Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Araştırmalar, düzenli kahvaltı eden çocukların daha az hastalandığını gösteriyor. Yeni eğitim-öğretim yılını sağlıklı geçirmenin yolu, düzenli beslenme programı oluşturmaktan geçiyor

2013-2014 Eğitim-Öğretim yılı başlıyor. Çocukları ve anne- babaları yoğun bir maraton bekliyor. Bu maratonda enerjinin düşmemesi ve vücut direncinin azalmaması gerekiyor. Bunun için en önemli ayrıntılardan biri, beslenmeye dikkat etmek. Kahvaltıyı kesinlikle ihmal etmeyin. Unutmayın, çocuklarınız sizin beslenme alışkanlıklarınızı alıyor. Onu kahvaltı etmeye alıştırırsanız, iyi bir miras bırakmış olursunuz. Araştırmalar, düzenli kahvaltı eden çocukların daha az hastalandığını gösteriyor.

Kahvaltı nasıl olmalı?
Kahvaltıda sadece karbonhidrat ve şeker içeren besinler tüketmek doğru değil. Şekerle güne başlamak, öğlene doğru kan şekeri ve konsantrasyonda düşüklüğe neden olabiliyor. Karbonhidrat, yağ ve protein dengesi iyi sağlanmalı. Bunun için;
* Peynir, ekmek, domates, salatalık
* Yumurta, ekmek, meyve
* Sütle ev yapımı meyveli, cevizli kek
* Tahıl gevreği ve süt
* Meyve, yoğurt ve yulaf karışımıyla yapacağınız içecekler
* Meyve ve fındık
* Tost, domates, salatalık gibi dengeli seçimleri çocuğunuza sunabilirsiniz.
Düzenli kahvaltı yapan çocuklar, okulda daha başarılı. Sabah oluşan açlık; konsantrasyon, öğrenme, problem çözme ve kas koordinasyonunda azalmaya yol açıyor. Kahvaltı yapılmadığı durumlarda derse devam azalıyor.

Yumurtayı unutmayın
Yumurta, anne sütünden sonraki en değerli protein kaynağı. Sarısı, göz sağlığına iyi gelen lütein ve zeaksantin de dahil olmak üzere pek çok besin öğesi içeriyor. Bir yumurtada 200 mg. kolesterol olsa da, araştırmalar kolesterol seviyeleri veya kalp hastalığı riski üzerinde önemli bir etkisi olmadığını gösteriyor.

Hareketsizlik büyük tehlike
Bugünün çocuklarına, Z kuşağının temsilcileri olarak adlandırılan “kristal çocuklar” deniyor. IPad, akıllı telefon ve bilgisayarlarıyla sosyalleşiyorlar. Ancak bu durum hareketi engellediğinden, kötü beslenme, obezite ve diyabet görülme yaşı düşüyor. DSÖ, Avrupa’da çocukların yüzde 20’sinin fazla kilolu, bunların 1/3’ününse şişman olduğunu raporluyor. İlerleyen yıllar için önlem alınmazsa okul çağı çocuklarının yüzde 40’ının fazla kilolu, yüzde 25’inden fazlasının şişman olacağını ortaya koyuyor. Çocukluk çağı şişmanlığının, kalp-damar hastalıkları, Tip 2 diyabet, ortopedik problemler, zihinsel bozukluklar, okul başarısında düşme ve kendine güvensizliğin gelişiminde önemli rol oynadığı düşünüldüğünde şişmanlıkla mücadele önem kazanıyor.

Haberin Devamı

Beslenme çantasına bunları koyun

Haberin Devamı

Çocuğunuzun öğünlerini ders ve teneffüs saatlerine göre planlamak önemli. Gün içinde mutlaka 2.5-3 saat aralıklarla 6 öğün şeklinde beslenmesini sağlayın. Beslenme çantasına evde yapılmış ürünlerden koyun. Taze meyve, fındık, badem, sebzeli, peynirli poğaça veya pekmezli kek ya da sandviç olabilir. Eğer meyve yemeyi sevmiyorsa evde yapılmış meyveli süt ya da yoğurt da iyi bir alternatif olabilir.