Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yazı dizimizin son gününe geldik ve üç haftalık beslenme programı uyguladık. Bizim programımız bitti, fakat sizin ihtiyacınız varsa vazgeçmeyin ve devam edin.
İster beş, ister 50 kilo verilmek istensin, tekrar kilo almamak ve sağlıklı bir ömür için hem beslenme hem de yaşam tarzının değiş- tirilmesi gerekir. Bu değişiklikler, diyet programının birinci haftasında zor gelmeyebilir çünkü başlangıçtaki doğal heyecan, diyet yapan kişiyi motive etmeye yeter. Ancak, genelde 2 - 3 hafta sonra, ‘yeni’ yeme alışkanlığı her zamanki yaşam tarzıyla çatışmaya başlar, eğer kişi bu konuda hazırlıklı değilse, diyete devam etme arzusu giderek azalır.

Kilo verme hızınız yavaşlayabilir
Üçüncü haftadan sonra kilo verme hızı yavaşlayabilir, hatta bazen durabilir. Bu dönemde birey; diyeti sahip olacağı sağlıklı yaşama vize değil, bir ‘engel’ ve ‘yük’ olarak görmeye başlar. Diyet, istediği şey değil, ‘mecbur’ olduğu şey haline gelir. Bu, ilk büyük duygusal sorun ve vazgeçme sebebidir.

Duraksama dönemini atlatmak
Bu dönemde sabırlı olmak ve sürekli tartılmamak gerekir. Bunun normal ama geçici bir durum olduğu kabul edilebilirse, duraksama dönemi daha çabuk atlatılabilir. Duraksama dönemi, kilo vermek isteyen herkesin başına gelir. Eğer amacınızı ömür boyu dengeli beslenmek üzerine kurarsanız, böyle süreçleri kabul edip atlatabilirsiniz. Ne yazık ki, diyet yapan birçok kişi mükemmel olmaya çalışır, başarısızlıklarını tolere etmeyi imkansız görür ve suçluluk duygusuyla ezilir.

Mükemmelliği beklemeyin
Alınacak ders şu: Diyet yaparken mükemmel olmaya çalışılmamalı. Bu, sadece suçluluk duygusunu yükseltir ve başarısızlığa neden olur. Onun yerine, hataları kabul edip, zihnin dağılmasına izin verilmemeli. Süreç, başarısızlık değil, öğrenme deneyimi olarak kabul edilmeli. En başarılı diyet uygulayan kişi bile, birçok hata yapar.
İnsanların kötü günleri, haftaları ve hatta ayları olabilir. Bazen tamamen kontrolden çıkılabilir. Fakat bunların hiçbiri sonunda başarılı olmayı engellemez. Eğer hatalardan öğrenme yolunu seçerseniz, deneyim sizi başarıya götüren anahtar bile olabilir.
Deneyimlerimizin birçoğu başarılarımızdan değil, hatalarımızdan elde edilir. Hava her gün güneşli değil; bazen soğuk, karlı, yağmurlu ve sisli olabilir ama mutlaka güneş gelir. Böyle düşünmek suçluluk duygusunu azaltıp, kişinin normale dönmesine yardım eder.

Deneyimlerden ders çıkartın
Akşam turşu yediğinizde ertesi gün şiş uyanıyorsanız, bunu bir deneyim olarak görün, hata değil. Bir dahaki sefer turşu yediğinizde daha fazla su için ve tuzun vücudunuzda su tutmasına engel olun. Aynı şeyi alkol için de yapın. Ancak bütün gün bir şey yemeyip, akşam eve gelince yemeye başlamak ve bunu yatana kadar devam ettirmekle bunu başaramazsınız. Yapılması gereken, bu deneyimden sonuç çıkarıp kendinizi çok aç bırakmamak.

Haberin Devamı

Sabah:
- 1 sarı , 3 yumurta beyazıyla omlet ya da menemen
- Yarım simit
-1 dilim peynir
- 3 dilim hindi sucuk
- Şekersiz çay

Haberin Devamı

Ara öğün:
- Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)

Haberin Devamı

Öğle:
- Sınırsız sebze çorbası
- 100 gr. lor peyniri
- Bol salata (1 TK zeytinyağı)

Ara öğün:
- 1 kutu meyveli light yoğurt
- 10 badem

Akşam:
- Bol sebzeli mantar sote
- Bol salata (1 TK zeytinyağı)
- 1 dilim tam buğday ekmeği

Ara öğün:
- Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)
- 1 porsiyon meyve

Sınırsız sebze çorbası

- 5 - 6 yaprak lahana
- 1 orta boy kabak
- 1 orta boy domates
- 1 orta boy soğan
- 1 adet pırasa
- 1 adet patates
- 1 YK zeytinyağı
- 3 bardak su

Hazırlanışı: Bütün malzemeyi doğrayıp, üzerine 3 bardak su ekleyin. Malzemeler yumuşayana kadar pişirin ve mikserden geçirin. Süzme çorba haline getirin. Afiyet olsun.

H TK= Tatlı kaşığı
H YK= Yemek kaşığı

Bu diyet programı sağlıklı yetişkinler için örnek olarak planlanmıştır. En doğrusu beslenme uzmanı ve hekim kontrolünde size özel planlanmış tedavidir. Herhangi bir sağlık probleminiz varsa hekiminize danışmadan lütfen uygulamayınız.

SON