Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bir önceki yazımda çayın ülkemize geliş yolculuğu, çay bitkisi hakkında kısa bilgiler, yeşil çay, siyah çay arasındaki fark ve çayın genel sağlığa etkisinden bahsetmiştim. Danışanlarım ve dostlarım bana sıkça poşet çayla ilgili sorular soruyor. Bugün biraz onlara değineceğim.
Poşet çayların günlük hayatımızın temposu içinde iyi bir yeri oldu, çünkü pratik. Poşet çay, toz çayın daha küçük parçacıklar haline gelmesiyle oluşuyor. Bu da çayın daha hızlı demlenmesini sağlıyor, küçük olan parçacıklar daha çok yüzeye temas ettiği için bir anda demleniyor, iki dakika içerisinde gayet güzel renk alabileceğimiz bir çay ortaya çıkıyor.
Poşet çayların içindeki çay ne kadar kaliteli ise demini ve rengini suya o kadar hızlı verir. Poşet çayın ağaç liflerinden oluşan delikli yapısı sayesinde demlenme hemen kendini gösterir. Poşet çayın demleme süresi yaklaşık iki dakikadır. Eğer koyu çay seviyorsanız, çay poşetini bardak içinde daha fazla, açık çay seviyor ise daha az tutabilirsiniz.
Aslında poşet çaylar içinde tercih edilen ürünlerin başında bitki çayları geliyor. Poşet bitki çaylarının tüketicilere en büyük katkısı son derece hijyenik koşullarda, tüm kontrollerin yapılarak tüketiciye ulaşması. Bitki çayları doğal ürünler olduğu için açık satılması durumunda kimi bozulma problemleriyle karşılaşılabilir. Poşet bitki çaylarıyla ise bu sorun ortadan kalkıyor. Açıkta satılan bu çaylarda, ürüne kimlerin eli değmiş, hasat zamanı ve tüketiciye satış zamanı arasında geçen süre gibi kontrolsüz ve riskli durumlar olabilir.

Demleme çayla poşet çay arasında ne fark var
Çay ve demleme
İyi çay demlemenin dünya üzerinde birçok ritueli olmakla birlikte, ülkemizde sevilen tada ulaşmak üzere çay için ideal demlenme süresi yaklaşık olarak 15-20 dakikadır. Fakat bu ülkelerin ve kişilerin damak tatlarına ve çayın cinsine göre değişebilir. Belirli kurallara uymak yerine, kişiler çay miktarına göre deneyerek, kendileri için en uygun demleme süresini bulmalıdır. Ancak çay kesinlikle devamlı kaynatılmamalıdır. Bu işlem çayın içindeki sağlıklı partikullerin ölümüne neden olur.
Kaynamaya maruz kalmadığı için bardak poşet çayların aminoasitler açısından daha zengin olduğu düşünülmektedir.

Çay demlerken dikkat!

İyi bir çay demlemek için öncelikle demliğin porselen veya cam olması gerekir. Çayı demlemeden önce demliğin ısıtılmamasına dikkat edin. Demleyeceğiniz çayın nemli ve sıcak ortamlardan uzak tutulması gerekir. Elbette damak zevkine göre değişmekle birlikte, bardak başına bir çay kaşığı ve demlik için de bir kaşık çay koymak yeterli olacaktır.
Çayınızı demlerken taze kaynamış, iyi kalite içme suyu ve porselen demlik tercih edin. Her zaman yaptığınız gibi, 15 - 20 dakika demleyip servis yapın.

Çay suyunun önemi

İyi çay demlemenin bir diğer önemli kuralı ise iyi su kullanmaktır. Yeni kaynamış suda bulunan yüksek oksijen oranı çayın lezzetini ve demini artıran önemli bir unsurdur.
Burada en önemli nokta kaynadıktan sonra soğumuş suyun yeniden kaynatılmamasıdır.