Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Diyet yapmak için geçici olarak yaşam tarzını değiştirmek, kişiyi sıkıntıya sokabilir. Hatta bazı durumlarda diyet, fazla kilo almaya ya da aynı kiloda kalmaya bile yol açabilir

He­pi­miz sağ­lık­lı bir ya­şam tar­zı­na sa­hip ol­mak için ça­ba har­ca­rız. Doğ­ru bes­len­mek, dü­zen­li spor yap­mak, ye­te­ri ka­dar uyu­mak... Ol­duk­ça ba­sit gö­rü­nü­yor, de­ğil mi? An­cak ba­şar­ma­nın bir­kaç ba­sit ke­li­mey­le ge­çiş­ti­ri­le­me­ye­cek ka­dar kar­ma­şık ol­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz.
Ör­ne­ğin haf­ta bo­yun­ca he­def­le­di­ği­niz bes­len­me dü­ze­ni­ni­zi de­vam et­tir­me­de ba­şa­rı­lı olur­ken, di­ğer yan­dan dü­zen­li spor yap­ma­dı­ğı­nız için ba­şa­rı­sız ola­bi­lir­si­niz. ‘Ge­çi­ci­’ ola­rak alış­kan­lık­la­rı­nı­zı de­ğiş­tir­di­ği­niz bir di­yet mo­dun­day­sa­nız; di­yet yap­ma ko­nu­sun­da­ki çe­liş­ki­ler­den bi­ri, si­zi ama­cı­nı­za ulaş­mak­tan ve sağ­lık­lı bir ya­şam tar­zın­dan alı­ko­ya­bi­lir.
Hat­ta ba­zı du­rum­lar­da di­yet faz­la ki­lo al­ma­nı­za ya da aynı ki­lo­da kal­ma­nı­za yol aça­bi­lir.

HAF­TA SON­LA­RI
Dİ­YE­Tİ BOZ­MAYIN
Haf­ta için­de düz­gün bes­len­mek için çır­pı­nır­sı­nız, ko­şa ko­şa spor sa­lo­nu­na gi­der­si­niz an­cak cu­ma ak­şa­mı iş­ten ay­rıl­dı­ğı­nız an­da or­ta­da di­yet fa­lan kal­maz.
Haf­ta son­la­rı el­bet­te ra­hat­la­mak ve gev­şe­mek için de­ğer­len­di­ril­me­li ama sı­nı­rı aş­ma­ma­ya özen gös­ter­me­li­si­niz. Böy­le­ce haf­ta bo­yun­ca gös­ter­miş ol­du­ğu­nuz ça­ba­lar bo­şa git­mez.
Aşı­rı yi­yip içe­rek ve az spor ya­pa­rak ge­çir­di­ği­niz haf­ta so­nu; amaç­la­rı­nı­za ulaş­ma­nı­zı en­gel­le­yip, beş gün bo­yun­ca ta­kip et­ti­ği­niz tüm dü­ze­ni ve spor prog­ra­mı­nı al­tüst ede­bi­lir. Haf­ta son­la­rı ödül gi­bi gö­rün­se de tüm haf­ta ken­di­ni­ze ce­za ver­me­ni­ze se­bep ola­bi­lir. Bu­nun ye­ri­ne bi­raz da­ha nor­mal­le­şe­rek ya­şa­mak­ta fay­da var.

Kİ­LO­YU KO­RU­MA­NIN ANAH­TA­RI NEDİR?
Haf­ta içi çok dü­şük ka­lo­ri ve haf­ta so­nu tam öz­gür­lük ye­ri­ne her gün aynı den­ge­yi tut­tu­ra­bil­mek, ki­lo­yu ko­ru­ma­nın ba­sit ama en te­mel anah­ta­rı.
“Ba­şar­mak zo­r” de­me­yin, pek çok bi­rey bu­nu ya­pa­bi­li­yor. Her yap­tı­ğı­nız iyi dav­ra­nı­şı mo­ti­vas­yon kay­na­ğı ola­rak kul­la­nın.

Haberin Devamı

KALORi KAYNAĞINIZ DENGELi Mi?

