Diyet yapmak için geçici olarak yaşam tarzını değiştirmek, kişiyi sıkıntıya sokabilir. Hatta bazı durumlarda diyet, fazla kilo almaya ya da aynı kiloda kalmaya bile yol açabilir
Hepimiz sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak için çaba harcarız. Doğru beslenmek, düzenli spor yapmak, yeteri kadar uyumak... Oldukça basit görünüyor, değil mi? Ancak başarmanın birkaç basit kelimeyle geçiştirilemeyecek kadar karmaşık olduğunu biliyoruz.
Örneğin hafta boyunca hedeflediğiniz beslenme düzeninizi devam ettirmede başarılı olurken, diğer yandan düzenli spor yapmadığınız için başarısız olabilirsiniz. ‘Geçici’ olarak alışkanlıklarınızı değiştirdiğiniz bir diyet modundaysanız; diyet yapma konusundaki çelişkilerden biri, sizi amacınıza ulaşmaktan ve sağlıklı bir yaşam tarzından alıkoyabilir.
Hatta bazı durumlarda diyet fazla kilo almanıza ya da aynı kiloda kalmanıza yol açabilir.
HAFTA SONLARI
DİYETİ BOZMAYIN
Hafta içinde düzgün beslenmek için çırpınırsınız, koşa koşa spor salonuna gidersiniz ancak cuma akşamı işten ayrıldığınız anda ortada diyet falan kalmaz.
Hafta sonları elbette rahatlamak ve gevşemek için değerlendirilmeli ama sınırı aşmamaya özen göstermelisiniz. Böylece hafta boyunca göstermiş olduğunuz çabalar boşa gitmez.
Aşırı yiyip içerek ve az spor yaparak geçirdiğiniz hafta sonu; amaçlarınıza ulaşmanızı engelleyip, beş gün boyunca takip ettiğiniz tüm düzeni ve spor programını altüst edebilir. Hafta sonları ödül gibi görünse de tüm hafta kendinize ceza vermenize sebep olabilir. Bunun yerine biraz daha normalleşerek yaşamakta fayda var.
KİLOYU KORUMANIN ANAHTARI NEDİR?
Hafta içi çok düşük kalori ve hafta sonu tam özgürlük yerine her gün aynı dengeyi tutturabilmek, kiloyu korumanın basit ama en temel anahtarı.
“Başarmak zor” demeyin, pek çok birey bunu yapabiliyor. Her yaptığınız iyi davranışı motivasyon kaynağı olarak kullanın.
KALORi KAYNAĞINIZ DENGELi Mi?
Alınan kalori miktarını hesaplamak önemli ve kolaylıkla takip edilebilir. Tabii kalori aldığınız yiyeceklerin kalitesine de odaklanmalısınız. Öğle yemeğinde 400 kalorilik çikolata yemekle, yeşil sebzelerle dolu 400 kalorilik salata tüketmek arasında büyük fark var. Aldığınız kaloriden en üst düzeyde fayda sağlamaya çalışın.
Sadece lezzet peşinde olmak ve boş kalori kaynağıyla günlük enerjiyi tamamlamak; diyabet, yüksek kolesterol ve osteoporoz gibi hastalıklara yakalanma riskinizi artırır.
AKŞAMLARI TIKA BASA YEMEK
Gün içinde yiyebileceğiniz kadar az yemenin kilo vermenize yardımcı olacağını düşünebilirsiniz. Hatta kahvaltıyı atlayıp günü küçük atıştırmalıklarla idare ediyor olabilirsiniz.
Nitekim, eğer gün boyunca vücudunuza düzenli olarak enerji takviyesi yapmazsanız; bu durum, büyük ihtimalle akşam yemeğinde ya da gecenin ilerleyen saatlerinde tıka basa yemenize yol açacak. Ayrıca, gün boyunca yeterli beslenemezseniz; metabolizmanız yavaşlar, enerji seviyeleriniz düşer ve kilo vermek daha da zorlaşır.
Bu yüzden öğünlerinizi ve atıştırmalıklarınızı eşit olarak gün içine yaymakta fayda var.
Güne her zaman insanların kilo vermelerine yardımcı olduğu kanıtlanan kahvaltıyla başlayın ve yağsız protein, tam tahıllar ya da işlenmemiş karbonhidratlar (örneğin meyveler) ve fındık gibi sağlıklı yağlardan oluşan dengeli besinler yiyin. Düzenli aralıklarla beslenmek, enerjinizi yüksek tutacak ve açlık hissini bastırarak metabolizmanızı canlandıracaktır.
SPOR iÇiN BAHANELER
Bazı bireyler egzersizi öncelik haline getirmekte zorlanıyor. Farz edelim ki, ekstra yoğun bir hafta geçirdiniz ve spor yapmaya vakit bulamadınız. Bu durum, kısa sürede 2-3 haftaya dönüşür. Gerçekten de spor yapmaya vaktiniz yok mu, yoksa öncelikleriniz arasında mı değil??
Yalnızca 10 dakikalık yürüyüş bile, hiç egzersiz yapmamaktan iyi. Kalp ritminizi ve kan akışınızı hızlandıran her şey iyi bir başlangıç demektir. Ayrıca güç artırıcı antrenmanlar, metabolizmanızı harekete geçiren yağsız kasların oluşmasını sağlar.