Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Diyabet, günümüzün en önemli ve yaygın hastalıklarından biri. Araştırmalar da durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.
2008-2012 yılları arasında diyabetli hasta sayısı, her yıl ortalama yüzde 17 oranında arttı ve 2 milyon 500 binden, 5 milyon 200 bine ulaştı.
Bu sürede diyabetin görülme sıklığı yüzde 3.5’ten 6.9’a çıktı.
Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun verilerine göre; dünya genelinde 382 milyon kişi diyabet hastası ve bunların yarısı durumunun farkında değil. Diyabet, 20 yıl içerisinde yarım milyardan fazla insanı etkileyecek.
Modern çağın alışkanlıkları arasında yer alan sağlıksız beslenme, obezite ve hareketsizliğin tetiklediği bu hastalık, her yaştaki insan için ciddi sorun olmaya başladı. Tip-2 diyabetin Türkiye’de görülme yaşı 13’e kadar düştü.

Haberin Devamı

Dengeyi sağlayın
Diyabetli bireylerin, yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesi, öğrendiklerini günlük yaşamda uygulaması sağlıklı bir yaşamın esasını oluşturuyor. Aslında diyabetli bireylere verilen tavsiyelere herkesin uyması gerekiyor.
Diyabet hastalarının beslenmesinde en önemli hedef, kan şekerinin kontrolü. Bu konuda özellikle tatlılar kendinizi frenlemek zorunda olduğunuz en zor alanlar.

Karbonhidratlara dikkat edin
Sizi çok iyi anlıyorum ancak kendine iyi bakan diyabetli bireyler ile beslenme bilinci yüksek danışanlarda tatlıyı tamamen kesmiyoruz.
Genelde beslenme, kan şekeri takibi ve disiplinli hayat bu noktada belirleyici oluyor.
Diyet dostu tatlılarla porsiyonlarınızı sınırlayarak hem tatlı isteğinizi tatmin edebilir hem de kan şekeri seviyenizi kontrol edebilirsiniz. Unutmayın ki, yalnızca tatlılar değil karbonhidrat içeren tüm besinler yanlış kullanıldığında risk yaratıyor.
Herkesin parmak izi gibi metabolik durumu ve hastalığı değişken olabilir. Bu yüzden porsiyonlar sizin sağlık durumunuza ve genel yaşam biçiminize, hareket planınıza göre ayarlanmalı. En doğrusu bir endokrinoloji ve beslenme uzmanıyla iletişim halinde olmak.

Diyet dostu tatlılar
Genel olarak yüksek lif ve protein içeren seçimler daha doğru olur.
Bitkisel doğal tatlandırıcılar veya meyveler şeker yerine tercih edilebilir. Beyaz un yerine kepekli veya tam buğday seçilmeli. Dikkat edilecek
en önemli nokta, porsiyonların büyüklüğü. Gün içinde alınan karbonhidrat, yağ ve şeker miktarına dikkat etmek de önem taşıyor.

Haberin Devamı

Ballı, tarçınlı elma ve armut çıtırı
1 orta boy elma ve 1 orta boy armudu çok ince dilimleyin. Fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplayıp, meyveleri dizin. Ayrı bir kapta 1 çay kaşığı tarçın ve
1 yemek kaşığı stevya’yı (Paraguay ve Brezilya’da yüzyıllardan beri tatlandırıcı ve tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanılan bitki) karıştırıp, meyvelerin üzerine ekleyin. Önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.

DiYABET NEDiR?
Diyabet, kan şekeri yüksekliğiyle seyreden bir metabolizma hastalığı. Tip-1 diyabet, insülin yetersizliği sonucu ortaya çıkan, genelde çocuk ve genç yaşta tanı konulan kronik bir tür. Tip-2 diyabetse beslenme bozukluğu ve hareketsizlikle ortaya çıkan her yaşa ait bir sağlık sorunu. Diyabet vakalarının yüzde 90’dan fazlasını tip 2 diyabet oluşturuyor.

Haberin Devamı

SÜTLÜ iRMiK TATLISI

Malzemeler:
-n 1 litre light süt
- Yarım bardak su n 1 su bardağı irmik
- Tarçın, limon kabuğu rendesi n 1 paket vanilya n 1 çay bardağı stevya bitki özü n 5 yemek kaşığı dolusu stevya bitki özü
Hazırlanışı: İrmik, vanilya ve limon rendesini bir tencereye koyup üzerine süt, şeker ve su ilave edip iyice karıştırın. Kısık ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Ilık hale gelince tatlandırıcıyı ekleyip iyice karıştırın. Önceden ısıtılmış cam tepsiye malzemeyi yayın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabında bir gün bekletin. Tarçınla süsleyip servis edin.

ARMUTLU TART MALZEMELER

Malzemeler:
-2 su bardağı kepekli un
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ n 3 yemek kaşığı light yoğurt
- 1 paket kabartma tozu n 2 çorba kaşığı şeker

Üzeri için:
- 2 orta boy armut n 1 tatlı kaşığı tarçın n 1 yemek kaşığı stevya
Hazırlanışı: Un, kabartma tozu, yağ, yoğurt ve şekeri yumuşak hamur haline getirin. Hamuru teflon tepsiye yayın. İyice yıkanmış olan armutları dilimleyin ve hamurun üzerine dizin. Üzerine tarçın dökün, tatlandırıcı ilave edin. 170 derecelik fırında 25-30 dakika pişirin.