Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Her gün diyette mutlaka tarçını kullanıyorum. Bu yüzden bugün baharatlardan bahsetmek istedim. Baharatlar kokularıyla ve tatlarıyla sofralarımızı daha da çekici kılar.

Karabiber: Sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan karabiber, sindirimi kolaylaştırmanın yanı sıra hoş kokusuyla bütün yemeklere eklenir. Antioksidan ve antibakteriyel özelliğe sahip. Gaz oluşumunu azaltır, terlemeyi artırır ve diüretik etkisi de mevcuttur. Manganezin çok iyi, K vitamini ve demirin de iyi kaynağı kabul edilir. İçindeki piperin isimli maddenin metabolizmayı hızlandırdığını gösteren bazı çalışmalar var. Tüm yemeklere ama özellikle pilava çok yakışır. Bir çay kaşığında 5 kalori içerse de yemek yaparken bunu hesaplamanıza hiç gerek yok.

Haberin Devamı

Kimyon: Sindirimi kolaylaştırıcı etki gösterir. Gaz söktürücü ve sinirleri yatıştırıcı etkisi var ve içeriğindeki bileşenlerle bağışıklık sistemini destekler. Antioksidan içeriğiyle kanserden koruyucu nitelikte. Helicobacter pylori gelişimini önleyerek özellikle mide ve akciğer tümörünü engellediğini bildiren bazı çalışmalar mevcut. Koku ve tat vermek için özellikle et yemeklerinde kullanımı tercih edilir. Sebzelerde, çorbalarda, pilav ve içeceklerde de kullanılır. Ayrıca patates ve brokoliye de çok yakışır. Demirin çok iyi, manganezin ise bir kaynağı kabul edilir.
Kurubaklagiller ve brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar ve lahana gibi sebzeler gaz problemlerine neden olabilir. Özellikle kimyonun baklagil ve sebzelerle birlikte pişirilmesi sindirim sıkıntılarını rahatlatır.

Kırmızıbiber: Acı bir tadı olan kırmızıbiber, yüksek antioksidan kapasitesine sahip. Temel maddesi kapsaisin, antitümör etkisi gösterir. Vücuttaki inflamasyonla savaşıp, bağışıklık sistemini desteklediği bilinir. Doğal olarak ağrı azaltıcı etkisi mevcut. Aynı zamanda yapılan çalışmalar, kırmızıbiberin kan kolesterolünü düşürücü etkisi olduğunu da gösterir.

Nane: Özellikle sindirimi kolaylaştırıcı ve mideyi rahatlatıcı etkisi bulunur. Pankreas, göğüs ve karaciğer tümör gelişimini yavaşlattığı, kolon, deri ve akciğer kanserlerinde de önleyici olduğu yapılan çalışmalarda gösterildi. Bulantılara iyi gelir; bu nedenle nane, limonun kaynatılıp içilmesi tavsiye edilir. Antimikrobiyal etki gösterir.
Özellikle yoğurt, omlet, menemen, her türlü meyve, pişmiş lahana, havuç ve bezelyeye çok yakışır.

Tarçın: Kan şekeri üzerindeki olumlu etkisi birçok araştırmayla kanıtlandı. Ayrıca anti-mikrobiyal besin olarak anılır. Beyin aktivitesini de artırıcı etkisi vardır. Diyet lifinin iyi bir kaynağıdır. Özellikle geleneksel Çin tıbbında, taze zencefille karıştırılmış tarçın, soğuk algınlığı ve gripten koruyucu olarak tüketilir.

Haberin Devamı

DİYETİNİZİ BAHARATLA  LEZZETLENDİRİN

Enginarlı tavuk

Malzemeler
- 250 gr. kemiksiz tavukgöğsü
- 2 adet orta boy enginar
- Dörtte bir demet
- İri kıyılmış taze soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 TK toz şeker
- Yarım limonun suyu
- Yarım demet dereotu

Yapılışı:
Tavuk göğüslerini küçük parçalar halinde kesip, hafif pişirin. Enginarları dörde bölün. Soğan, tuz, şeker ve limon suyuyla birlikte tavuğa ekleyin. Su ilave edip, enginarlar pişine kadar ocakta tutun. Altını kapatmadan üzerine dereotu ekleyin.

Haberin Devamı

Bu diyet programı sağlıklı yetişkinler için örnek olarak planlanmıştır. En doğrusu beslenme uzmanı ve hekim kontrolünde size özel planlanmış tedavidir. Herhangi bir sağlık probleminiz varsa hekiminize danışmadan lütfen uygulamayınız.

Sabah:
- 1 kase yoğurt
- 1 elma
- Tarçın
- 3 ceviz
- Şekersiz çay

Ara öğün:
- Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)

Öğle:
- 1 adet lahmacun
- 1 bardak ayran
- Bol salata (1 TK zeytinyağı, limon)

Ara öğün:
- Yarım simit
- 1 dilim peynir

AKŞAM:
- Enginarlı tavuk
- Bol salata (1 TK zeytinyağı)
- 3 YK bulgur pilavı

Ara öğün:
- Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)
- 2 hurma
- 2 ceviz