusal yeme nedeninizin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
10. Hareketsizlik
Kilo vermek veya almamak için, çok yoğun spor yapmanız gerekmiyor. Ama hareket etmeyi, hayatınızın bir parçası haline getirmeniz şart. Öncelikle adımlarınızı saymakla başlayın. Çünkü fazla kilolarınızın sebebi, hareketsizlik olabilir. Her gün en az 10 bin adım yürümeye çalışın.