Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Diyette başarılı olmanın anahtarı, ne yapmak istediğinizle şu an ne yaptığınız arasındaki farkı görebilmek ve bu çelişkiyi çözebilmektir. Diğer bir deyişle aslında gerçek amacınızı keşfetmek, temele inmek ve sabırlı olmak esastır

“Uzun yıllardır beslenme ve diyet uzmanı olarak çalışıyorum. Birçok insanın kilo vermesine yardımcı oldum, bazılarının kilo vermekten vazgeçmesine engel olamadım. Bazılarını ise bu işe hiç başlatamadım. Yardım edebildiklerimin sayısının fazla olması beni mutlu ediyor.”

Yukarıdaki satırlar 2009 yılında yayımlanan ‘Afiyetle Diyet’ kitabımın önsözünden. Yeniden hep beraber düşünelim istiyorum.
Acaba niye sadece bazılarımız diyet hedeflerine ulaşıyor da her gün yeniden diyete başlayan milyonlarca kişi vazgeçiyor?
Aslında beslenme bilimi ve tüm otoritelerin formülü basit; az ye ve egzersiz yap. Sıklıkla duyduğumuz ve aslında hepimizin iyi bildiği bir yaşam felsefesi bu. Peki, eğer kilo vermek istiyor ve formülü de biliyorsak neden uygulamıyoruz?
Diyette başarılı olmanın anahtarı ne yapmak istediğinizle şu an ne yaptığınız arasındaki farkı görebilmek ve bu çelişkiyi çözebilmektir.
Diğer bir deyişle aslında gerçek amacınız ve arzunuzu keşfetmek, temele inmek ve sabırlı olmak esastır..

Haberin Devamı

1- Hedefleriniz net olsun, amacınızı doğru belirleyin

Hedef belirlemek başlangıçtır, ancak genelde belirsizlik vardır. Örneğin; kilo versem iyi olur diyebilirsiniz ancak kaç kilo vermek istiyorsunuz? Amacınız tam olarak ne? Ne kadar arzulusunuz? Doğru hedef koymak önemlidir, net konuşamıyorsanız, kendinizi başarısızlığa hazırlıyor olabilirsiniz.

Motivasyon, beyninizin ‘şu an nerdesiniz?’ ile ‘nerede olmak istiyorsunuz?’ arasındaki farkı keşfettiğinde oluşur. Anlatmak isteğim; belirli ve kesin olarak alınan hedeflerle (örneğin; 5 kg. vermek istiyorum gibi) beynimiz harekete geçer ve problemi çözmek için dikkat, hafıza, gayret ve iradeyi devreye sokar. ‘Belirli’ kararlar vermek size netlik kazandırır ve başarıya ulaşmanız için motivasyonu hep yüksek tutar.

Haberin Devamı

2- ‘B planı oluşturun, suçlu psikolojisinden uzak durun

Beklenmedik gelişmelere ve diyetinizi sabote edecek durumlara karşı hazırlıklı olun.
* “Eğer öğlen davetinde tatlı gelirse, kahve siparişi vereceğim.”
* “Eğer iş yemeğine çıkarsam, salata yiyeceğim.”
* “Eğer çay saatinde diyet dışına çıkarsam, akşam sadece meyve ve yoğurtla dengeleyeceğim.”
Böyle bir durumla karşılaştığınızda, yukarıdaki örneklerde olduğu gibi kendinize güvenli yiyecek planı oluşturabilirseniz, hedefinize 2 - 3 kat hızlı ulaşabilirsiniz. “Battı balık yan gider” anlayışı ve diyeti bozduğunuz için yaşadığınız suçluluk duygusu, kontrolünüzü kaybetmenize sebep olabilir.

3- Gelişmeyi ve başarıyı kaydedin

Diyete başlamadan nasıldınız ve şu an nereye geldiğinizi netleştirmek için gelişmelerinizi izleyin. Örneğin, egzersiz yaptığınız günleri takviminizde kaydedin.
Kilo verdiğimizi ölçmek için bir grafik hazırlayın.Hedef çizginiz hep önünüzde olsun, geldiğiniz nokta sizin için başarılı sayılabilir. Ancak önünüzde hala yolunuz varsa, ara hedefleri tutturduğunuzda, küçük molalarla kendinizi ödüllendirin.

Haberin Devamı

4- Gerçekçi olun, yarışta değilsiniz

İnanmazsanız başaramazsınız, kendinize haksızlık etmeyin. Belki defalarca başarısız diyet yaptınız, ama başarıyla yaptığınız ve sonuna kadar gittiğiniz mutlaka başka konular vardır. Bunları bulup çıkarın, kendinize hatırlatın. Ancak gerçekçi olmayan yaklaşımlar başarısızlığa sebep olur. Obez kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada, başaracağına inananlar 10 kg rahatlıkla vermiştir. Diyette başarılı olanlar, daha fazla çaba harcar ve zorluklara karşı B planları vardır. Diyet listesinin esiri olmak yerine, iç motivasyonunuzu besleyin

5- İradenizi güçlendirin

Özdenetiminiz kaslarımız gibidir, güçlülüğü kişiden kişiye ve koşullara göre değişebilir. Eğer kaslarınızı dayanabileceğinden daha çok zorlarsanız yorulur ve ertesi gün kolunuz kalkmaz olur. Kaslarımız gibi irademizde de birden bire sıkı uygulamalara geçmeye çalışırsak vazgeçebiliriz ve yeniden başlamak zor gelir.

Bu nedenle siz de birdenbire değil de bebek adımlarını kullanın. İradenizi güçlendirmek için, günlük rutininize minik eklemeler yapın. Bütün bir geceyi sağlıksız besinlerle geçirmek yerine, sağlıklı seçimler yapın. Örneğin cips yerine meyve yemeyi deneyin. Unutmayın emeklerken defalarca düştünüz, ama önce yürümeyi, sonra koşmayı başardınız.