Kişiye göre hazırlanmış bir beslenme programı, diyabetlilerin sağlıklı ve kaliteli yaşam tarzları için uygulanan tedavinin temelini oluşturuyor
Diyabetliler, ömür boyu bazı esneklikler olmakla birlikte, benzer bir beslenme modeli içinde kalmalı. Özellikle tip 2 diyabetliler için hazırlanmış iyi bir plan, kan şekeri seviyelerini normal düzeylerde tutmaları için önemli. Herkes birbirinden farklı olduğu için diyabetlilerin diyetleri, yaşam şekillerine göre farklılık gerektirir. Yani tek diyet örneği yok.
Protein, karbonhidrat ve yağ, gereksinmeleri karşılayacak düzeylerde diyette yer almalı. Diyabetlilerde toplam alınan günlük kalorinin yaklaşık yüzde 50-60’ı karbonhidratlardan sağlanmalı. Lif oranı yüksek, rafine olmamış, kepekli ekmek ve pirinç, makarna, kurubaklagiller gibi kompleks karbonhidratlar diyabetliler tarafından tercih edilmeli.
Diyabetik ürünler
Diyabetik ürünlerin tüketimine dikkat edilmeli. Ara öğün için tercih edilebilir fakat şeker içermiyor, kalorisi de daha az diye bir oturuşta 1-2 paket bitirmenin yararından çok zararı var. Diyabetik ürünlerde şeker yerine kullanılan başka malzemeler olabilir. Kalori, porsiyon ölçüsü ve karbonhidrat oranı, etiket üzerinden mutlaka incelenmeli.
Diyabet eğitimi
Diyabetli beslenmesiyle ilgili dernek ve hastanelerin eğitimleri sürekli var. Diyabetli bireyin ömür boyu aynı bilinç ve disiplin icinde olmasi için bu eğitimlerin sürekliliği önemli. Bilinç seviyesinin gittikçe arttığını belki söyleyebiliriz ama bence gıda kodeksi ve etiketleme tebliğinde bazı değişikliklerle tüketiciye daha fazla bilgi edinme hakkı sunulabilir. Çünkü diyet-diyabetik-light kavramları, çok net şekilde toplum tarafından henüz tam bilinmiyor. Diyet üründe yağ ve şeker azalmış, ürüne lif eklenmiş olabilir. Diyabetik üründeyse yağ yüksek ama şeker ilavesiz ürün satılabilir.
Ara öğün önemli
Diyabetli bireyin beslenmesinde ana ve ara öğün dengesinin iyi kurulması gerekir. Tip 1 ve tip 2 diyabet veya gizli şeker, daha doğrusu kan şekeri ve insülin hassasiyetinin olduğu her durum için, bedene giren besinlerin hücreler tarafından doğru kullanımı, doğru yönetime bağlı. Birey, hekim ve beslenme uzmanı tarafından kendisi için en doğru olanı oğrenmeli. İnsülin kullanmayan ancak beslenme ve yaşam tarzı değişikliğiyle kontrol altında tutulmaya çalışılan diyabet adayıysa, kendini ilaç ve insüline bağımlı yaşamaktan korumak için beslenmesine son derece özen göstermeli. Az ve sık yemek, karbonhidratla proteini beraber tüketmek, rafine edilmiş gıdadan uzak durmak, porsiyon kontrolünü öğrenmek ve düzenli egzersiz, bu bireylerin anayasasıdır diyebiliriz.
Kilo kontrolü
Fazla kilosu olan veya obez diyabetli bireylerin, kilo vermesi çok önemli. Bu bireyler karbonhidrat ve yağ tüketimlerini de sınırlandırmalı.
Protein dengesi
Diyabetli birey, her öğünde karbonhidratla birlikte protein almaya dikkat etmeli. Ancak seçilen protein kaynağının yağsız olması daha iyi. Az yağlı süt, yoğurt, peynir ve yağsız etler iyi seçimler. Bitkisel kaynaklı proteinler de diyabetliler için lif kaynağı olarak en iyi seçenekler.