Bugün kilo almış ama verme çabasında olanlara, normal kiloyla sınava hazırlık maratonuna başlamış gençlere ve ailelerine tavsiyelerde bulunmak istiyorum
Yeni bir şehirde yaşamak, evden ayrılmanın verdiği boşluk, arkadaşlarla geçirilen uzun zamanlar, hazır yemek tüketimi, yeni bir yaşamın belirsizlik heyecanı gibi sebepler yüzünden üniversitenin ilk yıllarında gençler genelde şişmanlıyor.
Tedbir zamanı
Bu dönemin kilo almayla sonuçlandığını araştırmacılar da doğruluyor. Şu anda tedbir almak için en doğru zaman. Çünkü bir kısım gencimiz üniversiteye kayıtlarını yaptırdı ve şimdi derslere başlıyorlar, yeni şehirlere, yurtlara yerleşiyorlar. Diğer taraftaysa sınava hazırlık maratonuna yeni başlayacak gençlerimiz var. Onları da sekiz aylık hazırlık dönemi ve sınav stresi bekliyor. Kaliteli bir yaşam, sağlıklı beden, ruh ve zihin bütünlüğü için son derece önemli.
Eğitim her yaşta şart
Kilo almayı engellemek üzerine yapılan araştırmalar, davranış değişikliğini şart koşuyor. Diyet yapmak, kilo vermek kısa bir süreç değil ömür boyu uygulanabilecek yeni bir yaşam biçimi olarak öneriliyor. Bu yüzden ilk ve orta öğretimde verilmesi gereken beslenme eğitiminin üniversite döneminde de verilmesi şart diye düşünüyorum. Aksi takdirde üniversite sonrası yoğun iş hayatına geçiş, alışkanlıkları değiştirmenin daha zorlaşacağı dönem olabiliyor. Özellikle egzersiz alışkanlığı ne kadar erken yaşta gelişirse o kadar iyi. Yemek yeme biçimi de erken yaşta düzeltilirse birey ileriki yaşlarda kilo sorunu yaşamıyor.
Sonra pişman olmayın
Üniversite döneminde evde veya yurtta kalmanın farklı zorlukları var. Evde kalanlar yemek yapmayıp dışarıdan sipariş verirken yurtta kalanlar okul ve yurt yemeklerinden şikayet ediyor. Oysa bunların birçoğunun geçersiz mazeretler olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Çünkü yardımcı olduğum birçok üniversite öğrencisi iyi yaşam ve dengeli beslenme fikrine inanıp bu yolda değişmeye karar verdiklerinde etraflarında daha iyi seçenekler olduğunu görüyor. Bu yüzden şartlar ne olursa olsun iyi beslenmeyi başlatmak, kişinin kendi elinde. Zayıf olmak iyi beslenmenin göstergesi olmadığı için sakın bu hataya düşmeyin.
SINAVA HAZIRLIK AŞAMASINDA
* Ders çalışırken atıştırıyorsanız meyve, salatalık, yağsız kraker peynir veya meyveli yoğurt gibi seçimler yapın.
* Kendinizi çok uzun süre aç bırakmayın, iki saatte bir sağlıklı seçimlerle beslenin.
* Daha güçlü bir zihin için beyne glikoz ve omega-3 gerekir. Ceviz, en iyi seçim. Çikolata yediğinizde de yanına süt eklemeye çalışın.
* Balığı haftada 2-3 kez tüketin.
* Açık havada yürüyüş yapın, hem kalori dengesi hem de zihin toparlamak için.
* Kahvaltı etmeyi ihmal etmeyin aksi takdirde diğer öğünlerde daha çok acıkabilirsiniz.
* Okul ve dershane saatleriniz çok sıkışıksa evden sandviç ve meyve alın.
* Dışarıdan satın almak yerine evde yapılmış sütlü tatlı, yağsız kek, tost gibi besinleri tercih edin.
YENi BAŞLANGIÇ YAPANLAR iÇiN
* Eve sipariş verirken et-balık-tavuk gibi proteinli seçimlerinizin yanına yağ içeren kızarmış patates veya pilav yerine lif ve su içeriği yüksek, düşük kalorili salata, sebze isteyebilirsiniz.
* Yemek siparişi verdiğiniz mönüde ev yemekleri, çorbalar ve sebzeler de var. Mönüye dikkatli bakın.
* Salata yerken mayonezli ve ağır yağlı soslardan vazgeçin. Bunun yerine sirke, hardal, zeytinyağı, limon tercih edin.
* Et ve makarnada domatesli, sebzeli veya yoğurtlu sosları tüketin.
* Tatlı tercihinizi sütlü veya meyveli tatlılardan, dondurmadan yana yapın.
* Yurtta kalıyorsanız yanınızda pişirme-den, soğuk yenebilecek seçimler bulundu-run. Salata, ton balığı, peynir, yağsız kraker, tahıl gevreği, süt, yoğurt, meyve gibi.
* Yanınızda diyet bisküvi, kraker, meyve, kuruyemiş, kuru meyve taşıyın.
* Aromalı kahvenin üzerine krema ekletmeyin, sütünüzü yağsız, kahvenizi şekersiz isteyin.