Ağız bakımında gıdalar önemli rol oynuyor. Amerikan Diş Hekimleri Birliği, belirli gıdaların dişler için faydalı olabileceğini açıkladı ve bunları sıraladı
Diş hekimleri her gün diş ve ağız sağlığının öneminden bahsediyor. Bir beslenme uzmanı olarak bu konu benim için de çok önemli çünkü sindirimin ilk başladığı yer ağız.
1) ÇAY AĞIZ BAKTERİLERİYLE SAVAŞIYOR
Siyah ve yeşil çaylarda bulunan ‘polifenol’ adlı bileşikler, diş eti hastalığı ile çürüklerle ilişkili bakterilerin büyümesini yavaşlattığı belirtiliyor.
Chicago’daki Illnois Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, günde en az 10 kere ve bir dakika boyunca siyah çayla gargara yapanların, daha az plak sorunu yaşadığını bildiriyor. Araştırmacılara göre, çay diğer bakterilerle bir araya geldiğinde zararlı olanların yeteneğini zayıflatıyor.
'Dental Araştırma Dergisi’nde 2010 yılında yayımlanan bir çalışmada, Wu ve arkadaşları çayın, özellikle de siyah çayın ağız kokusu ve kötü nefesle mücadele ettiğini açıkladı: “Polifenoller, ağızda kötü kokulu bileşiklerin üretiminin kontrolünü sağlayıp, bakteri genlerini bastırıyor.”
2)PEYNİR ASİT MİKTARINI AZALTIYOR
Diş Hekimleri Birliği raporlarında; 12-15 yaş arasındaki gençlerde peynir tüketenlerle şekersiz yoğurt ve bir bardak süt içenlerin asit seviyeleri değerlendirildi. Süt içenlerin ya da yoğurt yiyenlerin pH seviyelerinde bir değişiklik görülmedi fakat peynir yiyenlerde hızlı bir düşüş yaşandı.
Sonuç olarak peynirin plak asidini nötralize edebileceği bildirildi.
Ayrıca peynirin çiğneyerek tüketimi, tükürük üretimini artırdığı için ağızdaki bakteriler için de fayda sağlıyor.
3)KURU ÜZÜM BAKTERİYİ ENGELLİYOR
Kuru üzümün içinde doğal şeker var. Sukroz veya sofra şekeri içermez. Oysa çay şekeri gibi basit şekerler, dişlerin yüzeyinde bakteri oluşumuna yol açıyor.
Kuru üzüm, aynı zamanda fitokimyasal kaynağı. Fitokimyasallar, plaklarda üreyen bakterileri öldürüyor. Üzüm bazlı bileşiklerin diş eti hastalığıyla bağlantılı bakteri gelişimini etkilediği de bulundu.
4)ÇITIR YİYECEKLER DİŞLERİ TEMİZLİYOR
Havuç, elma ve salatalık gibi yiyecekleri tüketmek için ciddi çiğneme çabası gerekiyor. Bu yiyeceklerin kabuklu olarak tüketilmesinin tavsiye edilmesi boşuna değil.
Çiğneme, dental plağı rahatsız edeceği gibi temizlik mekanizması olarak da hizmet edebiliyor. Yani, ağzınızda ve dişler üzerinde yerleşen bakterilerin temizlenmesinde etkin rol oynuyor.
5)KALSİYUM KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİYOR
Amerikan Diş Hekimleri Birliği’ne göre peynir, badem ve yeşil yapraklılar gibi kalsiyum içeren gıdalar, et, yumurta ve balık gibi yüksek fosfor içeren besinler diş minesinin güçlü ve sağlıklı kalmasına yardımcı olabiliyor. Asitli gıdalar ve içecekler, diş minesi üzerinde küçük lezyonlara yol açabiliyor. Kalsiyum, ayrıca çene dahil tüm kemikler için faydalı.
6)ŞEKERSİZ SAKIZ TÜKÜRÜĞÜ ARTIRIYOR
Çiğneme, tükürük salgısını artırıyor ve bakterilerin azalmasına yardımcı oluyor. Buradaki anahtar kelime, ‘şekersiz’.
7)SÜT TÜKETİMİ PLAK BAKTERİLERİNDEN KORUYOR
‘Amerikan Diş Hekimleri Birliği Dergisi’nde yayımlanan bir çalışmada; bir bardak süt içildikten sonra şekerli meyve tüketiminin ağızdaki asit miktarını su veya elma suyuna göre daha fazla düşürdüğü bildirildi.
Süt, plak bakterileri tarafından üretilen asidi nötralize ediyor. Çikolatalı kek gibi tatlıları tükettikten sonra bir bardak süt içmek, dişleri koruyabiliyor.
RAMAZAN'A ÖZEL ÖNERi
KABIZLIK YAŞAMAMAK iÇiN
Hareketsizlik, uzun süre açlığından ardından yapılan yemek seçimleri ve susuzluk, mide-bağırsak sisteminizi etkileyebilir. Bu nedenle posa içeriği yüksek sebze, meyve, tahıl ve kurubaklagillerin sahur veya iftarda tüketimini artırmakta fayda var.
- Haftada en az 1-2 kez kurubaklagil yemeklerinden tüketmeyi deneyin.
- Sahurda ekmeğe alternatif olarak tam buğday ilaveli tahıl gevrekleri ve yulaf ezmesi tercih edin.
- Sahur ve iftar menülerinizde sebzeyi eksik etmeyin.
- Meyve ve sebzeleri kabuklarıyla yiyin.
- Çorbalarınıza yulaf veya buğday kepeği ilave edin.