Diyet yolculuğunuzda kilo vermek yerine aldığınız oldu mu? İngiltere’de yapılan bir ankete göre, her üç kadından biri diyetinin bitiminde başlangıca göre ortalama 2 kilo almış oluyor. Peki bunun sebebi ne?
1-Diyetiniz vücut dengenizi bozuyor olabilir
Bir çalışmaya göre, her üç kadından biri, diyet yapmaya 15-20’li yaşlarında başlıyor. Araştırmada çoğunluğun yılda üç kere diyet yaptığı, yüzde 10’luk kesiminse yılda beş defa diyet yaptığı belirtiliyor. Çok sık diyet yapmanın en önemli zararı, metabolik hızın yavaşlaması.
YASAKLI VE SINIRLI GIDALARIN ÇEKİCİLİĞİ
Özellikle de çok düşük kalorili veya tek besine dayalı katı diyetler, metabolizmanın dengesini olumsuz yönde bozar. Bu tür diyetlerde bazı besinler ‘yasaklı’ ve ‘sınırsız’ önerilebilir. Böyle bir durumda vücut, yemediğiniz besine karşı aşırı duyarlılık gösterir; sürekli yediğiniz besini ise yağ olarak depolar.
Bu yüzden yediğiniz besin sağlıklı gibi görünse de, ihtiyaçtan
fazla yediğinizde yağ olur.
2-Diyette esneklik yoksa yarım kalabilir
Diyeti sürdürülemez yapan şeyler, aslında düşünce biçimi ve zihninimizin bunu nasıl algıladığı. Diyette mükemmellik yoktur, aşırı kuralcı diyetler bireyi çok sınırlar. Bu durum, ‘kamp zihniyeti’ yaratır. Kurallardan birini bozmak, suçluluk hissi getirir ve en tehlikeli olan ‘battı balık yan gider’ duygusu ortaya çıkar.
Kişiler bir diyete başlayıp hata yaptıkları zaman, kendilerini alt üst olmuş hissederler ve bu durum onların diyetlerini sürdürmelerindeki en büyük engellerden birisi haline gelir. Sonraki aşamalarda kötü alışkanlıklar geri döner ve diyet bozulur.
MÜKEMMELİYETÇİ OLMAYA ÇALIŞMAYIN
Hayatın birçok alanında mükemmeliyetçi olmamak gerektiğini kabul etmeli ve farklı yollara sapmaları bir öğrenme fırsatı olarak görmeliyiz. İşte bu yaklaşım, kilo vermenin kilit noktası.
Gereğinden fazla yemek yediğinizde kendinize bunun nedenini sorun. Yemeği bir ödül, huzur veya stresi bastıran bir şey olarak mı görüyorsunuz? Eğer öyleyse, ihtiyaçlarınızı karşılamak için farklı yollar bulmanız gerekir.
Gerçek şu ki; iyi beslenmek tutarlılık gerektirir, bu yüzden sabırla sürdürmeniz gereken bir yaklaşıma sahip olmalısınız. Eğer yeme alışkanlığınız duygu halinize bağlı olarak ilerlemişse, bu durumun üzerine yoğunlaşmalısınız.
3-Sevmediğiniz besinler vazgeçmenize yol açabilir
Diyetinizde gerekli olan ve tadını beğenmediğiniz bir yemeği tüketmekten daha kötü ne olabilir ki? Bu durum mahrumiyet duygularını yaratırken stres hormonunu tetikleyip açlık hissini pekiştirebilir. Bu acıya katlanmak zorunda mıyız?
Tabii ki hayır.
İstediğiniz yemeği tüketip, yerken zevk alıp yine de kilo verebilirsiniz.
Önemli olan, sadece doğru dengeyi bulmak. Örneğin sandviç ürünlerini çok seven birisiniz ve sandviçe olan bu düşkünlüğünüzü yitirmediğiniz sürece kilo veremeyeceğinizi düşünüyorsunuz. Birkaç gün sonra tadını beğenmediğiniz salataları yedikten sonra diyetinizden vazgeçip, suçluluk duygusuyla karışık bir özlemle sandviçlerinize geri dönebilirsiniz.
4-Yasaklar uzun vadede kilo aldırır
Denge kelimesi sıkıcı bir sözcük ama çok cezbedici. Hayatın her alanı için ‘denge’, sihirli kelime. İngiltere’de yapılan bir ankete göre, insanların direnç gösteremediği ilk beş gıda; çikolata, patates cipsi, peynir, ekmek ve şarap. Bu ürünlerle beslenerek bir ayı geçirmek sağlıksız fakat arada kendinizi şımartın.
Örneğin akşam yemeği için yağ ve karbonhidrat bakımından zengin bir tatlı sipariş etmek istiyorsunuz. Bu durumda ana yemeğinizi biraz daha özenli seçin. Diğer taraftan istediğiniz ana yemek ve tatlıyı yarım porsiyon yemek de bir dengeleme yolu. İlk başta garip gelebilir ama zamanla alışacaksınız.