Elma sirkesi sizi fazla zayıflatmasa da, şeker hastalığını ve kan şekerini kontrol altına almaya yardımcıdır
Muhtemelen şu anda sizin de evinizde bir şişe elma sirkesi vardır. Elma sirkesi ev yapımı turşulara, soslara ve salatalara eklemek için lezzetli bir tercih olabilir, peki sağlıklı mıdır?
3 bin yıllık geçmişi olan elma sirkesi, antik Mısır döneminde ve Hipokrat tarafından da tedavi amaçlı kullanılırmış. Bir kocakarı ilacı olarak elma sirkesinin gripten tutun da siğillere kadar pek çok şeye iyi geldiğine inanılmıştır. Sanılan faydalarının çoğu henüz kanıtlanmamış olsa da bu ekşi sıvıya hayatınızda yer verirseniz, sağlığınıza fayda sağlayabileceğinizi söyleyebiliriz.
Elma sirkesi ve zayıflama
Elma sirkesinin zayıflamanıza yardımcı olabileceğini daha önce duymuşsunuzdur. Bu düşünceyi test eden tek araştırma Japonya’da yürütülmüş. Araştırmada 175 obez sağlıklı birey, 12 hafta boyunca günlük olarak elma sirkesi veya su tüketmiş. Diyetleri benzermiş. Araştırmanın sonunda sirke kullananların az bir farkla, daha fazla kilo verdiği ortaya çıkmış. Elma sirkesi tüketen grup, ortalama 3 aylık süre içinde 1 - 2 kilo vermiş. Araştırma tamamlandıktan sonra verdikleri kiloları geri almışlar. Araştırmacılar, sirkenin yağ yakan belirli genleri etkinleştirdiğini öne sürüyor. Fakat bu etki muhtemelen zayıf. Elma sirkesi, zayıflama ve kilo kontrolü açısından bazı faydalar sağlayabilir, fakat kesinlikle hızlı bir şekilde sonuca varmanın yolu değil.
Eğer zayıflamak istiyorsanız ve elma sirkesi seviyorsanız kullanmaya devam, ama mutlaka spor yapmanız ve porsiyonlarınızı da kontrol altına almanız gerekiyor.
Kan şekerine etkileri
Elma sirkesi sizi fazla zayıflatmasa da, çalışmalara göre şeker hastalığını ve kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı oluyor.
Doktora derecesi bulunan Carol Johnston, Arizona Devlet Üniversitesi’nde bir beslenme uzmanı. Kendisi, elma sirkesi üzerine 10 yılı aşkın süredir çalışmakta ve elma sirkesinin, kan şekerine etkilerinin belli ilaçların gösterdiği etkilerle benzer olduğuna inanıyor. Johnston’un söylediğine göre, “Elma sirkesinin anti - glisemik etkisinden net olarak bahsedilebilir. Sirke bazı nişasta sindirimlerini engelliyor” “Nişastayı yüzde yüz engelliyor” diyemeyiz ama en azından bir kısmının sindirilmesini kesinlikle önlediği söylenebilir ve bu da kan şekerinin yükselmesini engelliyor.
Bana soracak olursanız, diyabetli bireylere en azından bir zararı olmadığını düşünerek kullanabilir derim ama elma sirkesinin gücü konusunda kesin konuşamayız. Hastaların diyetlerinin tek bir besinine odaklanmak yerine, daha fazla araştırmanın desteklediği bir beslenme düzenine odaklanılmasını tavsiye ederim. Unutmayın; diyabet için ilaç kullanıyor veya insülin alıyorsanız, sizin için en doğrusu bu takibi hekiminizle yapmaktır.
Elma Sirkesi ve sindirim
Eğer nişastalı bir yemekle elma sirkesi eklenmiş salata tüketirseniz, bağırsaklarınıza yardım edersiniz ve probiyorik bakteriler açısından da bağırsaklarınız mutlu olur.
Nasıl tüketmeli?
Doğrudan içmeyin! Elma sirkesinin büyük bir bardak suda seyreltilmesi ve günde bir veya iki kez öğünlerin yanı sıra tüketilmesi ve salataya eklenmesi mümkündür.
Evde elma sirkesi yapmak için
İki kilo Amasya elmasını iyice yıkayıp, kabuklarıyla beraber küçük küpler halinde doğrayın ve 5 - 6 litrelik cam kavanoza koyarak, üzerini kapatacak kadar içme suyu ekleyin. Yarım çay bardağı nohut, yarım çay bardağı şeker ve bir bardak sirke ekleyip üzerini tülbentle bağlayarak kapatın. Yaklaşık
40 gün sonra sirke sinekleri size hazır olduğunu haber verecektir.