Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Rengârenk yaz meyveleri tezgâhları süslemeye başladı bile. Yaz aylarında sıcak havalarda terle birlikte sıvı ve elektrolit kaybımız arttığı için yaz meyvelerinden hem vitamin hem de mineraller açısından destek almak şart oluyor. Ramazan’da öğün sayısı azaldığı için meyve tüketimi azalabiliyor ama daha güçlü bağışıklık sistemi ve yeterli vitamin-mineral takviyesi için meyve tüketimini ihmal etmemeliyiz. İftar sonrası ara öğünde ve sahurda bir porsiyon meyve tüketebilirsiniz. Yaz meyveleri çeşitlilik ve vitamin içeriği açısından çok zengindir. Ancak miktarlara dikkat etmek gerekir. 1 porsiyon meyve karşılığı aşağıdaki gibidir.

Haberin Devamı

Dondurma ve meyveyi  ihmal etmemek gerek
En iyi alternatif

Özellikle yaz aylarına denk gelen oruçlarda sıcak havalar nedeniyle susuzluk daha da fazla hissediliyor. İftardan sonra serinlemek için de tatlı alternatifleri biraz değişebiliyor. Ramazan’da tatlı isteğiniz artıyorsa aslında nedeni çok basit; bütün gün mideniz boş olduğu için kan şekeriniz düşüyor ve vücut hızlıca ağır ve şekerli yiyecekleri tüketme eğilimine giriyor. Yaz aylarına denk gelen oruçlarda yaklaşık 16-17 saat süren açlık da bu durumu körükleyebiliyor. Ramazan aylarında uzun süreli açlık döneminden sonra vücudun isteği enerjisi ve kalorisi yüksek yiyecekler olabiliyor. Ancak bu dönemde yavaşlayan metabolizmalarımız için sağlıklı tatlı alternatifleri büyük önem kazanıyor. Hem kalsiyum içeriği hem düşük kalori miktarı hem de serinletici etkisiyle dondurmanın en iyi tatlı alternatifi olduğunu söyleyebiliriz.

Hijyene dikkat

Süt ve süt ürünleri grubunda yer alan dondurma; içerdiği protein, karbonhidrat, yağ, A, D ve E grubu vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi minerallerle yeterli ve dengeli beslenme düzeninde tercih edilebilecek keyifli bir alternatiftir. Ancak sıcak hava nedeniyle dondurma seçiminde hijyene çok dikkat etmek gerekiyor. Açık dondurma üretimlerinde denetim eksikliği ve sağlıksız koşullar olabiliyor. Bu nedenle, besin etiket bilgileri paket arkasında belirtilen, üretimden sunumuna sağlıklı süreçlere sahip olan, hijyenik koşullarda üretilmiş, güvenilir, paketli ve etiketlenmiş bilindik markalardan alınan dondurmaları tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

Dondurmalı hurma

Dondurma ve meyveyi  ihmal etmemek gerek

Malzemeler:

3 adet hurma

1 top dondurma

3 parça ceviz

Ramazan’ın simgelerinden biri olan hurmayı iftar sonrasında serin ve lezzetli bir şekilde tüketmek isteyenlere hem pratik hem de besleyici bir tatlı önerisi. Ben Ramazan’da hurma ile dondurmayı beraber tüketmeyi çok seviyorum. Eminim siz de seveceksiniz. 3 adet hurmanın çekirdeğini çıkarın. İçine dondurma doldurun, tarçın serpin ve yanında ceviz ile servis edin. Afiyet ve sevgiyle...

1 porsiyon meyve karşılığı

Karpuz: Ay şeklinde 1 dilim

Kavun: Ay şeklinde 1 dilim

Şeftali: 1 orta boy

Böğürtlen: yarım su bardağı

Çilek: 8 adet

Kayısı: 3 adet

Kırmızı erik: 5 adet

Mürdüm eriği: 3 adet

Vişne: 14 adet

Malta eriği: 6 adet

Dut: 8 adet

İncir: 1 adet

Üzüm: 15 iri tane

Yeşil erik: 12 adet

Kiraz: 12-15 adet

Ne kadar yemeli?

İki top dondurma 120-140 kalori içerir. Bu nedenle dondurma Ramazan döneminde de dengeli beslenmenizde yer verebileceğiniz bir tatlıdır. Dondurma, hafif bir iftar yemeği sonrası dostlarımızla geçireceğimiz yaz akşamlarına eşlik edecek serinletici bir tatlıdır. Kalorisi de şerbetli tatlılara göre çok daha düşüktür. Dondurma küçük büyük hepimizi mutlu eder. Ancak doğru seçimler yapın sağlığınızı tehlikeye atmayın. Süt ürünlerinin çabuk bozulan gıdalar olduğunu düşünürsek güvenilir içeriğe sahip ürünler tercih edilmeli.