Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bayram sofralarının ve ağzımızın tadının kaçmaması için bu tatilde beslenmemize dikkat etmeliyiz. İşte işinizi kolaylaştıracak birkaç öneri

Kurban Bayramı’nda yemek deyince ilk akla gelen et, önemli bir protein kaynağı ama içeriğindeki doymuş yağları da unutmamamız gerekir. Kırmızı etin aşırı miktarlarda tüketilmesi, kan yağlarının yükselmesi riskini artırır. Ancak beslenme konusunda çok disiplinli insanlar bile, bayram süresince çizgisinden sapabilir. Bayram keyfini kaçırmayacak birkaç tavsiye vermek istiyorum sizlere.

Haberin Devamı

Pişirme teknikleri
Kurban Bayramı’nda çok fazla et yenilmesi, mideyi olumsuz etkiler. Bu noktada ete uygulanan pişirme teknikleri önemli. Sindirimi zor olduğu ve mide asidini artırdığı için, mümkünse kavurma yapmayın. Özellikle kuyruk yağının kullanılmamasını öneririm.
Izgara yapıyorsanız mangal veya diğer uygulamalarda etle ateş arasındaki uzaklık, eti yakmayacak ve kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalı. Kömürleşme, kanserojen maddelerin açığa çıkmasına sebep olur. Ayrıca yüksek ateş, yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştıracak ve ısı etin iç kısmına ulaşamayacak.
Kırmızı et önemli bir demir kaynağı. Bu demirin vücut içinde kullanımını artırabilmek için C vitamini bakımından zengin besin kaynaklarını birlikte tüketmeye çalışın. Örneğin, uygun pişirme teknikleriyle yapılan eti, limonlu bol yeşil salatayla birlikte tüketmeyi tercih edebiliriz. Ayrıca, sindirimi zor etin yanında çok iyi posa kaynakları olan sebze ve meyve tüketilmesinin de faydası var.

Örnek mönü

Sabah

* Domates, maydanoz, biber, salatalık l Az yağlı peynir l 1-2 dilim kepekli ekmek l 4-5 zeytin veya ceviz
Gün içinde kırmızı et tüketme ihtimaliniz yüksek olduğundan, bayram boyunca kahvaltıda yumurta yememeniz daha dengeli bir seçim olur. Böylece kolesterol seviyenizi ayarlarsınız.

Öğle
* 1 ufak tabak kavurma (Kuyruk yağı tüketmemeye özen gösterin)
* Sebzeli bulgur pilavı (Pirinç yerine sebzeli bulgur pilavı bayram boyunca lif alımınızı ve kan şekerini dengeleyen iyi bir seçim)
* Bol yeşil salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla)

Haberin Devamı

Ara öğün
* 1-2 taze meyveyle süt veya yoğurt yenebilir ya da sütlü tatlı seçimi yapılabilir.

Akşam
* 1 kase ezogelin veya mercimek çorbası (Lif için iyi seçim)
* Izgara et l Zeytinyağlı sebze l Salata l 1-2 dilim ekmek veya 3-4 kaşık pilav

Ara öğün
* 1-2 meyve ve 3-4 parça ceviz

SAKATAT TÜKETiMi

ETiNiZi KESME, SAKLAMA VE PiŞiRME YÖNTEMLERi



KURBAN KESiM YERLERi

Kesim yapılacak yerlerin zemininde su ve kanın birikmemesi sağlanmalı, aksi takdirde bakteri bulaşma riski artar. Ete temas eden bıçak ve satır gibi aletler temiz olmalı, kesim işini yapacak görevliler kişisel temizliklerine özen göstermeli.

ELLERiNiZi SIK YIKAYIN

Gıdaları hazırlamaya başlamadan önce ve her aradan sonra ellerinizi sıcak su, sabunla yıkayın. Çiğ gıdaları hazırladıktan sonra pişmiş gıdalara dokunmadan önce ellerinizi yine yıkamalısınız. Gıdaları hazırlamadan önce eğer elinizde kesik veya enfeksiyon varsa üzerini iyice kapattığınızdan emin olun.

Haberin Devamı

Kurban eti nasıl saklanmalı?
Etler uzun süre saklanılmak istenildiğinde, birer pişirimlik parçalara ayrılarak yağlı kağıt veya temiz buzdolabı poşetinde saklanabilir. Kıyma haline getirilirse, saklama süresi kısalacağı için, buzdolabında 1-2 günden fazla tutmayın. Parça etse 2-3 gün saklanabilir. Etler soğuk depolarda dondurularak uzun süre korunabilir. Donmuş etler, soğuk yerde yani buzdolabında alt raflarda çözdürülmeli. Tüm diğer dondurulmuş gıdalar gibi etin de güneş altında, kalorifer, soba üzerinde çözdürülmesi doğru değil. Ayrıca, çözülen etlerin tekrar dondurulması da tehlikeli. Sakatat ve etler aynı kaplarda konularak saklanmamalı, sakatatlar uzun süre bekletilmemeli.

Gıdaları iyi pişirin
Birçok çiğ gıdadan hastalıklara neden olabilen organizmalar bulaşabilir.
İyi pişirme bu tür organizmaları öldürebilir. Gıdaların her tarafının sıcaklığının en az

70 dereceye olması
gerekir. Uzun süre bekletilmeleri mikropların çoğalma riskini artırır, güvenli olması açısından pişirilmiş gıdalar soğumadan tüketilmeli.

Dikkatli saklayın
Eğer yiyeceklerinizi önceden hazırlamak isterseniz veya artan yiyeceklerinizi saklamak isterseniz onları yeterince sıcak (60 derece ve üzeri) ya da soğuk (10 derece ve altında) tutabildiğinizden emin olmalısınız.

Aşırı doldurmayın
Çok miktarda gıdanın buzdolabına yerleştirilmesi sorun olabilir çünkü tıka basa doldurulmuş buzdolaplarında saklanan pişirilmiş gıdaların iç kısımları gerektiği kadar soğutulamaz. Eğer bu kısımlar uzun süre için 10 derecenin üzerinde kalırsa mikroplar kolayca gelişir, çabucak sayıları artar ve hastalık yapabilecek seviyeye ulaşır.