Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sevilen ve eğlenceli tatlı dondurma, yaz mevsimine denk gelen Ramazan için de ideal

EN iDEAL TATLI: DONDURMA

Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi ve son yıllarda beslenme konusunun toplumda çok daha fazla ilgi çekiyor olması, yeni bir kavram ortaya çıkardı: ‘Yaz Ramazanı’ ve beslenme.
Ramazan ayında yapılan genel tavsiyeler tabii ki mevsim şartlarına ve bireylere göre daha özel hale geldi. Bu durum geleneksel yemek seçimlerini de etkiledi.
Ramazan ayında daha uzun süre tokluk hissi veren sindirimi zorlamayan besin seçimleri ile birlikte yaz ramazanı için beslenmedeki en önemli konu; sıvı desteği ve serinlik verecek gıdaların seçimi. Ancak mevsim ne olursa olsun kabul etmek gerekiyor ki, Ramazan ve iftar dediğimizde ilk akla gelen iftar sonrasındaki tatlılar oluyor.
Hadi bakalım seçenekler nasıl sıralanıyor ve ideal tatlı hangisi?

MUTLU EDİYOR
Her mevsimin sevilen ve eğelenceli tatlısı dondurma, yaz mevsimine denk gelen Ramazan için ideal.
Ramazan’da uzun süreli tokluk ihtiyacı ve kısıtlanan öğünlerde yeterli ve dengeli beslenme için tüm besin öğelerinden (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller) almak gerekiyor.
Bu açıdan bakıldığında dondurma; içerdiği protein, karbonhidrat, yağ, A, D, E, B grubu vitaminleri ve Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum gibi mineraller ile yeterli ve dengeli beslenme düzeninde tercih edilebilecek keyifli ve kişiyi mutlu eden bir alternatif.
Ancak dikkat! Dondurma seçiminizde sıcak hava sebebiyle hijyene çok dikkat etmek gerekiyor. Üretimden sunumuna sağlıklı süreçlere sahip olan, özellikle kapalı ambalajda satılan, güvenli ürünleri tercih etmeye özen gösterin.

RAMAZAN’IN GÜLÜ GÜLLAÇ
Ramazan’ın sembolü haline gelen güllaç, hafif bir tatlı olması ve süt içermesi sebebiyle iyi bir seçim. Serinlik vermesi için, porsiyon miktarını azaltıp üzerine bir top dondurma koyarak keyfinizi artırabilirsiniz.

SIVI DESTEĞİ KOMPOSTOLAR
Taze meyvelerle hazırlayacağınız kompostolar, özellikle sahur için iyi bir seçim olur. Hem sıvı, hem de meyve tüketimini sağlar. Şekeri fazla eklemeden; tarçın ve karanfil ile hazırlarsanız çok daha iyi bir seçim olur

ŞERBETLİ TATLILAR
İftar sonrası hafif seçimler yapmanız sindirim açısından daha doğru ancak “Vazgeçemiyorum” diyorsanız; porsiyonu küçülterek yemeyi deneyin. Dilerseniz serinlik vermesi için yarım tatlı üzerine, 1 top dondurma seçeneği de kullanılabilir.

Haberin Devamı

YAZ RAMAZANI VE iPUÇLARI

Haberin Devamı

Sıcak ve yoğun çorbalar yerine evde hazırladığınız soğuk çorbalar iyi seçim olabilir.

Yoğurt, ayran veya cacık olarak daha fazla kullanılabileceği gibi sebze salatalarında da güzel sos olur...

Zeytinyağlı sebzeler lif kaynağı olarak mutlaka sofrada yer almalı.

Sıvı desteği için iftardan sahura kadar geçen sürede mutlaka günlük ihtiyaç olan 1.5-2 litre tamamlanmaya çalışılmalı.

Yumurta tok tutucu özelliği sebebiyle sofrada her gün olmalı. Ramazan için geleneksel çılbır hatırlanmalı.

NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ?

Dondurma ürünleri derin dondurucuda -18 derece veya daha soğuk ortamda muhafaza edilmelidir. Sıcaklığın -12 dereceye düşmesi durumunda üründe erime, buzlanma gibi yapı değişiklikleri ve dolayısıyla tadında değişim söz konusu olabilir. Dolap sıcaklığının 0 derece ve daha sıcak olması durumunda eriyip, donan üründe mikrobiyolojik risk olması tüm donmuş ürünler için geçerli bir konudur ve birkaç saat gibi uzun süreli erime ve tekrar donma olduğunda söz konusu olabilir. Marketten alındıktan sonra buzdolabında muhafaza edilen dondurmanın açıldıktan sonra tüketilmesi, yeniden dolaba kaldırılması halinde üzerinden çok fazla
zaman geçirmeden, tazeliğini yitirmeden
tüketilmesi gerekiyor.