Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Turunçgiller, içerdikleri C vitaminiyle kış aylarında bizi hastalıklardan koruyan doğal kurtarıcılarımız. Gelin bu meyvelerin bizi nelerden koruduğuna bir bakalım...

Turunçgiller; A, B ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, fosfor, folik asit ve bakır gibi mineraller bakımından çok zengin...
* PORTAKAL: Mis kokulu kış habercisi portakalı yemek için çok fazla sebep var. Benim için en önemlisi; Mersin kokusu, reçeli ve C vitamini. Peki C vitamini ve portakal sağlığımız için neden bu kadar önemli?
Suda çözünen bir anti-oksidan olan C vitamini, serbest radikalleri zararsız hale getirerek hücreleri korur.

TÜMÖRLE SAVAŞ!
Bir portakal 170 taneden fazla ‘fitonutrient’ ve 60 taneden fazla ‘flavonoid’ içerir. Bu maddeler, enfeksiyon ve tümörlerle savaşır; kan pıhtılaşmasını önleyici etki gösterir. İşte diğer etkileri:
* Turunçgillerdeki ‘limonoidler’in genel sağlığı geliştirici etkileri var.
* Kolesterolü düşürücü yarar sağlayabilir. Portakalın kabuğundaki bileşikler ‘statin’ ilaçları kadar kolesterolü düşürebilir.
* Posa kaynağıdır. Tek başına bir portakal, yüzde 12.5 oranında günlük posa alımını karşılayabilir. Posa, yüksek kolesterolü azaltarak damar sertleşmesini önlemeye yardımcı olur.
* Posa, kan şekerini kontrol altında tutar. Diyet yaparken tatlı istediğinizde biraz yoğurt ve bademle portakalı karıştırıp, meyve salatası hazırlayabilirsiniz.
* Böbrek taşını önlediğine dair araştırmalar da var.
* Eğer kanda yüksek miktarda C vitamini varsa, ülsere yol açan ‘helicobakteri’ye karşı koruma sağlayabilir.

Haberin Devamı

KANSERDEN KORUYOR

Greyfurt, kolesterolü düşürmeye de yardım eder. Bu meyve, çözülebilir lif olan pektin içerir ve birçok deney çalışmasına göre damar sertliği gelişimini yavaşlatır. Sadece C vitami bakımından zengin olması için değil; akciğer ve kolon kanserine karşı koruyucu etkisinden dolayı da greyfurt tüketimine önem verilmeli.

BAĞIRSAKLAR İÇİN İYİ

Greyfurt suyunda bulunan ‘narinjin’ ile ‘psoralen’in bağırsaklarda bulunan ve ilaçları parçalayan P-450 3A4 isimli enzimi etkilediği biliniyor. Bir bardak greyfurt suyu, bu etkiyi göstermek için yeterli. Greyfurt suyunu seviyor ve aynı zamanda ilaç alıyorsanız doktorunuza danışın.

Haberin Devamı

ARA ÖĞÜN

Mandalina, taşıması ve tüketimi kolay olduğu için iyi bir ara öğün. Ama miktara dikkat! 2 mandalina 1 porsiyon meyveye eşit. Her gün 3-4 porsiyon meyve yeme hakkımız olduğuna göre, hesabınızı iyi yapın!

MANDALiNA: İçeriğiyle diğer turunçgillerle benzerlik gösterir, bedenimizin hastalıklara karşı direnme gücünü artırır. Yüksek orandaki potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Kalp hastalıklarına karşı iyi bir ilaç olma özelliği taşır çünkü kötü kolesterol düzeyini düşürür. Kılcal damarlardaki kan dolaşımını hızlandırır.

GREYFURT: C vitamininin çok iyi bir kaynağı olan greyfurt, bağışıklık sistemini destekler. Tüketildiğinde soğuk algınlığı semptomlarını azaltır, kalp hastalıkları, kanser ve inmeye bağlı ölüm risklerini düşürür. Greyfurt likopen gibi fitokimyasalları içerir.

Haberin Devamı

PORTAKALLI NARLI ISPANAK SALATASI

Malzemeler:
n 200 gr. ıspanak n Taze veya kurutulmuş domates n 2 yemek kaşığı lor peyniri n 3 tam ceviz n 1 tatlı kaşığı zeytinyağı n Yarım limon ve portakal
n 3 yemek kaşığı tanelenmiş nar

Hazırlanışı: Ispanakları iyice yıkayıp süzdükten sonra büyük parçalar halinde bir kaseye doğrayın. Üzerine, isteğe bağlı oarak malzemeleri koyun. Lor peynirini en son ekleyin. Nar taneleri ve portakal dilimleriyle süsleyerek servis edin.