Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Diyetimizde ikinci haftanın sonuna yaklaştık. Sizlere diyetin favorisi olan mantardan bahsedeceğim

Bugün diyetin 12’nci günü, ikinci hafta bitmek üzere. Öğle yemeği için bol sebzeli metabolizmayı hızlandıran mantar verdim. 100 gram mantarın içeriğinde yaklaşık 2 - 5 gram protein, 4 - 6 gram karbonhidrat ve sadece 0.3 - 1 gram yağ bulunur. Mantarın geri kalanı sudur. Ancak bazı vitaminler ve mineral tuzlar açısından bu bitki oldukça zengindir. Bu yüzden düşük kalorilidir ve kilo kontrol programlarında da rahatça tüketilebilir.

Et yerine iyi bir kaynak olabilir
Mantarların içeriğinde şu vitamin ve mineraller bulunuyor:
- Selenyum: Vücut hücrelerini kalp hastalıklarına, kansere veya diğer yaşlılık hastalıklarına neden olabilecek hasarlara karşı, antioksidan olarak çalışan bir mineral olan selenyum, bağışıklık sistemi ve erkeklerin üreme fonksiyonları için çok önemlidir. Mantarların bir porsiyonunda 8 -22 mg. selenyum bulunur.
- Bakır: Oksijenin vücudumuzda dolaşmasını sağlayan alyuvar yapmaya yarar. Kemik ve sinirlerin sağlıklı olmasına yardım eder.
- Potasyum: Genel olarak beslenmede yeterince alınmayan çok önemli bir mineraldir. Tansiyonu kontrol etmeye yarar, normal sıvı ve mineral dengesini sağlamakta görev alır. Ayrıca, kalp dahil, sinir ve kasların doğru çalışmasında rol oynar. Mantarlar, her bir ölçüde 267 - 407 mg. potasyum içerir.
- D vitamini: Mantarlar, D vitamini olan tek doğal besin kaynağıdır. Osteoporoza bağlı kalça kırıkları, D vitamini alınması halinde büyük oranda azalabiliyor.
- B vitamini: Mantarlar ayrıca, B vitamini içerir. Bu vitaminler, proteinlerin, yağların ve karbonhidratların çözülerek, vücutta enerji olarak kullanılmasında yardımcı olur.
Mantarlar, et yemeyenler için de çok önemli bir kaynak olabilir.

Haberin Devamı

Sabah:
- 2 haşlanmış yumurta
- 1 dilim beyaz peynir
- Bol maydanoz
- Domates, salatalık,
- Şekersiz çay

Ara öğün: Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)

Öğle:
- Bol sebzeli mantar sote
- 1 dilim tam buğday ekmeği
- 1 bardak kefir

Haberin Devamı

Ara öğün:
- 2 kepekli grissini
- 1 bardak ayran
- 1 meyve

Akşam:
- Izgara balık (200 - 250 gram)
- Bol salata (1 TK zeytinyağı)
- 3 - 4 YK sebze

Ara öğün:
- Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)
- 1 elma
- 10 fındık

* TK= tatlı kaşığı / * YK= yemek kaşığı

Bol sebzeli mantar sote

- 500 gram mantar
- 3 orta boy doğranmış soğan
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 domates rendesi
- 2 kapya (kırmızı) biber
- 1 yeşil biber, kekik, pul biber, karabiber, kuru nane ve 1 çay kaşığı zerdeçalla tüm malzemeyi soteleyebilirsiniz

Bu diyet programı sağlıklı yetişkinler için örnek olarak planlanmıştır. En doğrusu beslenme uzmanı ve hekim kontrolünde size özel planlanmış tedavidir. Herhangi bir sağlık probleminiz varsa hekiminize danışmadan lütfen uygulamayınız.