Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Vücuttaki yağ miktarının artmasıyla organlar zarar görmeye başlıyor. Özellikle bu yağlanma, obezite sınırına dayandıysa yaşam kalitesi düşüyor ve ömür kısalmaya başlıyor

Genel olarak bu yağların biriktiği bölgeye göre şişman- lığı, elma ya da armut tipi olarak tanımlıyoruz. Birçok çalışmaya göre, elma tip kilolar yani karın bölgesi yağları, armut tipi yani kalça bölgesi yağlarına göre daha riskli.
Bu konudaki son araştırmalar, vücutta aşırı yağ birikiminin yeri neresi olursa olsun kalp krizi ve felç geçirme riskinin yüksek olduğunu gösteriyor. Obezite ve kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi kanıtlamak için standart yağ ölçümlerinin (Boy/kilo indeksi, bel çevresi ve belle kalça oranı) yanı sıra kolesterol ve kan basıncı testleri de yapılmalı.

Haberin Devamı

Genel değerlendirme
17 ülkeden 200 araştırmacının katıldığı, global bir takım tarafından geliştirilen başka bir çalışmada daha önceden yapılmış araştırmalar incelendi. Kalp krizinin çeşitli risk faktörlerini keşfetmek için araştırma- cılar, 17 ülkeden 222 bin kadın ve erkeğin katıldığı 58 çalışmayı inceledi. Katılımcıların hiçbirinde kalp hastalıkları geçmişi yoktu. BKI, bel çevresi, belle kalça oranı, yaş, cinsiyet, sigara, kan basıncı, diyabetle kolesterol seviyelerine bakılarak veriler karşılaştırıldı.

Sonuçlar ne diyor?
Çalışmanın sonuçlarına göre obez olmak, kalp hastalıkları riskini kesin olarak artırıyor. Ancak karın-bel çevresiyle kalça bölgesinde yapılan karşılaştırmada, karın çevresi çok yağlı olanların daha fazla risk altında olduğu belirtiliyor.
Kan basıncı ve kolesterol seviyelerini izleme yanında diyabet öyküsüne de bakılmasının, kalp hastalıkları riskini ölçmek için en iyi yollardan biri olduğuna karar verildi. Ölçülü diyet ve sağlıklı yaşam şekli sağlanarak kalp hastalıkları riski azaltılabilir. BKI, bel çevresi ve kilo ölçümlerinin yapılması, riski azaltmak için önemli. Özellikle ergen, genç yetişkin ve orta yaşlı bireylerde BKI ölçümleri ön sinyal niteliğinde.
Ekstra her kilonun, kalp hastalıkları riskini artıracağını unutmayın. Sağlıklı ve ideal kilonuza ulaşmak için dengeli beslenmeli ve düzenli egzersiz yapmalısınız. Bunun için yaşam ve beslenme şekli değişikliği gerekebilir. Uygun beslenme programı için yeme günlüğü tutmak, bir beslenme uzmanına danışmak ve günlük hareketlerinizi artırmak ilk adımlar olmalı.