Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kilo kaybetmekle ilgili doğru bilinen bazı yanlışlar, diyet yapmak isteyenlerin büyük bedeller ödemesine yol açabiliyor. Bilgi eksikliği nedeniyle diyet, mahrumiyet ve yasaklar olarak görülüyor. Sonunda doğal olarak vazgeçen ve ‘battı balık, yan gider’ bakış açısıyla obeziteyle tanışanların sayısı artıyor.
Mesleki tecrübelerim gösteriyor ki, konu diyet, sağlıklı beslenmek ve kilo vermek olduğunda çok fazla yanlış bilinen ya da bilinmeyen var... Bugün ve çarşamba günkü yazılarımda size en çok karşılaşılan diyet yanlışlarından bahsedeceğim. Özellikle yaklaşan yaz aylarında herkesi hızlı bir şekilde kilo verme telaşı sarmışken, aynı hatalara bir kez daha düşmemek için bildiklerimizi hatırlayalım...

Haberin Devamı

EFSANE 1:
Kilo vermek için yapman gereken tek şey kalorileri saymak

GERÇEK: Bunun sadece bir kısmı doğru. Eğer aşırı kiloluysanız, hedeflediğiniz kiloya ulaşıncaya kadar her gün ne kadar kalori aldığınız çok önemli. Ama tek başına aldığınız kaloriler değil, yaktığınız kaloriler de büyük önem taşıyor. Ayrıca sağlıklı kilo vermek sadece daha az kalori almanın ve bunları yakmanın ötesinde. Kalori aldığınız kadar, kalorilerin nereden alındığı da mühim.
Her gün beş besin grubundan alınan karbonhidrat, yağ ve protein bakımından dengeli bir beslenme programıyla sağlıklı şekilde kilo verebilirsiniz. Örneğin zayıflamak için günlük ihtiyacınız olan bin 500 kaloriyi yalnızca çikolatalı pasta yiyerek karşılamanız, kilo verme matematiğinde doğru görünebilir ama sağlıklı beslendiğiniz ve sağlıklı olduğunuz anlamına gelmez.
İpucu: Günlük tutun.
Öğünlerinizi bir gün önceden planlayın, hem yediğiniz besin gruplarını takip edin hem de kalorilerinizin hesabını bilin.

EFSANE 2:
Karbonhidratlar şişmanlatır

GERÇEK: Bu yanlış anlamanın çok yaygın olduğunu görüyorum. Sizi şişmanlatan sadece karbonhidratlar değil, aşırı kaloriler ve yanlış karbonhidrat seçimleri. Karbonhidratları kesip ihtiyacınızdan fazla yağ veya aşırı protein yiyorsanız, vücudunuz aşırı kalorileri alıyor ve yine yağ olarak depoluyordur. Unutmayın, her şeyin fazlası vücutta yağ olarak depolanıyor; meyvenin de, sebzenin de, bademin de…
Karbonhidratlar temel enerji kaynağıdır, gün içinde yeterli karbonhidrat almazsanız kaslarınız beyne glikoz göndermek üzere enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Bu durumda 1 gr. kas kaybı 2.7 gr. su kaybına sebep olur. Hızlı kilo kaybederken aslında kas kaybetmiş olursunuz. Kaslarınızın azalması yağ yakan fabrikanızın küçülmesi gibidir, maalesef metabolizmanızda kalıcı bir yavaşlama meydana getirir. Böylece hızla yeniden kilo alırsınız. Diyette dengeli ve doğru karbonhidrat tüketimi kas kaybını engeller ve yağ yakımını destekler.
Burada önemli olan doğru karbonhidratı tercih etmektir. Tam tahıllı besinler, kuru baklagiller ve meyveler kompleks karbonhidratlardır, lif içerirler ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olurlar.
İpucu: Diyet programınızda beyaz un, beyaz ekmek ve beyaz pirinç yerine sebze, meyve, bakliyat ve diğer kompleks karbonhidratlarını tercih edin.

Haberin Devamı

EFSANE 3:
Öğün atlamak zayıflatır

GERÇEK: Metabolizmanızı canlı tutmak ve yağ yakımını hızlandırmak için üç ana öğün yapmanız çok önemli. Ara öğün tercihiyse bireysel özellikler, kişinin yaşam şekli ve alışkanlıklarına göre değişebiliyor. Uzun saatler çalışan bireye veya hipoglisemisi olan kişiye daha sık öğün vermek gerekebiliyor. Üstelik ara öğün yaparak bir sonraki öğünde açlığınızı daha kolay kontrol edebiliyorsunuz.
Özetle üç ana öğün şart, ara öğün kişiye göre değişiyor ancak ana öğünleri atladığınız durumda örneğin kahvaltı yapmadığınızda metabolizmanız yavaşlıyor, haberiniz olsun.
İpucu: Sabahları kahvaltı yapmaya vakit bulamıyorsanız, akşamdan 1 bardak süt,
2 yemek kaşığı yulafı pişirin, sabah üzerine
1 avuç kuru üzüm veya 1 porsiyon meyve,
2 tam ceviz ekleyerek tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

DEVAMI ÇARŞAMBA GÜNÜ