Karaciğerin en iyi dostlarından biri olan enginar için en güzel zamanlar geldi. Enginar, marketlerde, manavlarda hatta sokakta seyyar satıcıların tablalarında bile yerini aldı. Enginar özellikle mevsiminde severek tükettiğim ve tüketilmesini önemsediğim sebzelerden biri. Toprak altı gövdesi çok yıllık, toprak üstü organları tek yıllık olan baş ve yapraklarından çeşitli şekillerde faydalanılan bir sebze türüdür. Enginarın yenilen kısmı açmamış çiçeklerinin geniş ve etli çiçek tablası kısmıdır, tabii brakte adını verdiğimiz enginarın başındaki yapraklarının etli dip kısımlarını da unutmamak gerekir. Enginarın sayısız sağlık faydası var ama onunla ilgili en çok bilinen özelliği, karaciğere dost olması.
Karaciğeri korur
Enginar ve karaciğer arasındaki sevgi bağını bilmeyen yoktur herhalde. Peki nereden geliyor bu sevgi? Karaciğerimiz vücudumuzda detoks görevi yapan protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler, ilaçlar ve birtakım elementlerin vücutta işlem görebilmesini sağlamadan sorumlu olan organımızdır. Hepimizin bildiği gibi karaciğerin yenilenme özelliği de vardır. Bütün bu işlevlerini yerine getirebilmesi için karaciğer dostu bir beslenme programıyla onu desteklemek de bizim görevimiz elbette...
Enginar besin öğeleri içeriği bakımından çok zengin bir sebzedir. Yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve manganeze ek olarak A, B1 ve C vitaminleri içerir. Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır.
İçeriğindeki birçok vitamin ve minerallere ek olarak enginarda bulunan ‘Ciarin’ adlı madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Bedeni ve ruhsal bitkinliği giderir. Enginar, böbreklerdeki üre konsantrasyonunu arttırarak, diüretik etki oluşumuna
yardımcı olabilir.
Antioksidan içerir
Vücuttaki normal kimyasal süreçler, sağlıklı hücrelere zararlı serbest radikaller adı verilen atık ürünlere yol açar. Antioksidanlar, serbest radikalleri nötralize eden ve vücuda verdiği hasarı azaltıp, önleyen maddelerdir. Bir orta boy enginar yaklaşık 15 mg, C vitamini içerir ve yetişkin bir bireyin günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini karşılar. C vitamini, proteinleri, lipitleri, karbonhidratları ve nükleik asitleri serbest radikallerin neden olduğu
hasarlardan koruyan bir antioksidandır.
Besinleri antioksidan özelliklerine göre değerlendiren Orac değerinden daha önceki yazılarımda bahsetmiştim. Bir besinin Orac değeri ne kadar yüksekse, antioksidan kapasitesi de o kadar yüksek oluyor. Enginar, Orac değeri yani antioksidan kapasitesi en yüksek sebzelerden biridir.
Bir orta enginar, ortalama 7-8 gram lif içerir. Enginarlarda bulunan ve inülin adı verilen lif, kolondaki iyi bakterilerin büyümesini uyararak, bağırsak sağlığını artırır. Aynı zamanda kolesterolü düşürmeye ve dengeli kan şekerini korumaya yardımcı olan çözünür bir liftir. Enginar yapraklarındaki faydalı bileşenler ve lif içeriği sayesinde kötü kolesterol (LDL) seviyelerinin azalmasına ve kolesterolün dengelenmesine katkıda bulunur.
Enginar ayrıca kan basıncının üzerine olumlu etkileriyle bilinen potasyum mineralini içerir. Potasyum, kan basıncının artmasına neden olan sodyumun etkilerini nötralize etmeye yardımcı olur. Bu nedenle,enginarlar bir vazodilatatör
görevi görür ve kan basıncının dengelenmesine destek olur.Kan basıncında azalma kalp krizi ve koroner kalp hastalıklarının görülme riskini de azaltır.
Besin değeri
- (1 orta boy enginarortalama 130 g)
- Enerji: 60 kalori
- Diyet Lifi: 7 gram
- Protein: 4 gram
- Vitamin C: 15.0 mg
- Folat: 87 mcg
- Demir: 1.6 mg
- Kalsiyum: 56.3 mg
- Magnezyum: 76.8 mg
- Kolesterol içermez.