Haberin Devamı

Alı­nan ka­lo­ri mik­ta­rı­nı he­sap­la­mak önem­li ve ko­lay­lık­la ta­kip edi­le­bi­lir. Tabii ka­lo­ri al­dı­ğı­nız yi­ye­cek­le­rin ka­li­te­si­ne de odak­lan­ma­lı­sı­nız. Öğ­le ye­me­ğin­de 400 ka­lo­ri­lik çi­ko­la­ta ye­mek­le, ye­şil seb­ze­ler­le do­lu 400 ka­lo­ri­lik sa­la­ta tü­ket­mek ara­sın­da bü­yük fark var. Al­dı­ğı­nız ka­lo­ri­den en üst dü­zey­de fay­da sağ­la­ma­ya ça­lı­şın.
Sa­de­ce lez­zet pe­şin­de ol­mak ve boş ka­lo­ri kay­na­ğıy­la gün­lük ener­ji­yi ta­mam­la­mak; di­ya­bet, yük­sek ko­les­te­rol ve os­te­opo­roz gi­bi has­ta­lık­la­ra ya­ka­lan­ma ris­ki­ni­zi ar­tı­rır.

AKŞAMLARI TIKA BASA YEMEK

Gün için­de yi­ye­bi­le­ce­ği­niz ka­dar az ye­me­nin ki­lo ver­me­ni­ze yar­dım­cı ola­ca­ğı­nı dü­şü­ne­bi­lir­si­niz. Hat­ta kah­val­tı­yı at­la­yıp gü­nü kü­çük atış­tır­ma­lık­lar­la ida­re edi­yor ola­bi­lir­si­niz.
Ni­te­kim, eğer gün bo­yun­ca vü­cu­du­nu­za dü­zen­li ola­rak ener­ji tak­vi­ye­si yap­maz­sa­nız; bu du­rum, bü­yük ih­ti­mal­le ak­şam ye­me­ğin­de ya da ge­ce­nin iler­le­yen sa­at­le­rin­de tı­ka ba­sa ye­me­ni­ze yol aça­cak. Ay­rı­ca, gün bo­yun­ca ye­ter­li bes­le­ne­mez­se­niz; me­ta­bo­liz­ma­nız ya­vaş­lar, ener­ji se­vi­ye­le­ri­niz dü­şer ve ki­lo ver­mek da­ha da zor­la­şır.
Bu yüz­den öğün­le­ri­ni­zi ve atış­tır­ma­lık­la­rı­nı­zı eşit ola­rak gün içi­ne yay­mak­ta fay­da var.
Gü­ne her za­man in­san­la­rın ki­lo ver­me­le­ri­ne yar­dım­cı ol­du­ğu ka­nıt­la­nan kah­val­tıy­la baş­la­yın ve yağ­sız pro­te­in, tam ta­hıl­lar ya da iş­len­me­miş kar­bon­hid­rat­lar (ör­ne­ğin mey­ve­ler) ve fın­dık gi­bi sağ­lık­lı yağ­lar­dan olu­şan den­ge­li be­sin­ler yi­yin. Dü­zen­li ara­lık­lar­la bes­len­mek, ener­ji­ni­zi yük­sek tu­ta­cak ve aç­lık his­si­ni bas­tı­ra­rak me­ta­bo­liz­ma­nı­zı can­lan­dı­ra­cak­tır.

Haberin Devamı

SPOR iÇiN BAHANELER

Ba­zı bi­rey­ler eg­zer­si­zi ön­ce­lik ha­li­ne ge­tir­mekte zorlanıyor. Farz ede­lim ki, eks­tra yo­ğun bir haf­ta ge­çir­di­niz ve spor yap­maya va­kit bu­la­ma­dı­nız. Bu durum, kı­sa sü­rede 2-3 haf­taya dönüşür. Ger­çek­ten de spor yap­maya vaktiniz yok mu, yoksa ön­ce­lik­le­ri­ni­z arasında mı değil??
Yal­nız­ca 10 da­ki­ka­lık yü­rü­yüş bi­le, hiç eg­zer­siz yap­ma­mak­tan iyi. Kalp rit­mi­ni­zi ve kan akı­şı­nı­zı hız­lan­dı­ran her şey iyi bir baş­lan­gıç de­mek­tir. Ay­rı­ca güç ar­tı­rı­cı an­tren­man­lar, me­ta­bo­liz­ma­nı­zı ha­re­ke­te ge­çi­ren yağ­sız kas­la­rın oluş­ma­sı­nı sağ­lar.