Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

DİJİTAL CİHAZLAR SAĞLIGIMIZI NASIL ETKİLİYOR
Geçtiğimiz son 10 yıla baktığımızda, teknolojinin artık günlük yaşamımızın olmazsa olmaz bir parçası haline geldiğinin hepimiz farkındayız. Teknoloji günden güne gelişiyor ve her gün karşımıza yeni, daha iyi ve donanımlı seçenekler çıkıyor. Bilgiye ulaşmamız saniyelerimizi alıyor, kimi haber bültenlerini takip ediyor, kimi maç skorlarını, kimi en sevdiği diziyi, kimi de sevdiklerinin yaşantısını... Ve bir noktadan sonra, dijital cihazlar vazgeçilmemiz oluyor.
İtiraf etmeliyim ki ben de günümün büyük bir çoğunluğunu, bilgisayarım ve telefonumla geçiriyorum. Bu kaynaklar aracılığıyla, beslenme bilimine dayalı bilgi ve donanımımı sizlere aktarıyor, bunun yanında gün içindeki haberleri, güncel bilim dünyasını ve sizlerden gelen geri dönüşleri takip ediyorum.
Tüm merak ettiklerimizin, parmaklarımızın ucunda ve ulaşılabilir olması, hayatımızı kolaylaştırıyor ama bunların yanında sağlığımızı olumsuz etkilediği noktaları da es geçmemek gerekiyor. Daha önce bu konuda sizlere pek çok kez yazmıştım, bugün de dijital cihazların kullanımının sağlığımıza olumsuz etkileri konusunda okuduğum yeni bir çalışmayı paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

Öz kontrolü etkiliyor
Kendinizi beş dakika önce kullandığınız, kontrol ettiğiniz sosyal medyanızı, belli periyotlarla birkaç dakika içinde istemsizce tekrar kullanırken bulduğunuz oldu mu? Veya arkadaşınızla sohbet ederken telefonunuzdaki mesajları kontrol etme hissine kapılıyor ve o andan kopuyor musunuz? O an bir işle uğraşıyorsunuz belki ve o kontrol isteği sizi ele geçirip, çalışma üzerindeki hakimiyetinizi kaybedip, cihazlara yönelmenizi sağlıyor. Korkmayın, yalnız değilsiniz!
Rice Üniversitesi’nde yapılan yeni araştırmalar, dijital cihazların aşırı kullanımının, öz kontrol eksikliğiyle ilişkili olduğunu gösteriyor. Bu cihazlar hayatımızı kolaylaştırırken, aynı zamanda çoğu insanda otokontrol sağlamada problemlere yol açabiliyor.

DİJİTAL CİHAZLAR SAĞLIGIMIZI NASIL ETKİLİYOR
Obeziteyi artırıyor
Az önce saydıklarıma ek olarak, dijital cihazlar beslenme durumunu da etkiliyor yani durum sadece kontrol etmekle bitmiyor. Gördüğünüz bir yemek fotoğrafı ya da videosu, gıda uyaranlarına karşı daha fazla yanıt vermenize sebep oluyor ve bu da çok yemek yemeyi teşvik ediyor. Hatta ileri boyutlarda olanları, yeme davranış bozukluğuna bile sebep olabiliyor.
Yapılan bir çalışma, bireylerin, iştah açıcı ve fast food besinleri içeren görselleri gördüğünde, beyinde ödül merkezinin uyarıldığını gösteriyor. Bu durum, daha yüksek beden kütle indeksi (BKİ) ve daha yüksek vücut yağ yüzdesiyle de ilişkili... Aynı zamanda çalışmalar, dijital cihaz kullanımının dikkat dağınıklığına sebep olabileceğini ve bunun da kilo almayı etkileyebileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Neler yapabiliriz?
Artık akıllı telefonlarda ekran kullanım süresi sınırlaması mevcut. Aşırı kullanım için kendinize bir zaman sınırı koyabilir ve bu gibi programlardan destek alabilirsiniz. Odaklandığınız bir iş olduğunda, eğer mümkünse dijital cihazlarınızdan uzaklaşmalısınız. Bunu yapamıyorsanız, bildirimleri kapatmanızı öneririm. Olmuyorsa, kontrol etme sıklığınızı azaltın.
Bunların dışında dikkatinizin dağılmaya başladığını hissetiyseniz, cihazı kontrol etmektense; çıkıp biraz hava alabilir, gözlerinizi kapatıp, birkaç dakikalığına kendinizi dinlendirebilirsiniz. Son olarak, yaşadığınız keyifli ana odaklanmanızın, dikkat dağıtıcı faktörlerden uzaklaşmanızın, hem ruh hem de beden sağlığınız açısından faydalı olacağını hatırlayın.