Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kilo vermeye yardımcı besinleri sıraladım bu pazar. Yeşil çaydan kurubaklagillere, greyfurttan yoğurda sofranızdan eksik etmeminiz gerekenlere yakından bakalım

TARÇIN
Kan şekeri üzerindeki olumlu etkisi birçok araştırmayla kanıtlandı. Anti-mikrobiyal besin olarak anılan tarçın, beyin aktivitesini de artırıcı etki gösteriyor. Diyet lifinin iyi bir kaynağı. Özellikle geleneksel Çin tıbbında, taze zencefille karıştırılmış tarçın, soğuk algınlığı ve gripten koruyucu olarak tüketiliyor. Manganezin çok iyi, demir ve kalsiyumun iyi kaynakları arasında.

MAYDANOZ
Günümüzde çok yaygın tüketilen bir kültür bitkisi olan maydanoz, eski Yunan ve Roma dönemlerinde baharat olarak kullanılırdı.
A, C ve K vitamini, demir, potasyum, kükürt, kalsiyum ve magnezyum yönünden zengin. Maydanoz, çok güçlü bir anti-oksidan kaynağı.

YEŞİL ÇAY
Bazı araştırmacılara göre, günde 4-5 fincan içilen şekersiz yeşil çayın metabolik hızı artırmaya yönelik etkisi var. Yüksek tansiyon veya hipertiroid sorununuz yoksa hemen denemeye başlayabilirsiniz. İçeriğindeki epi-gallo-kateşin-3-gallat adlı anti-oksidan madde, kanser hücrelerini vücuttan uzaklaştırır. Özellikle meme kanseri riskini azaltmada etkisi bulunuyor.
Karın yağlarını yakmada da yine faydalı.

YOĞURT
Özellikle bel çevresindeki yağlanmanın en büyük düşmanlarından biri olan yoğurt, içeriğindeki probiyotik bakterilerle bağırsaklara da dost. Aynı zamanda kalsiyum içeriğiyle vücuttaki fazla yağlarla savaşır.

KURUBAKLAGİLLER
Önemli bitkisel protein kaynağı. 100 gramında 25 gram protein, yaklaşık 5 gram da posa var. Yağ ve kolesterol içermemesi nedeniyle de çok kıymetli. Özellikle fasulye ve mercimek, haftada en az 2 öğün sofranızda olmalı.

KARABİBER
Anti-oksidan ve anti-bakteriyel özelliğe sahip. Diüretik etkisi de var. Doğu tıbbında ilaç olarak ve özellikle ishal ve diğer mide-bağırsak hastalıklarında kullanılıyor. Manganez, K vitamini ve demir kaynağı. Kore’de yapılan yeni bir çalışmaya göre, içeriğindeki piperin adlı madde, yağlarla savaşıyor.

KAHVERENGİ PİRİNÇ
Beyaz pirince göre, hem daha az kalorili, hem de bağırsaklarınız için faydalı. Önemli bir lif kaynağı.

GREYFURT
Yemekten önce yenen greyfurtun kilo vermeyi hızlandırdığını ve insülini düşürdüğünü biliniyor. Sabah kahvaltısında yağsız krem peynirle tüketmek de iyi bir seçim olabilir.

LOR PEYNİRİ
Peynir ne kadar sertse,
kalsiyum oranı o oranda yükselir. Lor peynirinin kalori
değerleri düşüktür. O nedenle lor tercih edin.

YUMURTA
Güne yumurta içeren kahvaltıyla başlamak uzun süre tok tutuyor. Araştırmacılar, yulafta bulunan proteinle yumurtada bulunanı karşılaştırdığında; yumurta proteinin kişiyi daha uzun süre tok tuttuğunu tespit etti.

SU
Metabolizmanızın doğru ve verimli çalışmasını destekliyor. Yediklerinizin sistemli şekilde yakılıp, oluşan atıkların atılabilmesi için de vücuda yardımcı. Az su içenlerin içmeyenlere göre metabolizma hızı daha yavaş olabiliyor. Özellikle baş ağrısı, uyku hali, konsantrasyon güçlüğü ve yorgunluk hissediyorsanız suyu az içiyor olabilirsiniz. Mutlaka idrar renginize bakın. Koyu renk idrar, baş ağrısı sebebiniz veya yaşam enerjinizin susuzluk sebebiyle azalmasının göstergesi olabilir.

UYKU
‘Amerikan Klinik Beslenme’ dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, 4 saatten az uyuyan kadınlar, 300 kalori daha fazla alıyor. Yeterli uyku, karbonhidrat ve yağ isteğini durdurur. Yenilenmek ve vücudunuzu yağ yakımına hazırlamak için en az 7 saat uyumaya ihtiyacınız olabilir. Yorgun ve
uykusuz olduğunuz zaman stresle de başa çıkamaz, yemeğe yönelebilirsiniz. Gece geç saatte atıştırıp fazla kalori alabilirsiniz.